ACH spet tak, kot je treba

Odbojka: Ljubljančani v finalu DP izid izenačili na 1:1.

Objavljeno
17. april 2017 23.08
Odbojka ACH Volley in Calcit v Kranju, 19. marec 2017 [ACH Volley,Calcit,odbojka,Kranj]
Janez Porenta
Janez Porenta
Kamnik – Nabrušeni odbojkarji ACH Volleyja so šampionsko odgovorili na četrtkov spodrsljaj v domači prvi tekmi finalne serije DP in niso sinoči na gostovanju v Kamniku Calcitu Volleyballu oddali niti niza. Zdaj je izid v zmagah poravnan, psihološka prednost pa na strani Ljubljančanov, ki lovijo 14. lovoriko v zgodovini, trinajsto zapovrstjo.

V sezoni 2013/14 se je (pred tokratno) nazadnje zgodilo, da je serijski šampion ACH Volley izgubil prvo tekmo finalne serije, tedaj ga je v Tivoliju s 3:2 odpravila Panvita Pomgrad. A Ljubljančani so odgovorili silovito, v naslednjih treh dvobojih finala skupaj oddali zgolj še dva niza in se brez težav dokopali do ligaške lovorike. Za Kamničane je bilo opozorilo iz preteklosti zadosti glasno, da niso na svoje rame prevzeli vloge favorita, čeravno so zmagali v zadnjih dveh medsebojnih obračunih, tudi v finalnem pokalnem.

V primerjavi s četrtkovim tivolskim dvobojem je bilo v taboru državnih prvakov spet vse tako, kot je treba. Po bolezni se je vrnil udarni bloker Jan Kozamernik, zobe je stisnil povratnik po lažji poškodbi, srbski podajalec Maksim Buculjević. Z njima v začetni postavi je bila četa trenerja Zorana Kedačiča precej bolj samozavestna kot prejšnjič, kar je bilo očitno že od prve minute naprej. ACH Volley je konkretno pritisnil z začetnim udarcem, preluknjal sprejem in otežil napad Calcita, ki v svojih vrstah ni imel razigranega moža. Pri gostih je od mrtvih vstal grški korektor Apostolos Armenakis, ki je v Tivoliju nizal napake.

V uvodnem nizu so gostitelji hitro položili orožje, v drugem so se upirali nekoliko dlje, do končnice, v katero so po štirih zaporednih točkah na servis kapetana Andreja Štembergerja Zupana celo vstopili s točko naskoka (20:19), v finišu pa so Ljubljančani unovčili evropske izkušnje. Bolj ko je šel dvoboj h koncu, bližje so bili Kamničani, izid je bil v tretjem delu nazadnje poravnan pri 24:24, mož odločitve je bil nekdanji član Calcita Žiga Štern, ki je prispeval zadnje tri ljubljanske točke v dvoboju. Tretji obračun finalne serije bo v četrtek ob 18. uri v Tivoliju.

»Poznalo se je, da smo bili nekaj dni spet popolni, nemoteno opravili dva treninga, poznalo se je tudi, da smo imeli dan po četrtkovem porazu krajši sestanek, na katerem sem želel predvsem, da se moji možje vrnejo v dvorano, da pokažejo zmagovalni značaj. Mi smo daleč od tega, da bi bili poraženci, ta karakter sem želel nazaj, fantje so to tudi storili že dan pozneje na treningu in odgovorili s pravo miselnostjo. Čeprav je bila tokrat težka tekma, smo zmagali brez oddanega niza, igralcem čestitam za odziv po četrtkovem porazu,« je opravljeno ocenil trener zmagovite zasedbe Zoran Kedačič, ki še vidi rezerve predvsem v bloku.

»Videli smo drugačen ACH Volley, takšnega, kakršnega sem pričakoval že v prvem finalnem dvoboju. To je bila bitka servisa in sprejema, tekmec je ves čas držal sprejem na konstantno visoki ravni in se razigral v napadu, mi pa smo na začetnem udarcu storili malenkostno premalo, potrebovali smo nekaj več časa, da smo tudi v napadu našli nekoliko boljši ritem. Ljubljančani so bili tokrat boljši, športno jim čestitamo in gremo pokončnih glav naprej,« pa je strnil vtise domači trener Gašper Ribič.