Barcolana petič zapored Simčiču

Maksijadrnica slovenskega poslovneža Igorja Simčiča, Esimit Europa 2, ki tekmuje pod evropsko zastavo, je zmagovalka Barcolane.

Objavljeno
12. oktober 2014 16.55
Italy Barcolana Regatta
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Trst - Na tradicionalni jadralski regati Barcolani se je zmage še petič zapored veselila posadka maksijadrnice slovenskega poslovneža Igorja Simčiča. Njegovo Esimit Europo 2 je tokrat krmaril sloviti nemški jadralec Jochen Schümann, peta zmaga na že 46. izvedbi regate pa bi lahko bila za slovensko jadrnico tudi zadnja, saj je bolj ali manj jasno, da se Simčičeva ekipa največje regate s skupinskim štartom v Sredozemlju ne bo več udeleževala.

Esimit Europa 2 je sicer rekorderka po številu zmag v Tržaškem zalivu, za postavitev mejnika je zadoščala že lanska četrta zmaga, z letošnjo pa je izkušena posadka rekord le še izboljšala. Legendarnemu Schümannu, ki je na poletnih olimpijskih igrah davnega leta 1976 v Montrealu zmagal v razredu finn, je na jadrnici znova pomagal tudi slovenski olimpijec Vasilij Žbogar, ki je bil član posadke že lani.

Regato je tudi letos zaznamoval zaznamoval šibek veter, zaradi katerega so morali organizatorji traso nekoliko skrajšati, tako da se je preizkušnja končala pri prvem obratu v Miljah. Ciljno črto so v konkurenci kar 1878 jadrnic prvi pričakovani prečkali člani posadke Esimit Europe 2, zato pa se je na drugem mestu zgodila prava senzacija. Tik za najtrofejnejšo maksijadrnico te regate se je namreč uvrstila za polovico manjša jadrnica Illyteca pod krmilom tržaškega Slovenca Jara Furlanija. Zamejski jadralec je le za las zgrešil prvo mesto in uspel prehiteti celo slovito Maxi Jeno.

Na tretjem mestu današnje skrajšane regate najdemo zmagovalko Barcolane leta 2009 (takrat jo je krmaril Slovenec  Mitja Kosmina), ki je na letošnji preizkušnji tekmovala za italijanski konzorcij iz Vidma, ki ima v lasti tudi tamkajšnji nogometni klub Udinese. Kosmina je bil tokrat le pomočnik krmarju Furiu Benussiju, v tej posadki pa je bil tudi slovenski jadralski olimpijec Gašper Vinčec. Četrto mesto je osvojila posadka jadrnice TuttaTrieste Tempus Fugit z Gabrielejem Benussijem za krmilom.