Dejan Zavec si je nadel še tretji pas

Slovenski boksar Dejan Zavec je v Magdeburgu v 12 rundah in po enoglasni sodniški odločitvi premagal tri leta mlajšega Francoza Nicolasa in postal prvak Evropske unije v velterski kategoriji.

Objavljeno
18. februar 2007 11.50
Dejan Zavec
Magdeburg - Najboljši slovenski profesionalni boksar Dejan Zavec (22 zmag, od tega 13 s KO, brez poraza) je sinoči v Magdeburgu postal prvak Evropske unije v velterski kategoriji (do 66,7 kg). Naslovoma medcelinskega prvaka po verzijah združenj IBF in WBO je 30-letni Ptujčan tako dodal še tretji šampionski pas, potem ko je z večjim številom doseženih točk po 12 rundah in enoglasni sodniški odločitvi premagal tri leta mlajšega Francoza Nicolasa Guisseta (13 zmag, brez KO, 8 porazov, 1 neodločen izid).

Francoski boksar se je pod žarometi ringa v hotelu Maritim v Magdeburgu izkazal za precej neugodnega nasprotnika. Kljub temu, da je imel na papirju precej slabše rezultate od slovenskega šampiona, pod močnimi udarci "Jana Zavecka", kot so Nemci zaradi lažje izgovorjave poimenovali štajerskega "borca", nikakor ni hotel pasti, tako da je borba trajala vseh predvidenih 12 rund.

Pred tekmo je v ring najprej vkorakal Guisset. Po krajši glasbeni točki domače skupine, ki je prišla spodbujat "lokalnega matadorja" Dejana Zavca, pa je na tekmi, ki jo je v živo prenašala tudi televizija DSF, svoj položaj v modrem kotu zasedel še slovenski šampion. Otvoritvena borba večera se je po prvem udarcu na gong pričela. Zavec, ki ga je spet prišla spodbujat skupina navijačev iz domovine, je v borbo krenil z vso močjo, težki udarci z leve in desne pa so padali po Guissetu, ki je profesionalno kariero začel pred štirimi leti.

Zavec je Francoza lepo držal na distanci ter taktično zrelo usmerjal krošeje, direkte in aperkate v nasprotnika, ki je nenehno tiščal v našega boksarja. Na trenutke pa se je zdelo, kot da ne more zadeti nasprotnika. Ta se je dobro branil, s precej visoko postavljenim gardom in kljub temu, da je bil pri vsakem napadu deležen toče udarcev, še naprej silil v bližino Zavca in boksarski dvoboj iz bližine.

"Mr. Sympatikus", kot tudi pravijo boksarju s Ptuja, je nadaljeval v svojem ritmu, prepustil tekmecu precej prostora v ringu, a stalno uspešno kontriral. Tudi trdoživi Francoz je na trenutke plasiral nekaj lepih udarcev. Kljub podrejenemu položaju Francoz nikakor ni popuščal. Zavec je bil vseskozi v točkovni prednosti in očitno kazal, da je boljši nasprotnik, a je "mali zagrizeni Francoz", kot ga je proglasil komentator dvoboja, vztrajal in vztrajal in nikakor ni hotel pasti. Kmalu je bilo jasno, da bo borba najverjetneje trajala vseh 12 predvidenih rund. V 9. rundi je Zavec znova začel oster napad, po nasprotniku je udarjal tako močno, da je ta izgubil zaščito zob, sodnik pa je zato za trenutek prekinil dvoboj. Do konca je Guisset ostal precej gibljiv na nogah, Zavec pa se je na čase preveč odpiral, poznala se mu je utrujenost. Prav ob izteku 12. runde sta boksarja še enkrat potrdila vrhunsko pripravljenost in v končnici dvoboja z vrhunsko menjavo udarcev prikazala kondicijo, ki je ni pričakoval nihče več. Skozi vseh 12 rund je Zavec prepričal sodnike, da so mu na koncu s soglasno odločitvijo z rezultatom 120:108 prisodili zmago, tako da je italijanski glavni sodnik Franco Giminalle visoko v zrak dvignil njegovo roko, Slovenec pa si je odet v državno zastavo nadel še tretji šampionski pas.

"Predvsem se mi je poznala dolga odsotnost iz ringa, saj sem nazadnje boksal pred devetimi meseci. Zaradi tega sem potreboval kar nekaj časa, da sem našel svoj ritem. Na koncu se je izšlo, vknjižil sem novo zmago, čeprav moram priznati, da je bil Guisset precej trdoživ, kar pa sem tudi pričakoval," je po zmagi najprej povedal Zavec. "Pohvaliti moram vzdušje v dvorani in se zahvaliti svojim zvestim navijačem, ki so prišli navijat, zahvala gre tudi publiki, menedžerju, trenerju, skratka vsem, ki so mi pomagali na poti do tega naslova. Vseh borb ne moreš dobiti hitro in s knock-outom, ta je bila ena takšnih. Nikakor nisem mogel prebiti nasprotnikovega garda, med borbo sem se na trenutke tudi izgubljal v taktiki. Zdaj se bomo z ekipo usedli in se odločili kako naprej. Želja je seveda tudi pas svetovnega prvaka, bomo videli. Takšne odločitve rabijo čas. Pred tem je bolj realna še borba za naslov evropskega prvaka in dejstvo je, da me letos čaka več tekem, kot lani," je še povedal slovenski šampion.