Doping hujši od heroina

V madžarski prestolnici so številne učene glave razglabljale o prihodnosti športa pod zastavo združene Evrope. Kot beli dan je jasna namera Evropske komisije, da bo šport bolj nadzirala, ga morda tudi bolj izdatno financirala in se spopadla z glavnima grožnjama njegovi verodostojnosti - dopingu in korupciji.

Objavljeno
24. februar 2011 13.13
Miha Hočevar, šport
Miha Hočevar, šport
Budimpešta - Ni še povsem jasno, kako se bodo v Bruslju lotili zahtevnih nalog, je pa zato pobudo prevzel David Howman, direktor Svetovne protidopinške agencije (WADA), ki je predlagal ustanovitev nove svetovne agencije, ki bi se lotila vsega »zla« v športu. Podjetni Novozelandec bo pred tem z zanimanjem spremljal razplet primera Tadeja Valjavca, o katerem je spregovoril za Delo.

»V podzemni trgovini steroidov, EPO in rasnih hormonov je več denarja kot v preprodaji heroina. Ponekod je trgovina z omenjenimi substancami še legalna, zato vse države članice prosim za primerno zakonodajo, da jo bomo skupaj zatrli. Poleg tega potrebujemo še zakonodajo, s katero bomo lahko kaznovali tudi tiste, ki športnike spodbujajo k uživanju prepovedanih substanc - trenerje, zdravnike, menedžerje, odvetnike,« je Howman »predramil« udeležence evropskega športnega foruma.

Ali od članic EU poleg zakonodaje pričakujete še kakšno drugo pomoč in sodelovanje?

Glavno področje napredka je ta čas razvoj znanstvenih tehnik za lovljenje goljufov. Potrebujemo veliko sredstev za raziskave. Želimo si tudi izboljšanja sodelovanja z Interpolom, izsledki njihovih preiskav bi bili uporabni pri kaznovanju dopinških prestopnikov. Sodelujemo tudi s farmacevtsko industrijo. Ko je novo zdravilo še v fazi razvoja, smo zraven, tako da lahko njegovo morebitno zlorabo zaznamo, takoj ko pride na trg.

Katera je ta čas najbolj »vroča« prepovedana substanca na trgu?

Vemo, katera je, a tega ne bom izdal. Tako bi kolesarji izvedeli, kje jih lovimo.

Zadnje čase smo zasledili nekaj namigov, da je v »modi« mikrodoziranje, jemanje nizkih odmerkov prepovedanih substanc, ki izginejo v nekaj urah. Je to velika težava, si športniki lahko pomagajo s tako nizkimi odmerki?

Mikrodoziranje se dogaja že štiri ali pet let. V organizem se lahko vnaša testosteron z obližem, lahko se uporablja mikro odmerke EPO in mikro transfuzije. Vse, kar tekmovalcem omogoča kakšno stotinko sekunde ali centimeter prednosti, je težava.

Ste že našli metodo za boj proti temu?

Idealne rešitve ni, znanstveniki pravijo, da se bo za naslednjim ovinkom našla boljša. Pri metodologiji dela se zato ne smemo nikoli ustaviti. Za nas je edina pot do uspeha stremljenje k popolnosti.

Te, kot kaže, še niste dosegli z biološkim potnim listom, s pomočjo katerega so »ujeli« Tadeja Valjavca, ki pa ga je slovenska Nacionalna protidopinška agencija oprostila. V kratkem se bo športno razsodišče v Lozani (CAS) odločilo o pritožbi UCI. Je na preizkušnji biološki potni list kot metoda odkrivanja in kaznovanja prestopnikov?

Vsakič, ko gre primer na CAS, je metoda na procesu. Ne le v Valjavčevem primeru, saj bodo pri CAS obravnavali štiri pritožbe, povezane z biološkim potnim listom. Razplet bo narekoval prihodnjo uporabo ali izboljšanje te metode, ta čas pa smo zadovoljni s tem, kako tečejo zadeve.

Čeprav se zdi, da ta metoda, ki ni neposreden dokaz o jemanju prepovedanih snovi, ni več dovolj za kaznovanje obdolžencev?

Doslej smo mislili in še vedno mislimo, da je dovolj, a tu naše mnenje ni pomembno. Zanašamo se na odločitev v Lozani, ki se ji bomo prilagodili.

Precej več prahu kot Valjavec in druščina je v zadnjih tednih dvignil Alberto Contador, ki ga je španska disciplinska komisija pod političnim pritiskom oprostila, četudi je bil pozitiven na klembuterol. Kako bo ukrepala WADA, kako gledate na oprostilno sodbo, ki jo je španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero malodane zahteval?

Pri WADA se nam še ni treba odločiti, kaj bomo storili. Na potezi je Svetovna kolesarska zveza (UCI), ki ima od oprostilne sodbe 30 dni časa za pritožbo, po izteku tega roka imamo mi še 21 dni za našo odločitev. Glede drugih vprašanj pa sem brez komentarja, saj ne bom razglabljal o primeru, ki še teče.

Vaš predhodnik Dick Pound je pred leti Španijo izpostavil kot državo, ki premalo dela na boju proti dopingu. Je dežela nogometnih svetovnih prvakov in številnih drugih šampionov še vedno problematična?

Stanje je boljše, kot je bilo pred dvema letoma. Sicer pa ima vsaka država svoje posebnosti in pomanjkljivosti, nočem izpostaviti nobene posebej.

Kaj pa Slovenija, kako ocenjujete boj proti dopingu pri nas?

Vaš športni minister (Milan Zver, op. p.) je bil v času slovenskega predsedovanja EU učinkovit član našega razširjenega odbora. Leta 2007 smo obiskali Slovenijo, bili smo zadovoljni s tem, kar smo pri vas videli v boju proti dopingu.