Debevec 'pristreljal' bron

Najboljši slovenski strelec Rajmond Debevec je v velikem finalu z zračno puško na EP v francoskem Deauvillu s 699, 2 kroga osvojil bronasto odličje.

Objavljeno
17. marec 2007 20.50
Deauville - Rajmond Debevec je na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem v francoskem Deauvillu osvojil bronasto odličje. Najboljši slovenski strelec vseh časov je v prvem delu tekmovanja z zračno puško zadel 596 krogov, v velikem finalu osmerice pa je s šestega napredoval na tretje mesto (699,2). Zlato kolajno je z novim rekordom evropskih prvenstev osvojil Rus Konstantin Prihodčenko (700,8/599), srebrno pa Finec Henri Hakkinen (699,5/596).

Debevec neobremenjeno v Francijo


Debevec nadaljuje z zbiranjem odličij na največjih tekmovanj. "V Deauvillu nisem bil obremenjen z vrhunskim dosežkom. Nastopil sem zelo sproščeno, pa tudi kolajne nisem pričakoval. Dnevna pripravljenost je bila odlična, nisem čutil posebnega pritiska in razburjenosti. Lahko rečem, da sem streljal kot v svojih dobrih starih časih," je svoj nastop komentiral dobro razpoloženi najboljši slovenski strelec vseh časov, ki je najbolj zvezdnate trenutke svoje bogate kariere doživel na olimpijskih igrah v avstralskem Sydneyju leta 2000, ko je osvojil kolajno najbolj žlahtnega leska v kraljevski strelski disciplini - z MK puško trojni položaj.

Debevec je bil po obveznem delu streljanja na šestem mestu. V velikem finalu osmerice se mu je po osmih uvodnih strelih celo nasmihala srebrna kolajna, vendar je v zadnjih dveh strelih - obakrat je zadel 9,9 kroga - ta izmuznila. Po desetih finalnih strelih si je delil tretje mesto z Avstrijcem Christianom Planerjem. Naš severni sosed se je v veliki finale uvrstil z najboljšim izhodiščem (599), v razstreljevanju pa je moral priznati premoč Debevcu, ki je zadel 10,7, Planer pa le 9,8 kroga.

Debevec si bo po prvenstvu v Franciji vzel nekaj dni odmora, nato pa začel s pripravami za tekme svetovnega pokala. Prva ga že čaka prihodnji mesec, saj bo nastopil v Sydneyju, v tej sezoni pa ga čaka še evropsko prvenstvo s puško malega in velikega kalibra v Španiji ter svetovne vojaške igre v Indiji. V vmesnem času se bo odpravil v Anglijo, kjer bo opravil testiranje nabojev.

Ekipno zlato in evropski rekord Avstriji

Druga dva slovenska strelca z zračno puško se na današnji tekmi nista posebej izkazala: Izidor Hreščak je zasedel 48. mesto (588), Željko Moičevič pa 53. (587). Slovenija je v ekipni konkurenci zasedla deveto mesto (1771). Zlato kolajno je z novim evropskim rekordom osvojila Avstrija (1788), srebro Slovaška (1780), bron pa Rusija (1779).

Na EP so nastopili še dve slovenski strelki in trije strelci. Zdenka Stolnik je v članski konkurenci z zračno puško osvojila 51. mesto, mladinka Jelica Majstorovič pa 33. (obe 390 krogov). Od slovenskih mladincev z zračno puško je bil najboljši Robert Blažke, ki je bil deveti (588). Matic Barič je zasedel 31. mesto (581), Andraž Poje pa 43. (575).