ACH pol koraka nazaj, a je še vedno favorit

Panvita se je pred začetkom sezone okrepila z Zemljakom in Detelo, Salonit s Savičičem, Calcit z Brulcem in mladincema.

Objavljeno
20. september 2014 01.00
Odbojka Calcit Kamnik proti ACH Volly v Kamniku, 11. aprila 2013
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Odbojkarski prvak ACH Volley je po turbulentni sezoni resda napravil rez v klubski proračun, poimensko je storil pol koraka nazaj, a je še vedno favorit za obe domači kroni, tako pokalno kot v DP, ki se začenja danes. A tekmeci, predvsem Panvita Pomgrad, Salonit in Calcit Volleyball, imajo prav tako svoje (resne) račune.

Pri finalistu minule sezone Panviti Pomgradu, ki je v finalu celo odščipnil eno zmago ACH Volleyju, si na račun preteklih dosežkov ne višajo ambicij. »Še naprej delamo v okviru zmožnosti, tako bo tudi vso sezono. Nikakor si nismo za cilj postavili rezultatskega koraka naprej oziroma naslova prvaka, vsekakor pa želimo ostati v vrhu. Morda je liga nekoliko izgubila na širini, se bo pa kar nekaj moštev borilo za vstop v modro skupino, kar zagotavlja zanimivost,« poudarja trener Dejan Fujs, ki je v prestopnem roku ostal brez srbskega podajalca Ivana Čolovića, ki se je preselil v Izrael, in kapetana Andreja Tota, ki se pač ni odločil za nadaljnje sodelovanje. Zamenjala ju bosta Nejc Zemljak, ki se vrača iz Francije, in Jernej Detela (Lunos Maribor). »Največja težava našega kluba v prejšnjih letih je bila kratka klop, tokrat bomo končno lahko računali tudi na rezerviste, ekipi pa smo spet priključili še nekaj mlajših obrazov,« je dodal Fujs.

Pri pokalnem zmagovalcu Salonitu je bilo prometa najmanj: reprezentančni bloker Dane Mijatovič je novega delodajalca našel v Belgiji, edini novinec je pravzaprav povratnik v moštvo, korektor Darjo Savičič. »Za cilje smo si postavili uvrstitev na finalni turnir v pokalu in med štiri v DP. Liga bo nekoliko slabša, bodo pa razmerja ostala domala nespremenjena. ACH Volley je, čeravno nekoliko oslabljen, še vedno prvi favorit,« poudarja trener Leon Schilling, ki bo mladim obrazom ponudil še več priložnosti kot v minuli sezoni, pa že tedaj so je dobili ogromno. Odsotnost mladinskega reprezentanta Jureta Okrogliča je na treningu nadomestil izkušeni Alan Komel, preden se je vrnil v Izrael.

Na nekoliko prevetren kader pa lahko računa tudi trener Calcita Volleyballa Marko Brumen. Okrepitve so podajalec Jan Brulec (ACH Volley) in mladinska reprezentanta Primož Vidmar in Sergej Drobnič, medtem ko sta zasedbo zapustili »starešini« Martin Hrast in Danijel Pokeršnik, ki je okrepil Ljubljančane. »Ta ekipa je še boljša kot lanska, saj je leto dni starejša in zrelejša, pričakujem torej, da bo prikazala še boljše predstave. Z Brulcem smo veliko dobili pri igri na mreži, tudi mladinca sta pokazala zavidljivo kakovost, je pa res, da zelo pogrešamo predvsem kapetana Hrasta zaradi njegove pozitivnosti in borbenosti, bil je namreč izjemen motivator. Poznala se nam bo tudi Danijelova odsotnost, za njim je zelo dobra sezona, sploh v evropskih pokalih. Neštetokrat, ko so se drugim zatresle hlače, je on prevzel odgovornost in odlično opravil svojo nalogo,« je strnil Brumen, ki se mu je nedavno poškodoval bloker Jernej Stavbar, pa tudi Žiga Štern je že imel težave z zapestjem, ki pa jih je uspešno saniral. »Predvsem ACH Volley je pol stopničke slabši, kot je bil, torej se je že zelo približal kakovosti ostalih ekip. Če bo Panvita z relativno ozkim kadrom sezono spet izpeljala brez poškodb, bo zelo blizu, seveda pa imamo tudi Salonit in mi svoje adute. Neskromno rečeno nas zanima zgolj finale v pokalu in prvenstvu,« je dodal kamniški trener.