Del Potro: Vedno sem si želel biti kot Federer

Roger Federer je bil vladar New Yorka. Dobil je turnirje med letoma 2004-2008, neporažen  je bil na 41 dvobojih zapored. V finalih ni nikdar za zmago potreboval pet nizov. Juan Martin del Potro je vse to postavil na glavo.

Objavljeno
15. september 2009 12.52
P. Z./STA
P. Z./STA

New York - Mladi argentinski igralec Juan Martin del Potro se je pri 20 letih uvrstil v prvi finale enega od štirih največjih turnirjev na svetu. V sedmem poskusu v medsebojnih obračunih mu je končno uspelo premagati Švicarja Rogerja Federerja, in to prav na najpomembnejšem dvoboju doslej. Del Potro je tudi prvi Argentinec z zmago na OP ZDA po Guillermu Vilasu leta 1977.

 

Švicarski zvezdnik je imel priložnost s šesto zmago izenačiti dosežek Billa Tildena, ki je zmagoval med leti 1920 in 1925, ter postati prvi po Rodu Laverju leta 1969 s tremi osvojenimi grand slami v sezoni (pred New Yorkom je zmagal v Wimbledonu in Parizu). Sinočnji nastop v New Yorku je bil njegov 21. v velikih finalih turnirjev za grand slam; izkupiček je zdaj 15 zmag in šest porazov.

 

"Seveda mi bo nekoč žal zaradi tega poraza. A vsega pač ne morem imeti in tudi ne morem igrati vedno v najboljši formi. Lepo je bilo zmagati na petih turnirjih v New Yorku, še lepše bi bilo osvojiti šestega. Nisem preveč razočaran, nenazadnje je za mano zelo uspešno poletje in tudi danes nisem bil brez možnosti za zmago," je po dvoboju, v katerem je prvič v finalu moral priznati premoč še komu drugemu kot Rafaelu Nadalu, dejal Federer. Švicar je bil blizu, a po drugi strani daleč od uspeha. Ljubitelji tenisa ga redko vidijo v takšni izvedbi: delal je dvojne napake, imel slab izkoristek prvega servisa, del Potrov forehand je bil prava uganka, pa še prepiral se je s sodniki.

 

Povsem drugačna je zgodba del Potra. Na poti do newyorškega prestola je ugnal najboljša igralca na svetu zadnjih let, v polfinalu Španca Rafaela Nadala presenetljivo gladko s 6:2, 6:2, 6:2, v finalu pa še bolj presenetljivo, a manj gladko Federerja. Eden ključnih trenutkov je bil pri izidu 5:4 v drugem nizu. Sodnik je po udarcu Argentinca dosodil avt, a se je del Potro pritožil in ogled posnetka je pokazal, da je imel prav. Odločitev je zmedla Federerja, ki se še v naslednji igri ni mogel zbrati, niz pa je pripadel del Potru.

Uvod finala je sicer pripadel branilcu naslova, ki je dokaj zanesljivo dobil prvi niz, nato pa še tretjega. V četrtem je bil zelo blizu zmagi, vodil je s 5:4 in bil pri 15:30 le še dve točki oddaljen od zmage. Nato pa je vajeti prevzel Argentinec. Finale je trajal štiri ure in šest minut in je bil prvi po letu 1999, ki je trajal pet nizov.

 

"Ko sem sanjal, sem si vedno želel zmagati v New Yorku in biti kot Roger Federer. Vsaj en del sanj se mi je uresničil. Hvala Rogerju, da se je boril do konca, čaka me še veliko dela, da bom tako dober kot on. Ko sem izgubil tretji niz, se mi je zdelo, da je vsega konec. Težko je bilo obdržati zbranost. A takrat so mi pomagali moji navijači, spet sem se lahko boril za vsako točko. Lahko se jim le zahvalim," je pojasnil del Potro. Argentinec je tudi priznal, da je čutil pritisk velikega tekmovanja: "Nimam izkušenj s takšnimi tekmami. Ponoči sem slabo spal. A vseeno: gre za finale grand slama. Vse se je izteklo izjemno."