Domači Šanghaj kraj vrnitve velikega Liuja Xianga

Slabo leto zatem, ko je v obup spravil več kot milijardo kitajskih rojakov in odstopil v kvalifikacijah teka na 110 m z ovirami na OI v Pekingu, se bo kitajski junak Liu Xiang vrnil na atletske steze in v nedeljo nastopil na mitingu v rodnem Šanghaju.

Objavljeno
18. september 2009 15.39
P. Z.
P. Z.
Šanghaj - Liu Xiang, šestindvajsetletni šprinter in ob Yao Mingu daleč najpriljubljenejši športnik na Kitajskem, je vrnitev po poškodbi ahilove tetive skrbno načrtoval. Uprizoril jo bo v nedeljo na zlati veliki nagradi v rodnem mestu Šanghaju.

"Obstaja določeno tveganje. Toda mislim, da sem dovolj pripravljen za nastop," je izjavil nekdanji olimpijki prvak (Atene 2004) in svetovni rekorder Xiang: "Okrevanje po operaciji je šlo po načrtih."

Vprašanje pa je, kako dobro je po enoletnem premoru pripravljen superzvezdnik, ki ga bo na tribunah spremljalo 60.000 oboževalcev. Ne glede na rezultat pa je nastop pomemben predvsem za sponzorje (Coca-Cola, Visa, Nike, Kitajski telekom ...), ki so vanj vložili milijone dolarjev in ga naredili za enega najbogatejših športnikov na svetu. Enoletna odsotnost jih je močno prizadela.

Chris Renner, predsednik njegove marketinške agencije Helios Partners, pravi, da so Xiang in kitajski športni funkcionarji zaskrbljeni, kako se bo odrezal: "Na testiranjih je bil za sekundo slabši od osebnega rekorda, kar je ogromno. Zato od njega ne moremo pričakovati zmage, kaj šele kakšen rekorden dosežek." Njegov glavni tekmec bo Američan Terrence Trammell, srebrni z OI 200 in 2004 ter drugi z zadnjega svetovnega prvenstva v Berlinu.

Med vidnimi atleti v Šanghaju bodo nastopili Kenijec Wilfred Bungei, svetovni prvak na 800 m, Bahrainec Yusuf Saad Kamel (1500 m), Američanka Allyson Felix, svetovna prvakinja na SP 2005, 2007 in 2009 na 200 m, ter Rusinja Jelena Isinbajeva, svetovna rekorderka v skoku s palico. V moškem teku na 100 m bomo videli dvoboj med Tysonom Gayjem in Asafo Powellom. Po tem teku bo šel Gay na operacijo dimelj.