ACH Volley: trener domač, ekipa potujčena

Odbojkarji ACH Volleyja danes na Madžarskem začenjajo sezono.

Objavljeno
28. september 2012 16.48
LJUBLJANA 26.10. 2011 ODBOJKA ach volley - budvanska riviera. Andrej Flajs. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Pri slovenskem odbojkarskem prvaku ACH Volleyju se je pred novo sezono zgodil precejšen preobrat. Po dolgem času je na trenersko klop sedla domača naveza – Luka Slabe in njegov pomočnik Gašper Ribič sta prišla iz kamniškega Calcita Volleyballa –, v igralskem kadru pa je prvič doslej več tujih kot domačih obrazov.

V prestopnem roku je ljubljanski kolektiv ostal brez štirih slovenskih reprezentantov: podajalca Dejana Vinčiča (Skra Belchatow), blokerja Matevža Kamnika, ki okreva po dolgotrajni poškodbi, sprejemalca Alana Komela (Lamia) in korektorja Klemna Čebulja, posojenega v Altotevere, klub pa je zapustil še bloker kanadske izbrane vrste Adam Simac. Vrzel so zapolnili tujci, vsi tako ali drugače povezani s francoskim prvoligaškim tekmovanjem: brazilski podajalec Carlos Moreno (Narbonne), srbski bloker Borislav Petrović (Poitevin), ameriški sprejemalec Jayson Jablonsky (Tourcoing) in francoski korektor Mory Sidibe, nazadnje član Piacenze. Zanimivo, da so člani ACH Volleyja uradno tudi Jan Brulec, Jan Pokeršnik, Mario Koncilja in Klemen Čebulj, a so vsi posojeni v druge klube, v katerih naj bi dobili večjo minutažo kot v Ljubljani.

Kot že v pretekli sezoni, ki je vodstvo kluba ni moglo oceniti kot uspešno, se bodo slovenski prvaki tudi v novi preizkušali na štirih frontah: v ligi prvakov, obeh domačih tekmovanjih, ligaškem in pokalnem, in interligi, ki jo začenjajo že danes (18) na gostovanju pri Fino Kaposvarju. Prav spomin na preteklo sezono srednjeevropskega tekmovanja je za Ljubljančane najbolj boleč, saj jim je lovoriko po dveh zaporednih uspehih iz rok izpulil Hypo Tirol z nekdanjim blokerjem ACH Volleyja Davorjem Čebronom na čelu. Fantje so zato še toliko bolj nabrušeni in odločeni pokal vrniti v svojo vitrino. Tudi novi trener Luka Slabe je optimist, a obenem z obema nogama stoji na realnih tleh.

»Vsako let več je kandidatov za vrh. Hypo Tirol je kot vselej znova sestavil močno zasedbo, štrene nam utegne mešati Posojilnica Dob s trenerjem Bogdanom Kotnikom. Izjemno se je okrepilo tudi moštvo iz Bratislave, ki je v svoje naročje zvabilo kar nekaj izkušenih domačih igralcev, ki so v zadnjih letih nastopali v močnih evropskih ekipah. Pa tudi Kamničani lahko ogrozijo katero koli od teh zasedb,« poudarja mladi, šele 35-letni trener, ki pa povsem zaupa v ekipo in verjame v uspeh: »Prepričan sem, da bomo skupaj uresničili cilje in pričakovanja vodstva kluba in navijačev, za kar pa bo treba vrniti interligaško lovoriko in se prebiti stopničko višje tudi v LP.«