Do nekdanjih zlatih časov je še daleč

S koledarskim letom se končuje prva četrtina sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev. Ostala bo v spominu po velikih zadregah s snegom in posledično s tekmovalnim sporedom.

Objavljeno
23. december 2006 13.35
Aleš Gorza
Ljubljana – S koledarskim letom se končuje prva četrtina sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev. Ostala bo v spominu po velikih zadregah s snegom in posledično s tekmovalnim sporedom, nepričakovani krizi avstrijske moške ekipe, ki je po uvodni slalomski zmagi Benjamina Raicha v Leviju celih trinajst tekem, od tega treh na domačem terenu, zaman čakala na novo zmagoslavje, in tudi kot začetek novega obdobja, v katerem naj bi se slovenska smučarija vrnila na raven – kot se je izrazil novi direktor smučarskega sklada Bojan Križaj – nekdanjih zlatih časov. O slednjem je za zdaj še prezgodaj govoriti, čeravno gre že na prvi pogled prej za marketinško krilatico kot pa realen projekt. Dejstvo pa je, da konca krize, ki bi bil predpogoj za to, še ni videti.

Vsaj kar zadeva moško alpsko ekipo, je treba reči, da je na uvodu v novo sezono sicer dosegla nekaj rezultatov, ki pa jih je vendarle treba realneje in trezneje ovrednotiti, kot je to počelo vodstvo reprezentance, ki je pač potrebovalo nekaj »smodnika« ob podpisovanju pogodb z novimi sponzorji. Če odmislimo prgišče točk na slalomskem uvodu v Leviju, je bil prvi omembe vreden rezultat 12. mesto Andreja Šporna na superveleslalomu v Lake Louise, ki glede na Kranjskogorčeve predstave na februarskih olimpijskih igrah v Torinu sicer ni bil nepričakovan, je pa dejstvo, da je imel zelo ugodno štartno številko. Štartal je namreč kot drugi, zmagal pa je John Kucera z enko. Tudi peto mesto Aleša Gorze na superkombinaciji v Beaver Creeku je lep dosežek, a pri tem ne bi smeli pozabiti, da mu je šel na roko razplet tekme, še zlasti njenega slalomskega dela, saj je, denimo, Rainer Schönfelder štartal celo pred njim, a se je prebil na stopničke zmagovalnega odra. Realno gledano najmočnejša dosežka uvodnega dela letošnjega svetovnega pokala pripadata Andreju Jermanu, kajti 12. mesto na smuku v Beaver Creeku je dosegel v zelo slabih vremenskih razmerah, v kakršnih slovenski smučarji običajno ne blestijo, 9. mesto v Val Gardeni z vsega 25 stotinkami sekunde zaostanka za zadnjo stopničko zmagovalnega odra pa je nasploh eden najboljših slovenskih smukaških dosežkov.

Več preberite v sobotni tiskani izdaji Dela...