Cruyff novi selektor Katalonije

Katalonska regionalna nogometna zveza je sporočila, da bo selektor katalonske reprezentance postal nekdanji igralec in trener Barcelone, legendarni Nizozemec Johan Cruyff.

Objavljeno
02. november 2009 15.45
Johan Cruyff
P. Z.
P. Z.
Barcelona - Johan Cruyff (62) bo službo prevzel od Pereja Gratacosa, ki je v zadnjih treh sezonah vodil šest tekem. Katalonska reprezentanca, ki je FIFA ne priznava, sicer vsako leto odigra dve ali tri tekme proti uradnim nogometnim reprezentancam. Katalonska izbrana vrsta lahko namreč igra le prijateljske tekme, za uradne nastope pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (FIFA) ali Evropske nogometne zveze (UEFA) pa nima dovoljenja.

Mnogi Katalonci bi radi videli, da bi njihova reprezentanca lahko igrala na uradnih tekmovanjih, tako kot Škotska, Wales, Severna Irska, Ferski otoki in drugi, ki sicer nimajo statusa neodvisnih držav. Cruyffa bodo medijem predstavili 9. novembra. Dolžina mandata ali denarne podrobnosti niso znane.

Nekateri katalonski časopisi so nasprotovali imenovanju Cruyffa, ker ne govori katalonskega jezika. Cruyff se ni ukvarjal s trenerskim delom vse od leta 1996, ko je bil presenetljivo odstavljen iz Barcelone, potem ko jo je v osmih letih popeljal do štirih naslovov španskega prvaka, osvojil pa je tudi evropski pokal državnih prvakov, zdajšnjo ligo prvakov.

Za Barco je igral med letoma 1973 in 1978 in z njo osvojil prvi španski naslov po letu 1960. Na 143 tekmah je dosegel 48 golov.