Divji mladeniči izzivajo veterane

Štiri slovita prizorišča, štiri legendarne skakalnice, osem konstantnih skokov, dobra pripravljenost, jekleni živci, spopad izkušenih tekmovalcev in "predrznih" upov: vse to vznemirja ljubitelje smučarskih skokov pred 55. prestižno novoletno turnejo.

Objavljeno
29. december 2006 09.25
Arttu Lappi
Ljubljana - Štiri slovita prizorišča, štiri legendarne skakalnice, osem konstantnih skokov, dobra pripravljenost, jekleni živci, spopad izkušenih tekmovalcev in "predrznih" upov: vse to vznemirja ljubitelje smučarskih skokov pred 55. prestižno novoletno turnejo. Trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala je Švicar Simon Ammann, vendar pa sta mu tik za petami mlada izzivalca Norvežan Anders Jacobsen in Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki sta skupaj s Fincem Arttujem Lappijem "eksplodirala" šele v tej sezoni in pokazala, da se v prvem vrhuncu poolimpijske sezone 2006/07 ne bojita nikogar. Prav omenjeni naj bi bili glavni favoriti za prevzem prestola iz rok Čeha Jakuba Jande in Finca Janneja Ahonena.

Na bližnji novoletni turneji se obeta pravi spektakel. V minuli olimpijski sezoni 2005/06 sta zmagovalca štirih skakalnic z enakim izkupičkom točk prvič v 54-letni zgodovini tekmovanja postala kar dva skakalca, Ahonen in Janda. Oba sta spisala zgodovino skokov ne le zaradi dvojnega zmagoslavja, temveč se je takrat 28-letni finski šampion s skupaj štirimi zmagami (1999, 2003, 2005 in 2006) na prestižnem tekmovanju kot najuspešnejši skakalec izenačil z nemškim rekorderjem Jensom Weissflogom, leto mlajši češki skakalec, ki je pod vodstvom slovenskega strokovnjaka Vasje Bajca doživel pravi preporod, pa je po 35 letih in Jiriju Raški (1971) postal drugi Čeh z zmago na štirih skakalnicah.

Glede na dosedanje tekme svetovnega pokala, pa bo letos še bolj razburljivo, saj je ob švicarskemu "Harryju Potterju" Ammannu, ki je vnovičen pohod na vrh napovedal že lani na finalu v Planici, ter mladi trojici (Jacobsen, Schlierenzauer, Lappi) še kar nekaj izzivalcev, ki bi lahko mešali štrene povsem pri vrhu: Poljak Adam Malysz, dvakratni olimpijski prvak iz Torina Avstrijec Thomas Morgenstern, Švicar Andreas Kuettel, ki je bil lani četrti, pa tudi letos je v skupnem seštevku svetovnega pokala tik za najboljšo trojico.

Letos je naslovnice ukradel komaj 16-letni "Schlieri", ki pa se zaveda, da bi bila njegova morebitna zmaga na novoletni turneji prvovrstna senzacija. Če ne drugega, veliko štejejo izkušnje, in to, kako hitro se znajo tekmovalci prilagoditi skakalnicam in njihovim posebnostim. "Seveda so pričakovanja v domovini po mojem uspehu v svetovnem pokalu velika. Vendar pa se sam s tem ne bom obremenjeval, skušal bom misliti le na posamičen skok na posamični tekmi. Smučarski skoki so namreč tvegan šport, že najmanjša malenkost lahko odloči, ali si povsem na vrhu ali pa pri repu nastopajočih," se zaveda mladi Avstrijec, nastopa na turneji pa se veseli tudi 21-letni Jacobsen: "Turneje štirih skakalnic se izjemno veselim, saj sem jo doslej spremljal le preko televizijskih ekranov. To bo zame pravi izziv, vendar ne čutim nobenega pritiska."

Med favoriti tudi letos ne bo slovenskih skakalcev, poleg tega pa bo na turneji nastopila le četverica: Jernej Damjan, Rok Benkovič, Primož Pikl in Robert Kranjec. "Pred odhodom smo opravili testiranja in pri vseh fantih se je pokazalo, da so zavzeto trenirali in izpolnjevali program, tako da so kondicijsko dobro pripravljeni. Kljub temu sem pričakoval, da bosta Robi in 'Piki' že na celinskem pokalu v Engelbergu bolje nastopila, na obeh tekmah bi morala biti med peterico, vendar dokler se ne pogovorim s trenerjem Ari-Pekko Nikkolo - fantje so namreč še na poti iz Engelberga -, ne morem delati zaključkov," je s prizorišča prve tekme v Oberstdorfu za STA povedal Bajc.

"Veliko bo odvisno že od jutrišnjih kvalifikacij, v bistvu od prvega petkovega skoka. Če se ta ne posreči, se hitro zgodi, da fantje začnejo preveč analizirati skoke in se obremenjevati po nepotrebnem," je v četrtek po prihodu v Nemčijo opozoril glavni trener reprezentance in dodal: "Upam, da si je Jernej v premoru malo spočil glavo in da se bo osredotočil le na svoje občutke, ne pa na okolico. V kvalifikacijah glede na sistem izpadanja tako in tako potrebuješ tudi kanček sreče in upam, da jo bomo imeli."

Damjan in Benkovič sta v Nemčijo odšla brez pravega treninga, medtem ko sta Pikl in Kranjec po treningu v Ramsauu nastopila na tekmah celinskega pokala. "Menim, da smo do zdaj opravili dovolj veliko število skokov, res pa je, da ni bilo prave stalnosti in ritma, a vse reprezentance so na istem. Upam, da je Roku in Jerneju počitek prišel prav," je dejal Bajc, ki ne odstopa od visokih ciljev, ki so si jih skakalci zadali pred sezono: "Kljub slabemu začetku ne odstopamo od ciljev. Najpomembnejše tekme šele prihajajo in zakaj ne bi bili optimisti. Moramo biti potrpežljivi, slej kot prej se nam bo odprlo."

Spektakel se bo začel 30. decembra s tekmo v nemškem Oberstdorfu. Sledijo Garmisch-Partenkirchen (1. januarja 2007), Innsbruck (4. januarja) in Bischofshofen (7. januarja).