Domžale še korak bližje k naslovu prvaka

Za najrazburlivejše srečanje 22. kroga Prve Lige Telekoma Slovenije sta poskrbeli moštvi Domžal in Maribora. Po zmagi so gostitelji še bližje osvojitvi naslova državnih prvakov, Mariborčani pa so zdrsnili na četrto mesto.

Objavljeno
11. marec 2007 21.28
Iz sobotne tekme med domžalami in Hitom Gorico
Domžale/Ptuj/Črnomelj/Nova Gorica/Celje - Trener vodilne ekipe slovenskega prvenstva Slaviša Stojanovič si bo dobro zapomnil 120. tekmo na domžalski klopi. Njegovi varovanci, manjkali so poškodovana Sebastjan Cimerotič in Murilo Maccari ter kaznovana Siniša Jankovič in Luka Žinko, so namreč z zelo dobro predstavo poskrbeli, da je prva zvezdica za naslov prvaka še za odtenek bližje (pred Dravo in HIT Gorico imajo že 18 točk naskoka), hkrati pa so vknjižili jubilejno stoto zmago v slovenski ligi. Na drugi strani je poraz mariborsko ekipo, ki je kljub vsemu večino tekme pokazala obetavno igro, potisnil na četrto mesto Prve Lige Telekom Slovenije.

Derbi si je ogledal tudi selektor Kek

Derbi kroga, ki si ga je ogledal tudi selektor članske izbrane vrste Matjaž Kek, je postregel z izenačeno igro od vsega začetka. Oba stratega sta si na veselje gledalcev zamislila dokaj napadalno usmerjeni enajsterici, za malenkost uspešnejšo pa se je izkazala domžalska. Ta je v 13. minuti povedla. Djukič in Rakovič sta z dvojno podajo izigrala mariborsko obrambo, Rakovič pa je z devetih metrov zabil svoj 12. gol v prvenstvu in se spet sam znašel na vrhu lestvice strelcev. V precej enakovredni predstavi v tem delu igre so bili malce konkretnejši gostitelji, toda slabih dva tisoč ljubiteljev nogometa v domžalskem športnem parku ni videlo veliko nevarnosti za enega ali drugega vratarja. Med domžalskimi poskusi velja omeniti le strel Djukiča v 20. minuti, ki je švignil mimo gola, in prosti strel Varge s slabih 30 metrov, ki je za malenkost zletel čez mariborski okvir vrat. Na drugi strani je bil v 34. minuti s strelom po tleh nevaren Lungu, a je žoga za dober meter zgrešila cilj, najlepšo priložnost pa je zapravil Tomažič-Šeruga ob izteku polčasa. Pregelj se je v kazenskem prostoru Domžal odločil za strel, a je slabo zadel žogo. Ta je prišla do 20-letnega mariborskega vezista, ki je bil sam pred domžalskim vratarjem Nemcem, a je žogo s sedmih metrov poslal čez vrata.

Ob koncu tekme Pregelj nadomestil Ranilovića

Trener Maribora Marijan Pušnik, ki ni mogel računati na kaznovana Amela Mujakoviča in Reneja Miheliča, se je med odmorom odločil v slačilnici pustiti Diarraja, ki ga je zamenjal Zajc, in Vuksanoviča, ki je prepustil mesto Samardžiču. Prav slednji pa je bil eden glavnih krivcev za povišanje vodstva Domžalčanov v 47. minuti. Ljubijankič je poslal lepo podajo v kazenski prostor, Samardžič je zamudil pri pokrivanju Djukiča, slednji pa je to izkoristil in brez težav zadel za 2:0. Strelec drugega domžalskega gola je imel veliko prostora tudi v 51. in 52. minuti, a se mariborska mreža ni zatresla. Stojanovičevi varovanci so v teh trenutkih goste stisnili v njihov kazenski prostor, nevarne akcije pa so se kar vrstile. Štajerci so ta pritisk nekako le zdržali in na drugi strani spet zapretili preko Tomažič-Šeruge, ki pa s sedmih metrov spet ni zadel. Tokrat mu je veselje preprečil Nemec, tako kot tudi Pečniku po odličnem strelu v 65. minuti. V 71. minuti bi mariborsko neučinkovitost - Pušnik jo je skušal odpraviti tudi z vpoklicem šele 18-letnega Medveda - skorajda kaznoval Djukič, ki je po lepi podaji Ljubijankiča s petih metrov nekoliko z leve strani zgrešil vrata. Zato pa so Domžalčani zmago dokončno potrdili v 86. minuti, ko je bil zaradi domnevnega prekrška nad Ljubijankičem v svojem kazenskem prostoru izključen vratar Ranilović. Ker je Pušnik že opravil vse tri menjave, je med vratnici stopil kar Pregelj, ki se je sicer vrgel v pravo smer, a vseeno ni uspel ubraniti enajstmetrovke Rakoviča. Ta je s 13. golom v prvenstvu še potrdil primat med strelci.

