Daytona letos z dvema Slovencema

Tradicionalna motociklistična dirka 200 milj Daytone ne bo minila brez slovenske udeležbe. Lanski uvrstitvi bosta 10. marca skušala izboljšati Boštjan Pintar in Boštjan Skubic.

Objavljeno
19. februar 2007 17.11
Boštjan Skubic
Ljubljana - Tradicionalna motociklistična dirka 200 milj Daytone, letos že v 66. izvedbi, ne bo minila brez slovenske udeležbe. Lanski uvrstitvi bosta 10. marca skušala izboljšati člana kluba Inotherm Racing team, Boštjan Pintar in Boštjan Skubic. Za prvega je bil lanski nastop na znamenitem dirkališču prvi, Skubic pa je že stari znanec dirke, saj bo letošnja že njegova sedma.

Dirkači bodo na glavni dirki prevozili 200 milj oziroma 65 krogov na ovalu Daytona Speeedway v ameriški zvezni državi Florida. Za nastop, ki velja za nekakšno odprtje motociklistične sezone, je zanimanje veliko, zato bodo odločilne že kvalifikacije. V njih si bo nastop na dirki v soboto, 10. marca, zagotovilo le 80 najboljših tekmovalcev, ki bodo startali v dveh skupinah po 40.

Letos samo dva slovenska predstavnika

Potem ko je imela lani Slovenija v Daytoni tri predstavnike, se bo letos Dejan Šenk preselil v strokovno vodstvo moštva Inotherm, na jeklenih konjičkih pa bosta ostala Boštjan Pintar in Boštjan Skubic. Na dirki bosta branila 20. (Pintar) in 22. mesto (Skubic).

"Vsako leto komaj čakam marec in da se začne. Za nami je več mesecev priprav, Daytona pa je prava za dokazovanje, ker je tam močna konkurenca in je to edina vzdržljivostna dirka z enim dirkačem," je 32-letni Skubic pojasnil mik te dirke. Eden od razlogov za težak nastop je tudi koncentracija na ovalnih odsekih. "Ovali so najbolj strašljivi, če si jih ogledaš peš. Naklon med 31 in 33 stopinjami je bolj primeren za po vseh štirih kot pa po dveh. Občutek, ko tukaj voziš med 250 in 300 km/h, je nekaj posebnega. Dirko je težko končati, kajti na račun koncentracije gre največ odstopov."

Njegov mlajši kolega, 22-letni Pintar, mu pritrjuje: "Lani je bil zame krst, a komaj čakam, da se vrnem. Daytona je nekaj čisto specifičnega." Za cilj si je Skubic postavil izboljšanje lanske uvrstitve: "Če sva lani dosegla 20. in 22. mesto, pomeni, da letos želiva 19. in 21," medtem ko je mlajši Boštjan previdnejši pri napovedih: "Napovedovati si ne upam, želim pa izboljšati lansko mesto."

Oba Slovenca bosta na letošnji dirki nastopila z enakima motorjema, yamaho R6. Motocikle bodo odpeljali iz domovine in ne najeli v ZDA kot lani, tako da si obetajo več zanesljivosti, saj so motorja že preizkusili na dirkališču na Grobniku. Moštvo bo v ZDA odpotovalo 3. marca, dogajanje na in ob ovalu v Daytoni pa se bo raztezalo od 5. do 10. marca.