Barcolana: najbolj prigarana zmaga doslej

Slovenska jadralca sta krojila vrh Barcolane − Vasilij Žbogar na Esimitu in Mitja Kosmina na Jeni.

Objavljeno
12. oktober 2014 22.15
Jadrnica Esimit Europa na jadralski regati Barkovljanka - Barcolana v Tržaškem zalivu, Italija 12.oktobra 2014. Zaradi rekordnega brezvetrja so bili organizatorji prisiljeni tekmovanje skrajšati.
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Trst – V popolnem brezvetrju so na 46. Barcolani slavile tri jadrnice: prva je bila že petič zapored 30-metrska mega jadrnica Esimit Europa 2, ki pluje sicer pod zastavo EU, vendar za Jadralno zvezo Slovenije in jo krmari nemški olimpijec Jochen Schümann, druga je bila komaj 13,4 metra dolga Illyteca (krmar Marino Quaiat), tretja pa Jena No Borders Team (Furio Benussi). Vse tri so priplule skoraj hkrati v cilj, s po nekaj deset metri zaostanka.

Kljub najslabšim možnim vetrovnim razmeram, kakršne se zgodijo enkrat na deset let, je organizatorjem uspelo izpeljati kraljico vseh jadralnih regat na Mediteranu. Na več kot dva kilometra dolgi štartni liniji pred Barkovljami, med gradom Miramare in Trstom, se je zgostilo 1878 prijavljenih jadrnic, več kot 300 več kot lani. Zmagalo je pravilo: Važno je sodelovati. Jadralski dogodek si je na velikem jadralskem »stadionu« pred Trstom ogledalo okoli 300.000 ljubiteljev morja. Na jadrnicah je bilo blizu 20.000 tekmovalcev. Prizorišče Barcolane je v soboto obiskala smučarka Tina Maze, ki je zbudila precejšnjo pozornost in novinarjem med drugim razkrila, da je med smučanjem in jadranjem celo nekaj podobnosti – tudi v smučanju se moraš znati »igrati« z vetrom, je dejala Mazejeva.

Letos so organizatorji iz jadralnega kluba Barkovlje – Grljan po daljšem času nekoliko spremenili regatno polje in prve boje niso postavili v slovensko morje pred Debeli rtič, ker so želeli podaljšati zadnjo stranico tako, da bi bil regatni cilj v tržaškem pristanišču. Vendar jim je zamisel prekrižala bonaca, zaradi katere so po približno dveh urah polževega mrcvarjenja po gladkem morju, regatno polje skrajšali tako, da so cilj premaknili na prvo bojo.

Kljub neusmiljeni bonaci je najbolje štartala Jena No Borders Team, ki se je po lanskem premoru vrnila pred Miramare. Polovico prve stranice je vodila, Esimit pa se ji je približeval, jo prehitel in se spet pustil ukaniti tržaškemu krmarju Furiu Benussiju in taktiku Mitji Kosmina. Medtem ko sta jadrnici precejšen del poti jadrali skoraj vštric in v slogu match-racea, je Esimitu v ključnem delu uspelo nekoliko pobegniti. Obem se je iz ozadja z nenadnimi vetrnimi pihljaji pojavila pol krajša (13,4 metrov dolga) Illyteca (vrsta jadrnice RC 44), ki jo je krmaril Tržačan Marino Quaiat. Ta je za nekaj deset metrov zaostala za nepremagljivo Esimit Europa 2, vendar je bila nekaj deset metrov pred Jeno, ki je prvič na Barcolani pristala na tretjem mestu, vendar brez slabe vesti. Mitja Kosmina je izjavil, da so tehnično dovršeno opravili svoje delo in da je razplet s tretjim mestom pač možen v »loterijskih« razmerah pred Trstom.

Igor Simčič, vodja Esimit Europa 2: »To je bila zagotovo ena naših najbolj prigaranih zmag in še nikoli v takšnem brezvetrju, kjer naša velikost nima skoraj nobene prednosti več, še posebej zaradi teže 24 ton. Zelo smo se namučili, da smo zmagali in smo zaradi tega dokaza še toliko bolj veseli«. Simčič je potrdil, da prihodnje leto Esimita ne bo na Barcolano, ker se bo udeležil regat v drugem delu Sredozemlja. Da bi bili v izenačenih tehničnih pogojih rezultati jadranja povsem drugačni, je v petek dokazala slovenska jadralska ekipa, ki jo je vodil krmar Jure Orel, ob njem pa še Tomaž Čopi, Davor Glavina in Aleš Božnik, ki so na 7,3 metra majhnih jadrnicah tipa Este 24 v regati za pokal Medot prepričljivo ugnali vse ostale izbrane jadralce. Sloviti krmar Esimita Jochen Schümann je v tej regati najboljših 14 krmarjev različnih kategorij zasedel šele 5. mesto.

Najboljša hrvaška jadrnica (s hrvaško zastavo) je bila Shining iz Umaga s krmarjem Željkom Perovičem (tudi slovenski državljan) in taktikom Hinkom Golijo. Naslednji najboljši Slovenec je bil Jure Orel z Mini Jeno na 20. mestu. Na svoj način je bil zmagovalec tudi 85-letni Ivan Pivac iz Izole, ki je skupaj z 10-člansko posadko na 68 let star oldtimerki Lepi Vidi že 29. leto štartal na Barcolani in se tudi letos prvi prijavil na regato, kot najstarejši slovenski in morda tudi absolutno najstarejši jadralec.