Danes na OP ZDA vse tri Slovenke

Drugi dan tekmovanj na teniškem odprtem prvenstvu ZDA se bodo v drugo kolo skušale prebiti vse tri Slovenke - povratnica Katarina Srebotnik, Polona Hercog in Maša Zec Peškirič.

Objavljeno
01. september 2009 12.19
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Prav na OP ZDA, in sicer leta 2003, so se nazadnje tri Slovenke neposredno uvrstile v glavni žreb teniškega turnirja za grand slam. To so bili zlati časi Katarine Srebotnik, Maje Matevžič in Tine Pisnik, preden so slednji dve v predčasni pokoj poslale poškodbe.

Po šestih letih so naše igralke ta dosežek spet ponovile, pri čemer bosta ob Srebotnikovi nastopili Maša Zec Peškirič in Polona Hercog, ki ji prvič ni bilo treba v kvalifikacije. Kljub temu bi bil kakšen odmevnejši slovenski rezultat presenetljiv, saj se Hercogova in Zec Peškiričeva na trdi podlagi ne znajdeta najbolje, Srebotnikova pa šele v Flushing Meadowsu začenja sezono. Za nameček proti 13. nosilki Nadji Petrovi, proti kateri je odigrala tudi zadnji dvoboj med posameznicami pred poškodbo, oktobra v Linzu, in izgubila v dveh nizih.

Medtem ko je Zec Peškiričeva – njena tekmica v 1. kolu bo Jaroslava Švedova – v tem delu sezone na trdi podlagi prvič zmagala šele prejšnji teden na turnirju ITF v Bronxu, je Hercogova ostala brez nje. Zadnji dvoboj je dobila sredi julija na pesku v Pragi, na zadnjem turnirju pred OP ZDA, v New Havnu, pa je izgubila v 1. kolu kvalifikacij. »Resda je forma malo padla po prehodu na 'hard court', a vseeno ostajam pozitivna, saj imam še veliko rezerve. Za nekatere stvari je pač potrebnega več časa, tega pa vsekakor imam,« o zadnjih rezultatih razmišlja 18-letna Štajerka, ki se je takoj po porazu v New Havnu odpravila na trening v Flushing Meadows.

Hercogova je imela ob prvi neposredni uvrstitvi v glavni žreb grand slama tudi veliko sreče pri žrebu za uvodno kolo, v katerem se bo pomerila s Christine McHale, ki je za nastop dobila posebno povabilo, na svetovni lestvici pa je šele na 381. mestu. Zato gre »darilo« seveda izkoristi, še posebej ker bi ji zmaga (če ne bi bilo velikega presenečenja) prinesla dvoboj z Marijo Šarapovo, zmagovalko OP ZDA 2006. »Vsekakor bi se bilo odlično pomeriti s Šarapovo, a vendarle, tako kot na vsakem turnirju se tudi tu osredotočam le na en dvoboj,« pravi Polona, ki je prav tako prvič neposredno v glavnem žrebu dvojic. Tu bo igrala z Roberto Vinci, njuni prvi tekmici pa bosta Alexa Glatch in Carly Gullickson.

Vse od lanskega OP ZDA, kjer je v 3. kolu ugnala Svetlano Kuznjecovo in nato izgubila s Patty Schnyder, pa na grand slamih ni igrala Srebotnikova. »Idealno bi bilo, če bi lahko ob vrnitvi zaigrala na manjšem turnirju, a žal ni šlo. Nekje je pač treba začeti – naj bo to New York. Vzdušje tu je odlično in mislim, da me bo potegnilo,« se nadeja Velenjčanka, ki sicer še čuti manjše bolečine v rami, a z njimi lahko igra. Glede na to, da letos sploh še ni igrala, ji tekmica v 1. kolu nikakor ni pisana na kožo, saj gre za 13. igralko sveta Petrovo, s katero je nameravala v tej sezoni nastopati skupaj med dvojicami.

Na OP ZDA je Srebotnikova brez trenerja, potuje s sparing partnerjem, glede nekdanje trenerke Biljane Veselinović pa je za WTA povedala: »Imela je drugačne ambicije in se pridružila drugi ekipi. Odlično sva sodelovali, a šele v tem položaju sem ugotovila, komu je zares mar zame in komu tudi vedno bo. Tisti, ki so ostali z mano, so pravi prijatelji …«

Dvoboj Srebotnikove in Petrove bo drugi na igrišču številka 7, Hercogova in McHalejeva bosta nastopili četrti na igrišču 10, Švedova in Zec Peškiričeva pa tretji na igrišču 14.