ACH Volley za zdaj zadržal primat

V derbiju poprej še neporaženih odbojkarskih moštev je domači Calcit Volleyball proti ACH Volleyu osvojil častni niz.

Objavljeno
09. oktober 2014 01.41
Calcit Volleyball vs ACH Volley. Na sliki Mochalski Eric (13) Kamnik, 08.10, 2014
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Kamnik – Derbi do včeraj še neporaženih moštev odbojkarskega DP je potrdil, da ACH Volley še ohranja primat na domačih tleh, vendar pa tudi Calcit Volleyball ni daleč. Dvoboj je bil tak, kot se za najvišje uvrščeni zasedbi spodobi, visokemu ritmu žal nista znala slediti edinole razglašena sodnika.

Več težav pri sestavi zasedbe je imel ljubljanski trener Tomi Šmuc, ki še vedno ni mogel računati na poškodovanega Jana Klobučarja, Maria Konciljo (družinski razlogi) in Kamerunca Sema Dolegombaija, ki še čaka na vizum, zato pa je bil prvič po prihodu v Slovenijo v kadru ameriški korektor Eric Mochalski. Trener ga sicer ni uvrstil v prvo postavo, saj je imel v njej doslej izjemno razigranega Danijela Pokeršnika, ki je imel povrhu še eno prednost – odlično je poznal kamniško zasedbo, saj si je v njej služil kruh zadnjih nekaj let. No, prekaljeni strateg Calcita Marko Brumen je pogrešal le blokerja Jerneja Stavbarja, ki še ni saniral poškodbe izpred sezone.

Začetek je bil tak, ko se za derbi spodobi, moštvi sta se menjavali v vodstvu, nobeno pa se ni odlepilo za več kot dve točki. ACH Volley je pritisnil s servisom in tekmecu povzročil precej preglavic pri sprejemu, Calcit pa je letel na krilih razpoloženega najstniškega korektorja Tončka Šterna, ki je hitro nanizal kar šest točk. Gostitelji so v končnico prišli z rahlo zalogo (20:18), nato pa je Šmuc na parket prvič v sezoni poslal Mochalskega, ki je takoj stopil k začetnemu udarcu in poskrbel za popoln zasuk. Zrežiral je namreč delni izid kar 7:0, s katerim so branilci naslova niz spravili pod streho.

To je domačim očitno za kratko spodrezalo peruti, v drugem nizu se je moral namreč po zaostanku z 0:3 Brumen že odzvati s polminutnim odmorom. Sprva je pomagalo, njegovi fantje so najprej izenačili in na prvi tehnični odmor odšli z dvema točkama zaloge, pri drugem pa so bili Ljubljančani že tri točke spredaj. To je razjezilo Žigo Šterna, ki je stopil k začetnemu udarcu in imel največ zaslug za kamniški delni niz 5:0. Domačim niti prednost 24:22 ni zadostovala, temeljito prevetreni gostje so v končnici spet pokazali zobe, kot že prvega je tudi drugi niz odločil mladi Diko Purič.

Ker v drugem delu Tonček Štern ni prispeval niti točke, ga je Brumen zamenjal s še drugim korektorjem mladinske reprezentance Primožem Vidmarjem in ga v igri zadržal do konca. Tudi v njem so Kamničani končnico načeli s prednostjo, le da so jo tokrat za spremembo znali zadržati, zaključno točko je pritisnil Žiga Štern, ki je z odličnim napadalnim izkoristkom dotlej zmogel že 13 točk.

Na krilih dobljenega tretjega niza so Kamničani tudi v četrtega štartali poletno in vodili z 11:8, nato pa je k servisu pri gostih stopil rezervist Stipe Jurič, ki je poskrbel za izenačenje, tekma pa se je dokončno zlomila, ko je serijo uspešnih začetnih udarcev prispeval še drugi bloker Jan Kozamernik. Domači so za nekaj minut ostali tudi brez podajalca Jana Brulca, še v minuli sezoni člana ACH Volleyja, ki si je pri doskoku rahlo poškodoval gleženj, a se hitro vrnil v igro. Dvoboj je z asom zapečatil Jurič.