Atlas ve, kako premagati Klička

Nekdanji trener Aleksandra Povjetkina je imel veliko povedati zoper napačno strategijo svojega bivšega varovanca.

Objavljeno
09. oktober 2013 22.33
BOXING-KLITSCHKO/
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

New York - Po prepričljivem sobotnem porazu Aleksandra Povjetkina (26 zmag, 18 s k. o., 1 poraz) proti ukrajinskemu šampionu Vladimirju Kličku (61 zmag, 51 s k. o., 3 porazi) v Moskvi se je oglasil Rusov nekdanji trener Teddy Atlas, ki je imel veliko povedati zoper napačno strategijo svojega bivšega varovanca.

»Moja taktika bi bila popolnoma drugačna,« je bil po bitki »general« 57-letni Američan, ki je nad Povjetkinom bdel med letoma 2009 in 2012. »Že ko sva sodelovala, sem večkrat omenil, kako bi se bilo treba lotiti Klička. Ko namreč Vladimir sproži prednji udarec, se mu je treba umakniti in nato takoj približati za korak. V tistem trenutku ga je razmeroma lahko zadeti z desnim krošejem,« je razložil Atlas in v isti sapi pripomnil, da je Kličkova višina (198 cm) po eni strani prednost, po drugi pa slabost, ker ponuja veliko prostora za zadetek. »Ko enkrat razumeš to, veš vse, kar moraš vedeti.«

Da se bo 37-letni Ukrajinec, ko se mu bo tri leta mlajši Rus preveč približal, reševal z objemanjem, je bilo že vnaprej jasno kot beli dan. »Če bi v Aleksandrovem taboru spremljali Vladimirjeve obračune, bi vedeli, da tekmeca ne vidi rad preblizu sebe. Vsesplošno znano je, da (se) rad objema. Na to se je treba pripraviti. Ko te hoče prijeti, se nagne naprej in obenem 'odpre'. Takrat ga je treba obdelati s kombinacijo udarcev. To bi bila moja strategija,« je še za ameriško televizijsko postajo ESPN zaupal ameriški strokovnjak, ki je zaslovel leta 1994, ko je rojaka Michaela Moorerja popeljal do zmage nad Evandrom Holyfieldom ter naslovov svetovnega prvaka v težki kategoriji po različicah IBF in WBA.

Zanimivo, da vsi vedo, kako se premaga Klička - vendar le pred dvobojem in po njem. Med njim je drugačna pesem, v ringu vse znanje glasnih izzivalcev v hipu izpuhti. Zato ni nič čudnega, da je ukrajinski zvezdnik, ki si lasti šampionske pasove združenj IBF, WBA in WBO, neporažen že debelih devet let in pol. In nič ne kaže, da ga bo v bližnji prihodnosti kdo ustavil. Zato »dr. Jekleno kladivo« nima prav nobenega razloga, da bi razmišljal o koncu že zdaj bogate športne poti. »Ne bom si postavil znaka za stop. Morda bom boksal še deset let,« je napovedal mlajši od bratov Kličko, ki je na najboljši poti, da izboljša rekord slovitega Joeja Louisa po vladanju v kraljevski kategoriji. Znameniti Američan je bil številka 1 dolgih dvanajst let (med letoma 1937 in 1949), ukrajinski šampion pa bi ob takšnem nadaljevanju njegov rekord presegel konec leta 2017.