Damjan in Benkovič na turnejo brez treninga

Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Vasja Bajc je potrdil četverico, ki bo nastopila na novoletni turneji.

Objavljeno
21. december 2006 15.45
Roka Benkoviča je Jernej Damjan dobesedno napadel od veselja
Ljubljana - Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Vasja Bajc je potrdil četverico, ki bo nastopila na novoletni turneji. Na prvo tekmo v Oberstdorf bodo odpotovali Jernej Damjan, Rok Benkovič, Primož Pikl in Robert Kranjec. Bajc ne izključuje možnosti, da bi na sami turneji prišlo do zamenjave kakšnega od skakalcev, a upa, da se to ne bo zgodilo. "Trenutno je prvi na listi rezerv Rok Urbanc, a upam, da nihče izmed četverice ne bo tako slab, da ga bo treba zamenjati," meni Bajc.

Damjan in Benkovič bosta v Nemčijo odšla brez pravega treninga, medtem ko bosta Pikl in Kranjec po treningu v Ramsauu nastopila na tekmah celinskega pokala v Engelbergu. "Menim, da smo do zdaj opravili dovolj veliko število skokov, res pa je, da ni bilo prave stalnosti in ritma, vedno je bil med skoki odmor, a vse reprezentance so na istem. Menim, da bo Roku in Jerneju počitek prišel bolj prav kot pa skoki," je dejal Bajc, ki ne odstopa od visokih ciljev, ki so si jih zadali pred sezono: "Kljub slabemu začetku ne odstopamo od ciljev. Najbolj pomembne tekme šele prihajajo in zakaj ne bi bili optimisti. Moramo biti potrpežljivi, slej kot prej se nam bo odprlo."

Podobnega mnenja je tudi Jernej Damjan, po mnenju mnogih skakalec, ki bi moral v letošnji sezoni biti "vlečni konj" slovenske reprezentance. Zaenkrat je daleč od pričakovanih rezultatov, a puške še ni vrgel v koruzo: "Na treningih mi gre odlično, na tekmah se stvari ne 'poklopijo'. Na tekmah skačem preveč zakrčeno, sam ne vem, kje so razlogi za to. Če bi to vedel, bi napake že odpravil in bil bi na vrhu. Vseeno pa mislim, da gredo reči v pravo smer, moramo pa pustiti času čas, tudi boljši dosežki bodo prišli."

Trenutno je v največji krizi dvakratni zmagovalec svetovnega pokala Primož Peterka. Zaradi slabe forme je izpadel iz reprezentance in bo nekaj časa vadil po posebnem programu. Bajc trdi, da je njegova težava v slabši telesni pripravljenosti: "Primož je imel poleti težave. Vsi dobro vemo, da se pozna šesttedenski prisilni počitek, če ne obnavljaš telesne moči. Umaknili smo ga s svetovnega pokala, saj tudi njega ne zanimajo dve ali tri točke. Vsekakor pa gre vse postopoma in se bo moral ob vrnitvi, to načrtujemo za tekme v poletih v Vikersundu, zadovoljiti tudi s takimi uvrstitvami."