Druga perspektiva: Matjaž Smodiš, košarkar

Tiha zvezda hrani v svoji zakladnici uspehov lovorike, s katerimi je v košarkarskem svetu postavil nove mejnike. Je Slovenec z največ nastopi na finalnih turnirjih evrolige in edini s tremi osvojenimi naslovi evropskega prvaka.

Objavljeno
06. september 2009 01.40
M.F.
M.F.
Tiha zvezda hrani v svoji zakladnici uspehov lovorike, s katerimi je v košarkarskem svetu postavil nove mejnike. Je Slovenec z največ nastopi na finalnih turnirjih evrolige (5) in edini s tremi osvojenimi naslovi evropskega prvaka (dvakrat z moskovskim CSKA in enkrat z bolonjskim Kinderjem). V sezoni 2005/06 je postal prvi košarkar, ki je zaigral v finalu zaključnega turnirja za tri različna moštva.

Na osnovnošolskih športnih tekmovanjih je sprva blestel v atletiki in metu krogle, z desetimi leti pa se je predal košarki. Svoj talent je nadgradil v Krki, v kateri je s 15 leti prvič oblekel članski dres in pozneje osvojil naslov državnega prvaka. Kariero je nadaljeval v Italiji, kjer je preživel nekaj najlepših let svojega življenja. Že v prvi sezoni, ki jo je odigral za Kinder, je osvojil »grand slam« (poleg evrolige še DP in italijanski pokal). Sledila je selitev k mestnemu tekmecu Skipperju, s katerim je osvojil naslov državnega prvaka in zaigral v finalu evrolige. Svojo kakovost in veljavo je ne nazadnje unovčil pri moskovskem CSKA. Minulo sezono si je kot prvi tujec v zgodovini tega ruskega velikana nadel kapetanski trak. Pri vseh izjemnih rezultatih se porazov ne boji. Sledi filozofiji, da se ob njih športnik nauči več kot ob zmagah (»Lahko bi rekel celo, da izgubiš zato, da boš nekoč lahko zmagal«).

 

Poleti se je lotil novega izziva; košarkarskega tabora za najmlajše, s katerim želi okolju povrniti delček tistega, kar je bilo njemu omogočeno, da je lahko postal vrhunski košarkar. Sicer pa 205 cm visoki košarkar, ki bo decembra praznoval 30. rojstni dan, vsak delček prostega časa nameni družini; sinovom Kristjanu, Luki ter Maksu in ženi Andreji. V prihodnjih dneh bo, po kroničnih težavah s hrbtom, na Poljskem nosil kapetanski trak slovenske reprezentance, s katero se bo dokazoval na evropskem prvenstvu.

 

1 Kaj vam po treningu, tekmi najbolj prija? Počitek.

 

2 Kako se razvajate ob prostih dnevih? Najraje se posvetim družini. Rad odigram tudi kakšno videoigrico.

 

3 Kateri šport vam je poleg vašega najbližji? Hokej in ameriški nogomet.

 

4 Vaša velika strast (poleg športa)? Družina.

 

5 Ste vraževerni? Imate kakšen poseben ritual pred tekmami? Vraževeren sem. Vedno si obujem iste igralne nogavice, prav tako na dan tekme vedno jem isto kosilo, to je puranji zrezek ali losos.

 

6 Kaj si rečete, naredite takrat, ko vam na tekmi ne gre? Dokler obstaja možnost preobrata, se nikoli ne predam.

 

7 Če bi se ta hip odločali za vpis na fakulteto, katero bi izbrali? Arhitekturo.

 

8 Kateri znani osebi bi nekoč radi segli v roko? Mohamedu Aliju.

 

9 Koga v zgodovini ali sedanjosti bi odlikovali in zakaj? Primoža Kozmusa za izjemne uspehe.

 

10 Kateri (politični) projekt bi nemudoma podprli oz. pospešili? Političnega prav gotovo ne, ker politike ne spremljam. Podprl bi kakšen šolski projekt, pri katerem bi pomagal otrokom in mladini.

 

11 Za kaj bi (poleg športa) bili pripravljeni odšteti res veliko denarja? Za otroke.

 

12 Kaj vas trenutno najbolj čudi? Trenutno nič posebnega.

 

13 Katere lastnosti pri sebi najbolj občudujete? Požrtvovalnost.

 

14 Kaj bi spremenili v svojem življenju, če bi lahko? Želel bi si več zdravja, izbrisal bi številne poškodbe, ki so me pestile v karieri.

 

15 Kaj ste želeli postati kot otrok? Zidar.

 

16 Česa zares ne marate? Nevoščljivosti.

 

17 Katera je vaša največja skušnjava? Hrana.

 

18 Kdaj vam je bilo v življenju najbolj nerodno? Takšnega trenutka se ne spomnim.

 

19 Tuje mesto, v katerem se počutite kot doma? Država, ki vas je s svojo unikatnostjo ali filozofijo najbolj prepričala? V Bologni, kjer sem prebival pet let, sem se odlično počutil. Ker je to mesto postalo moj drugi dom, je name največji vtis od držav naredila Italija. Tam sem preživel nekaj najlepših let svojega življenja, profesionalno in zasebno, prav zato mi bo ostala za vedno v lepem spominu. Italijani so največji gurmani, kar mi prav tako zelo ustreza.

 

20 Naslednja potovalna destinacija? Po EP na Poljskem potujem v Moskvo.

 

Iz NeDela