Alberto Contador z eno nogo že na vrhu odra

Španski zvezdnik Alberto Contador je bil najboljši v včerajšnji kraljevski etapi Vuelte.

Objavljeno
08. september 2014 23.15
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

La Farrapona – Alberto Contador je v kraljevski etapi pokazal, kdo je gospodar letošnje Vuelte. V skupnem seštevku se je z etapno zmago utrdil v vodstvu. Z eno nogo je že na vrhu zmagovalnega odra, kajti po formi sodeč bodo tekmeci težko nadomestili poldrugo minuto zaostanka.

Po prerekanjih med nosilcem rdeče majice ter njegovima rojakoma Alejandrom Valverdejem in Joaquimom Rodriguezom v 15. etapi, kdo je koga poskušal preslepiti pri narekovanju ritma, v 16. ni bilo ni bilo več dvoma, da Contadorjeva tekmeca nimata moči, da bi ga prehitela. Razplet je dal tudi prav vodilnemu, ki je opozarjal, da je najbolj nevaren tekmec Chris Froome. Britanec je imel v sobotni in nedeljski etapi obilico težav s spremembo ritma, v svojem pa je nadomestil vse zamujeno pri Contadorjevih skokih. V kraljevski preizkušnji s petimi vzponi je v zadnjih 4,5 kilometra od 16 km vzpona tako silovito pospešil, da Purito Rodriguez in Valverde nista mogla slediti ritmu. Ko je Contador kilometer pred ciljem napadel etapno zmago, mu Britanec ni odgovoril.

»Froome si je zelo dobro opomogel in vedel sem, da je ritem njegovega moštva 'ubijalski'. Kako močni so pri tej prvini gorskih etap, sem videl na Kriteriju Dauphine, zato sem mu le sledil. Valverde mu ni mogel, kar je bilo dobro zame. Frooma je bilo zelo težko nadzorovati, a sem zdržal do konca. Prosti dan mi bo prišel še kako prav,« je vodilni v skupnem seštevku opisal zmagoviti vzpon La Farrapono v naravnem parku Somiedo v Asturiji. Contadorja čakata do konca še dve zahtevni preizkušnji – v predzadnji etapi na enega od najtežjih vzponov na Iberijskem polotoku Ancares (12 km s 1100 m višinske razlike in največjim naklonom 18 %), v zadnji pa v Santiagu de Composteli še 9,7 km dolga ravninska vožnja na čas.

Zaradi nastopa na SP je po Petru Saganu odstopil tudi specialist za kronometer Tony Martin, Rigoberto Uran pa je imel težak dan. Za Contadorjem je zaostal za debelih 15 minut. Etapo pa je zaznamovala smrtna nesreča motorista, ki je padel na spustu s planote Cobertoria, tretjega gorskega cilja v etapi.