Dag: Kriva je politika

Predsednik košarkarskega kluba Union Olimpija Dag Kralj je danes sporočil, da je nepreklicno odstopil s funkcij predsednika kluba in predsednika upravnega odbora.

Objavljeno
21. januar 2007 19.20
Ljubljana - Košarkarski klub Union Olimpija se podira kot hišica iz kart. Po odhodih Marka Miliča in Erdena Arslana ter negotovem položaju tretjega najpomembnejšega člena ekipe Teemuja Rannikka je v nedeljo odstopil še predsednik kluba Dag Kralj. Vzrok za takšen korak je bilo po Kraljevih besedah pomanjkanje podpore pri uresničevanju programa vodenja kluba. UO je za 29. januar sklical izredno skupščino, na kateri naj bi bila imenovana nov predsednik in nov upravni odbor kluba.

Zdaj že bivši predsednik kluba, ki je na to mesto prišel junija 2006, je v dolgem, na dveh straneh formata A4, pojasnilu navedel razloge za odstop, orisal stanje pred njegovim prihodom na mesto predsednika in igrice, ki so se dogajale med njegovim predsedovanjem.

Dag Kralj je začel: "Brez želje po pranju kakršnega koli perila v javnosti bi ob slovesu vseeno rad pojasnil nekaj ozadij, ki bodo tako splošni javnosti kot prihodnjim vodilnim v klubu izostrila sliko in, upam, omogočila uspešnejše udejstvovanje, klubu pa zagotovili svetlejšo prihodnost. Klub je poligon, na katerem se konfrontirajo različni 'vrtičkarski' interesi, povsem nepovezani s športom - tako med različnimi političnimi opcijami kot celo znotraj vsaj ene od teh. Današnje stanje kluba je pač 'kolateralna škoda' teh igric. Vplivniki slovenske politike, posledično pa tudi gospodarstva, so bili lansko zimo polni obljub o tem, kako bodo podprli projekt 'prihodnje', 'velike' in 'evropske Olimpije'. A že takoj naslednji dan so prišli očitki oziroma razlage, zakaj denarja ni in ga ne bo. Najprej je bila to 'nezdružitev s Slovanom', potem pa je prišla na vrsto 'vprašljiva primernost' vodilnih - spet argument na precej trhlih temeljih."

"Nato so prišle lokalne volitve ter pomislek, da 'če pa zdaj damo denar, se bo pa tako ali tako s tem ponašala druga stran'. Ko se je to izpelo, oziroma so 'avtorji' doumeli plitkost argumenta, je prišla 'nuja po lastninjenju', zaradi precedenčnosti primera v Sloveniji pač zalogaj, ki terja tehten premislek in čas. Na prihodnji, februarski seji upravnega odbora sta bili predvideni predstavitvi dveh alternativ lastninjenja ter posledično, ob sprejetju, začetek aktivnosti. Tedaj je tudi meni postalo jasno, da gre le za govorjenje na pamet in da v vsem skupaj ne gre iskati vsebine, pač pa predvsem navajanje priročnih izgovorov, da se nič ne zgodi," je zapisal Dag Kralj.

"V preteklosti so v klubu, tudi v vodstvu, delovali ljudje, ki so na nek način 'posodili svoje ime', ključne poteze pa so iz ozadja vlekli posamezniki sumljive preteklosti ter dvomljivih motivov. A zgoraj omenjeni vplivniki so bili odločeni, da še vedno stavijo na njih - preko njih so komunicirali svoje želje in zahteve, spoštovali njihova mnenja, jim dajali podporo za vodenje iger iz ozadja. Kljub temu, da so bili to isti posamezniki, ki so bili odločilno 'zaslužni' za to, da je klub danes, tako po financah kot morda še bolj po ugledu, v tako nezavidljivem stanju. In namesto, da bi ti posamezniki za svoja dejanja odgovarjali, morda celo kazensko (dokaze za to ima vsaj en član upravnega odbora), se jim je ponovno uspelo prikazati kot 'mesije' novodobne Olimpije. Ni kaj, vaja očitno res dela mojstra!" je bil oster Kralj.

"Ne odhajam zagrenjen ali razočaran. Verjamem, da sem naredil vse, kar je bilo v moji moči. Poslovanje kluba je danes vsekakor preglednejše kot kdajkoli prej, na sejah upravnega odbora se pogovarjamo o poslovnem delu kluba, iz 'mojega obdobja' pa prav gotovo naslednikom iz omar ne bodo padali na glave okostnjaki, za katere ni vedel nihče. Kot košarkarskega navdušenca - kar sem bil in vedno bom - pa me skrbi, ker dogajanje v slovenski košarki krmarijo bivši avtomehaniki ter falirani ovaduhi, klub pa (iz zakulisja) politični oportunisti ter posamezniki z neizživetimi poklicnimi karierami ter ambicijami, ki po 'svoja mnenja' hodijo k botrom. Mojemu nasledniku želim obilo potrpljenja in predvsem sreče v borbi z lisjaki, ježi, medvedi ter ostalimi zvermi - posadko, ki naj bi zagotovila zmagovito kombinacijo za preživetje v vedno konkurenčnejšem okolju športnega profesionalizma," je še navedel Kralj.