* Športni park, gledalcev 1800, sodniki: Čeferin, Šinkovec in Rešek (vsi Kranj).
* Strelci: 1:0 Rakovič (13.), 2:0 Djukič (47.), 3:0 Rakovič (88.).
* Domžale: Nemec, Aljančič, Elsner (od 63. Zeljkovič), Varga, Knezovič, Grabič, Ibeji, Kirm, Djukič (od 84. Lunder), Ljubijankič, Rakovič (od 90. Juninho).
* Maribor: Ranilovič, Popovič, Vuksanovič (od 46. Samardžič), Cipot, Pečnik, Lungu (od 73. Medved), Tomažič-Šeruga, Diarra (od 46. Zajc), Pregelj, Makriev, Pekič.
* Rumeni kartoni: Grabič; Diarra, Cipot, Zajc.
* Rdeč karton: Ranilovič (86.).

Drava zabeležila še drugo zmago

Drava je spomladanski del začela silovito. Po zmagi v Ajdovščini je z identičnim izidom 3:1 odpravila še Nafto in se zavihtela tik pod vrh prvenstvene lestvice. Varovanci Dražena Beska so predvsem v prvem polčasu prevladovali in oslabljenim Lendavčanom po 19. avgustu (takrat je bilo 3:0 za Dravo) na domačem igrišču spet zabili tri gole.

Prva menjava že v 6. minuti

Tekma se je za goste začela precej nesrečno, saj je moral trener Nafte Milko Djurovski že v šesti minut poseči po prvi menjavi. Macik je namreč s kolenom v glavo zadel svojega vratarja Kuzmo, ki ga je domnevno zaradi lažjega pretresa možganov zamenjal Luk. Le tri minute zatem je z igrišča zaradi bolečin v hrbtu moral še Trenevski, ki ga je nadomestil Borut Gerenčer. Ptujčani, ki so bili ves prvi polčas boljši tekmec, so prvič zapretili v 11. minuti, ko je najboljši posameznik tekme Kronaveter z 19 metrov zadel prečko. Že v naslednji minuti so domači navijači doživeli hladen tuš, saj so gosti nepričakovano povedli. Ristič se je znašel sam pred Dabanovičem, ptujski čuvaj mreže je žogo po Rističevem strelu odbil, a le do Čeha, ki je brez težav zatresel prazno mrežo. Toda veselje Lendavčanov ni trajalo dolgo. Najprej je v 18. minuti poskusil Soska, Luk pa je žogo odbil v kot. Tega je izvedel Kronaveter in lepo našel Prejaca, ki je z glavo izenačil. Nezanimivo igro s številnimi napačnimi podajami je v 34. minuti prekinil Zilič. Po prodoru Kronavetra je 24-letni napadalec z 12 metrov zabil svoj 11. gol v prvenstvu, s čimer se je na vrhu lestvice izenačil z Nikezičem iz HIT Gorice in Rakovičem iz Domžal. Do konca polčasa sta na strani Drave poskusila še Emeršič in Kronaveter, a brez uspeha, tako kot tudi Čeh in Macik na Naftini strani.

