Drevi večni derbi v Podmežakli

Kar štiri nove obraze bomo videli na nocojšnjem 419. hokejskem derbiju v Podmežakli (19.15). Pri Olimpiji bodo debitirali trije Kanadčani, pri »železarjih« Američan. Ob tem bodo domači navijači spoznali še vratarja Dov Grumet-Morrisa.

Objavljeno
16. oktober 2009 12.13
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Jesenice, Ljubljana – Napovedovanje favorita v gorenjsko-ljubljanskih hokejskih derbijih je vselej nehvaležno, toda veliko stvari govori v prid trditvi, da pred nocojšnjim 419. obračunom med Jesenicami in Olimpijo na ledeni ploskvi Podmežakle po dolgem času višje kotirajo ljubljanske delnice. Ne samo, da je Olimpija v dosedanjih 13 kolih zbrala štiri zmage več od Jesenic, pred slovenskim dvobojem se je tudi okrepila s tremi kanadskimi hokejisti in vsi bodo nocoj na ledu.

A tudi Jeseničani imajo razlog za (zmerni) optimizem. Črpajo ga zlasti iz zadnje predstave v Celovcu, kjer so po osmih ničlah prekinili točkovno sušo, ob vratarju Dovu Grumetu-Morrisu in povratniku Andreju Hebarju bo trener Ildar Rahmatulin lahko računal tudi na novinca v napadu Bobbyja Robinsa iz ZDA. »Železarji« so se znašli stisnjeni ob zid in jim le zmaga ponuja izhod iz krize.

Mitja Robar: Derbi je prišel kot naročen

Po odhodu nesrečne ruske trojice Borisa Tortunova, Andreja Troščinskega in Konstantina Firsanova je tako igralski mozaik na Jesenicah spet nekoliko bolje zapolnjen. Jeseničani so že proti Beljaku, Medveščaku in Linzu nakazali vzpon forme, vendar vselej ostali praznih rok, nepričakovano točko pa osvojili v torek pri prvakih iz Celovca, kjer so že po 60 minutah igre izgubili prav vse tekme od novembra 2007.

Da se na avstrijskem Koroškem niso šli »bunkerja«, govori podatek o številu strelov proti vratom (31:28). Ameriški čuvaj mreže Grumet-Morris je v obup spravljal domače napadalce, ki so ga premagali šele v igri 4 na 3 po 34 sekundah podaljška. Na Gorenjskem so točko sprejeli kot zmago, vsi govorijo o prelomnici, po kateri bodo »železarji« začeli vzpon proti sredini lestvice, kjer naj bi jim bilo tudi mesto. Prav zato bi bil nov domači poraz še posebej boleč. Še zlasti, ker gre za Olimpijo, ki bi jim pobegnila na 9 točk naskoka, Jesenice pa bi ostale globoko na dnu lestvice.

»Najprej naj povem, da stanje na lestvici nikakor ni realno. Bile so tekme, na katerih smo bili 'povoženi', toda veliko več je bilo tistih, na katerih smo bili enakovredni, pa ostali praznih rok. Ali je bil KAC prelomnica? Močno upam. V bistvu verjamem, da je tako. Dejstvo je, da smo v Celovcu vedno težko igrali, v torek pa iztržili zlata vredno točko. Toda ta ne bo imela nobene teže, če je ne oplemenitimo z zmago proti Olimpiji,« je pred nocojšnjim dvobojem razmišljal nekdanji član zeleno-belih Mitja Robar, ki je bil navdušen nad zadnjo predstavo svoje ekipe: »Ni bilo črnih minut, ki se nam pogosto dogajajo. Disciplina v igri je bila na zelo visoki ravni. Napak je bilo precej manj, tiste redke pa je popravil novi vratar, ki je odigral super tekmo. To seveda ne pomeni, da je bil Gaber Glavič prej kriv za poraze. V to godljo smo se vsi skupaj postavili in zdaj moramo priti čim prej iz nje

Mariborčan, ki pri Jesenicah preživlja že četrto sezono, je priznal, da je niz 9 porazov že močno načel vzdušje v garderobi. »Seveda je težko. Poraz za porazom vpliva na 'psiho'. Še posebej, ker boljša igra ni bila poplačana. Točka v Celovcu je bila pravo olajšanje. V ekipi je zavladal nov optimizem, končno smo dobili potrditev dobrega dela. Derbi z Olimpijo nam je v bistvu prišel kot naročen, da še dvignemo samozavest in se vendarle počasi prebijemo navzgor. Smo željni igre in lačni dokazovanja. S prihodi novih igralcev je vodstvo spet sestavilo zasedbo, ki obeta boljše rezultate. Na derbiju mnogokrat igrajo čustva in ta so zdaj na naši strani. Zavedamo se, da ima Olimpija veliko kakovostnih igralcev. A razmišljamo samo o zmagi, vse drugo bi bilo za nas veliko razočaranje

Zmaji brez Jana

Olimpija je imela včeraj izredni popoldanski trening v Zalogu, da se ga je lahko udeležil tudi Travis Brigley, ki bo tako kot še drugi napadalec Matt Higgins in branilec Harlan Pratt nocoj zaigral. Trener Dany Gelinas bo pogrešal le Iva Jana, ki je zaradi poškodbe hrbta izpustil že torkovo tekmo v Linzu (2:5) in ga v ponedeljek čaka magnetna resonanca.

Na 418 dosedanjih derbijih so Jesenice zbrale 195 zmag, Olimpija pa le dve manj. Po visoki jeseniški zmagi s 7:1 na poletni ligi na Bledu je prvi slovenski derbi sezone v razširjeni avstrijski ligi pripadel Ljubljančanom, ki so 13. septembra v Tivoliju zmagali s 4:1.

Več v tiskani izdaji Dela