Anja in Tjaša spodbudno, a zmoreta več

Plavanje: drugi dan EP dva slovenska nastopa v finalu in štirje državni rekordi.

Objavljeno
03. december 2015 22.51
Slovenka Anja Klinar na plavalnem mitingu v Kranju, Slovenija 22.novembra 2014.
Mojca Finc
Mojca Finc

Netanya – Ne zgodi se prav pogosto, da v finalu evropskega prvenstva v isti disciplini tekmujeta dve slovenski plavalki. Anja Klinar in Tjaša Oder sta se včeraj v 25-metrskem bazenu v Izraelu borili druga z drugo na 800 m prosto, iztržili spodbudna 6. in 7. mesto, a sta, ko sta prišli iz vode, priznali, da sta pričakovali več. Klinarjevi je bila v prvem delu dosegljiva tudi kolajna.

Plavalka Gorenjske banke Radovljice je začela hitro, po prvih 100 m je bila v vodstvu, pri tristotih je bila še v boju za odličje, 50 m pred ciljem je držala 4. mesto, v finišu pa so ji pošle moči. »V kvalifikacijah sem vedela, da imam še rezerv za finale in da moram, če želim ostati v boju s konkurenco, hitreje začeti. Vendar mi v drugi polovici finala ni uspelo dvigniti ritma,« je razmišljala 27-letna Klinarjeva, ki na 800 prosto nima dolge tekmovalne kilometrine. »Bilo je zelo težko, pa čeprav sem plavala slabše kot ob rekordu, ki sem ga dosegla v Celju. Ne smem biti razočarana, a hkrati se zavedam, da bi si z osebnim rekordom priplavala kolajno. Kljub vsemu 6. mesto v Evropi ni slab rezultat, realno pa sem pričakovala boljši izid,« je razmišljala najizkušenejša med reprezentantkami (8:19,08). Odrova se je uvrstila tik za njo. »Začela sem preveč na silo, ne tako sproščeno kot v predtekmovanju. Malo me je očitno zdelala tudi trema. Iz sebe lahko iztisnem več, zmorem boljši zavesljaj in obrate. Izid je dober, razočarana nisem, priznam pa, da sem pričakovala več,« je svoj finalni nastop opisala članica ravenskega Fužinarja.

Drugi dan prvenstva se je trojica veselila novih državnih rekordov. Osemnajstletna Nastja Govejšek se je dvakrat prebila v polfinale, nato pa v obeh premaknila meje slovenskih znamk. Na 50 delfin je vpisala 11. mesto (26,11), na 100 prosto je bila dvanajsta (53,97). »Zelo sem zadovoljna z obema dosežkoma, posebej na 100 prosto, ker sem imela med polfinalnima nastopoma le dobrih dvajset minut premora. V delfinu mi je uspel boljši obrat kot v predtekmovanju, pri prehodu v plavanje pa so bile še rezerve. Če potegnem črto, je bil nastop, kot se šika,« je dejala najstnica. Žbogar je izboljšal rekord na 100 hrbtno (52,26) – uvrstil se je na 20. mesto –, Bau na 1500 prosto (14:45,10) in z 9. mestom ponovil uvrstitev prvega tekmovalnega dne v Izraelu. Plavalec mariborskega Branika je za 6,76 sekunde izboljšal kar 11 let star slovenski mejnik na tej razdalji. »Dobro sem razporedil moči, čeprav pravega časovnega cilja nisem imel. Spet sem bil deveti, a verjamem, da lahko pridem tudi med osmerico,« se je k želji po finalu ozrl 21-letnik.

Včeraj so na EP v Netanyi podelili osem naslovov evropskih prvakov v 25-metrskem bazenu, zagotovili so si jih Paul Biedermann (200 prosto), Marco Koch (200 prsno), David Verraszto (400 mešano), Laszlo Cseh (100 delfin), Katinka Hosszu (100 hrbtno), Sarah Sjoström (50 delfin), Jazmin Carlin (800 prosto) in italijanska reprezentanca pri moško-ženski štafeti v mešanem slogu.

Prvo ime slovenskega plavanja Damir Dugonjić je po naslovu evropskega prvaka na 50 prsno izkoristil prost dan za polnjenje baterij. Danes ga čaka predtekmovanje na 100 prsno. Pred dvema letoma je v Herningu na Danskem v tej olimpijski disciplini osvojil bron. »Verjamem, da mi bo zlata kolajna s 50-metrske razdalje pomagala do najboljše predstave tudi na 100 m. Tekmeci ne bodo enaki kot na 50 m, med njimi bodo namreč tudi specialisti za 200 prsno. Zato bo ključna taktika. S trenerjem se bova dogovorila, kakšen začetni ritem bom ubral. Če se bom prebil v finale, pa bodo moji cilji visoki,« je napovedal lastnik enajstih odličij z velikih tekmovanj. Poleg Korošca bosta danes na 100 prsno tekmovali še Tjaša Vozel in Tara Vovk.