Usodo Lendavčanov zapečatil Drevenšek

Gosti, pri katerih so zaradi kazni manjkali Lunder, Bunc in Bogdanovič, so dobro začeli drugi polčas, saj so si prek Zemljiča, ki je s štirih metrov z glavo zgrešil skoraj nemogoče, in Čeha, ki je z 20 metrov le za malce zgrešil okvir ptujskih vrat, v 48. in 50. minuti pripravili obetavni priložnosti. Djurovski je v poskusu, da izvleče ugoden izid, na igrišče v 56. minuti poslal še enega napadalca, Benka. Toda tako kot v prvem delu je tudi v drugem sledila slaba predstava obeh ekip, brez domiselnih akcij in s preveč dolgimi in nenatančnimi podajami. V 72. minuti je zatišje - a le za kratko - s strelom od daleč prekinil Bukovec, vendar je bil Dravin vratar na mestu. V trenutkih, ko so več volje po igri kazali Lendavčani, so zadnji žebelj v njihovo krsto zabili domačini. Šele 20-letni Kronaveter je spet lepo prodrl v kazenski prostor in podal v sredino do Drevenška, ta pa je z drugim strelom - prvega mu je Luk obranil - povišal vodstvo na 3:1. To je bil tudi končni izid, pa čeprav sta za Nafto poskusila še Eterovič in Benko, za Dravo pa Zilič in Drevenšek, ki je po zaslugi nesebičnosti zapravil povišanje vodstva.

* Mestni stadion, gledalcev 1400, sodniki: Drečnik (Zagorje ob Savi), Kurež (Kisovec) in Rojko (Ljubljana).
* Strelci: 0:1 Čeh (12.), 1:1 Prejac (18.), 2:1 Zilič (34.), 3:1 Drevenšek (76.).
* Drava: Dabanovič, Berko, Prejac, Horvat, Šterbal, Soska, Emeršič, Drevenšek, Tisnikar (od 78. Bošnjak), Kronaveter (od 84. Ogu), Zilič.
* Nafta: Kuzma (od 6. Luk), Macik, Zemljič, Ošlaj, Ristič (od 56. Benko), Kulčar, Bukovec, Čeh, Trenevski (od 9. B. Gerenčer), Eterovič, Matjašec.
* Rumeni kartoni: Emeršič, Šterbal, Soska, Kronaveter; Bukovec, Matjašec, Zemljič, Macik, B. Gerenčer, Čeh.
* Rdeč karton:/.


Padec forme Ajdovcev

Maloštevilni gledalci v Črnomlju niso bili deležni prav veliko nogometnih užitkov. Ekipi Bele krajine in Primorja sta ohranili mreži nedotaknjeni, česar so verjetno malce bolj veseli v črnomaljskem taboru, saj so zdaj na dnu prvenstvene lestvice za točko zbežali ljubljanskemu Interblocku. Ajdovci, ki ob koncu sezone želijo biti uvrščeni vsaj med prvo peterico, pa očitno spet podlegajo "spomladanskemu sindromu", saj rdeče-črni v tem letnem času že nekaj sezon kot po pravilu padejo v formi. Tako so se po domačem porazu proti Dravi tokrat morali zadovoljiti le s točko, ki pa vseeno še vedno zadostuje za peto mesto.

Primorci začeli bolje

Varovanci Bojana Prašnikarja so bolje začeli tekmo. Kmalu po prvem sodnikovem žvižgu se je namreč za strel odločil Mehanovič, belokranjski vratar Peljhan pa je bil na mestu. V osmi minuti Primorci niso znali izkoristiti uporabne podaje nevarnega Luke Prašnikarja, neuspešen pa je bil na drugi strani tudi Dvorančič. V izenačenem dvoboju sta v 12. minuti prav Dvorančič in Karapetrovič lepo kombinirala, strel slednjega pa je čuvaj mreže pri Primorju Nenezič obranil. Do konca polčasa je Dvorančič zapravil še dve priložnosti, tako kot tudi Agič, ki ni izkoristil dveh prostih strelov. Največjo priložnost v prvem delu so si v 41. minuti priigrali gosti, ko se je Džuzdanovič sam znašel pred vratarjem predzadnje ekipe prvenstva, a mu niti s petih metrov ni uspelo žoge spraviti za Peljhanov hrbet.

Obe mreži sta ostali nedotaknjeni

V drugem delu se je igra odvijala bolj ali manj na sredini igrišča. Prašnikarjevi igralci so večinoma računali na protinapade, toda domača obramba je bila dovolj čvrsta za ajdovske napadalce. Na ajdovski polovici je bil še vedno najbolj aktiven Dvorančič, ki pa je v 60. minuti spet sprožil strel čez gol. V 70. minuti se je tehtnica malce nagnila na stran gostov. Topič je namreč dobil še drugi rumeni karton, tako da so gostitelji na zelenici ostali le z desetimi igralci. Prvi je številčno premoč skušal unovčiti Teinovič v 77. minuti, a je s strelom od daleč zgrešil cilj. Ajdovci so v teh trenutkih prevzeli terensko premoč, imeli celo štiri udarce iz kota zapored, toda vse skupaj ni obrodilo sadov. Tako se je domačinom ponudila celo priložnost za vodstvo, toda Dvorančiču je veselje spet preprečil Nenezič. V izdihljajih tekme sta srečo poskusila še Škerjanc in Bunderla, toda domačinom je uspelo ohraniti mrežo nedotaknjeno.

* Stadion v ŠRC Loka, gledalcev 500, sodniki: Partlič (Limbuš), Mauko in Lackovič (oba Maribor).
* Bela krajina: Peljhan, Agič (od 90. Barborič), Cirar, Rastovac, Vrščaj, Topič, Žagar, Raščič, Pezdirc, Karapetrovič, Dvorančič (od 85. Derviševič).
* Primorje: Nenezič, Džuzdanovič (od 46. Kosmač, od 86. Škerjanc), Ostojič, Flego, Lekič, Zatkovič, Cvijanovič, Mlakar, Teinovič, Mehanovič, Prašnikar (od 53. Bunderla).
* Rumeni kartoni: Agič, Topič, Cirar, Žagar; Cvijanovič, Ostojič, Teinovič.
* Rdeč karton: Topič (70.).

Brezplačen ogled tekme v Novi Gorici

Ker streha nad novogoriško tribuno še ni končana, so gledalci brezplačno spremljali tekmo na stojišču na vzhodnem delu stadiona v športnem parku. Na veselje domačih privržencev je Gorica prišla do svoje devete zmage v prvenstvu, Interblocku, ki se bori za obstanek v ligi, pa že drugič zapored (po porazu proti Nafti) ni uspelo izpolniti cilja - osvojiti vsaj točke. Tokrat ga je v izdihljajih tekme pokopal Nebojša Kovačevič.

Gostje začeli ofenzivno

Gosti, ki so nastopili brez kaznovanega Galiča, so že v uvodnih minutah napovedali agresivno igro in v peti minuti so prvič ogrozili goriška vrata. Džidičev strel je Pirih mojstrsko obranil. V 17. minuti pa so Ljubljančani dobro predstavo kronali z vodilnim zadetkom. Akcijo je začel Pavlovič, nadaljeval Džidič, ki je nesebično podal do Salkiča, slednjemu pa z desne strani ni bilo težko premagati nemočnega goriškega vratarja. Novogoričani so imeli proti strnjeni obrambi gostov obilo težav. Prvi je z nevarnim strelom zapretil Matavž v 21. minuti. Tik pred koncem prvega polčasa je po kotu Cvijanoviča z roba kazenskega prostora natančno v spodnji desni kot Simeunovičevih vrat zadel Živec in izenačil izid.

Goričani so pritisnili v drugem polčasu

Že po osmih minutah nadaljevanja so se Novogoričani veselili vodstva. Po predložku Živca se je pred vrati Ljubljančanov odlično znašel novinec Pahor in iz bližine neovirano z glavo premagal nekdanjega reprezentančnega vratarja Simeunoviča. Ljubljančani so vse moči usmerili v napad, a so se Novogoričani uspešno branili, nekajkrat pa tudi zapretili. V 68. minuti je sodnik Šart Pahorju zaradi prekrška nad Pavlovičem pokazal drugi rumeni karton in predčasno pot v slačilnico. V 81. minuti se je po strelu Štrbca izkazal goriški vratar, nemočan pa je bil pet minut pozneje. Ljubljančani so hitro izvedli prosti strel, Salkič pa je z desne strani natančno meril v zgornji desni kot Pirihovih vrat. Ko je že kazalo, da se bo tekma končala brez zmagovalca, so Novogoričani v četrti minuti sodnikovega podaljška dosegli zmagoviti gol. Jogan je z glavo lepo podal do Nebojše Kovačeviča, ki je z desne strani natančno meril v diagonalni kot in gostiteljem priigral pomembne točke.

* Športni park, gledalcev 750, sodniki: Šart (Prevalje), Ul (Maribor) in Kresnik (Radlje ob Dravi).
* Strelci: 0:1 Salkič (17.), 1:1 Živec (44.), 2:1 Pahor (53.), 2:2 Salkič (86.), 3:2 N. Kovačevič (90.).
* HIT Gorica: Pirih, Šuler, Rexhaj, Živec (od 89. Kalakovič), Pahor, Jogan, N. Kovačevič, Cvijanovič (od 82. Demirovič), Nikezič (od 78. Nikolič), Dedič, Matavž.
* Interblock: Simeunovič, Grabus, Šalja, Pavlovič, Karič, Elsner (od 76. Štrbac), Džidič, Salkič, Marinič, Čoralič, Zavrl (od 62. E. Adilovič).
* Rumeni kartoni: Pahor, Jogan, Rexhaj; Zavrl, Grabus.
* Rdeč karton: Pahor (68.).


Neuspešen debi Pinnija v Celju, prva zmaga Koprčanov v gosteh

Debi novega celjskega trenerja Pavla Pinnija pred domačim občinstvom ni bil uspešen, tako da Celjani še naprej ostajajo pri 20 točkah in na devetem mestu prvenstvene lestvice. Le mesto višje so sicer Koprčani, ki pa so zasluženo vknjižili že drugo zaporedno zmago in sploh prvo v gosteh v tej sezoni.

Kanarčki povedli že v prvem polčasu


V prvem polčasu so Koprčani igrali dobro, Pinni pa se jim je postavil po robu s kar tremi napadalci v začetni postavi. Ta igra je Celjane nagradila s tremi priložnostmi Čadikovskega, a je slednji v tretji, sedmi in 14. minuti po lepih podajah Sešlarja in Breziča vse zapravil. V 22. minuti so prvi resnejši napad uprizorili gosti. Nilton je izvedel udarec iz kota, žoga je letela neposredno proti mreži celjskega gola, toda Gobec je bil dovolj priseben, da je rešil zanesljiv zadetek. V 26. minuti pa je Viler lepo zaposlil Rajčeviča, ki je bil najvišji v skoku in Primorce povedel v vodstvo. Nato je spet zapretil Čadikovski, a je po podaji Brulca žogo poslal čez okvir vrat. Handanovič je bil na resni preizkušnji še v 39. minuti, ko je Brezič s 30 metrov sprožil pravo "bombo", toda koprski vratar je odlično posredoval.

Volaš izničil napore Čadikovskega

Na začetku drugega polčasa so varovanci Vlada Badžima povedli z 2:0. Mejač in Bordon sta z dvojno podajo izigrala celjsko obrambo, Mejač pa je nato rutinirano ugnal še Mujčinoviča. Zatem se je vendarle odprlo tudi Čadikovskemu. Po vstopu Pečnika, ki je zelo poživil igro Celja, je Makedonec najprej znižal zaostanek na 1:2. Celjani so vse stavili v napad in kljub izključitvi Breziča, ki je dobil drugi rumeni karton, v 61. minuti znova preko Čadikovskega, ki ga je spet zaposlil Sešlar, izenačili. Igra se je takrat dokončno razživela. V 70. minuti bi Rajčevič skoraj premagal svojega vratarja, a je na njegovo srečo žoga zletela v prečko. V 76. minuti je imel Čadikovski po podaji Gobca priložnost za "hat-trick", toda Handanovič je še pravočasno posredoval. Dve minuti pred koncem rednega dela so le z desetimi nogometaši na igrišču ostali tudi gosti, saj je drugi rumeni karton dobil tudi Radulovič. Toda to ni zmotilo Koprčanov, ki so v zadnji minuti sodnikovega podaljška prišli do pomembnih treh točk. Volaš je namreč izkoristil nezbranost Travnerja in Hadžiča in z desetih metrov zadel levi spodnji kot.