Bau z dosežkom dneva v Mariboru

Plavalec Martni Bau je na mitingu v Mariboru zmagal na 1500 m prosto (15:16,88). Mariborčan upa na posebno povabilo na OI v Riu.

Objavljeno
12. december 2015 21.57
mpi plavanje
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Maribor - Teden dni po evropskem prvenstvu v izraelski Netanyi se je slovenska plavalna elita danes zbrala na mitingu v 50-metrskem bazenu v Mariboru. Večina reprezentantov, ki so nastopili, je na mitingu skušala potrditi normo za nastop na evropskem prvenstvu spomladi v Londonu. Izid dneva je odplaval domačin Martin Bau na 1500 prosto s časom 15:16,88.

Mariborski Pristan je ta konec tedna tekmovalni poligon številnih slovenskih in tujih plavalcev, ki svoje moči merijo na mednarodnem mitingu. Evropski prvak Damir Dugonjić je miting izpustil, saj je prav v teh dneh zbolel, ostali slovenski reprezentanti pa so potrjevali formo, ki so jo pred tednom dni kazali v Izraelu.

Domačo publiko je najbolj razveselil Mariborčan Martin Bau, ki je 1500 m prosto odplaval v času 15:16,88 in normo Plavalne zveze Slovenije (15:22,34) precej presegel ter si s tem praktično že zagotovil pot na olimpijske igre v Rio de Janeiro. Uradna norma Mednarodne plavalne zveze sicer znaša 15:14,77, a se Mariborčan nadeja povabila Mednarodnega olimpijskega komiteja, sam pa meni, da lahko danes doseženi čas še izboljša.

»Nisem si mislil, da bom tako hiter, a na koncu me je ponesla domača publika. Predvsem zadnjih 500 metrov mi je bilo zelo težko, ampak zadržal sem dobro pripravljenost izpred tedna dni in znova plaval hitreje. Dobro mi gre, a mislim in želim si, da bi bil v prihodnje še hitrejši. Ko sem danes ob bazenu med plavanjem videl naše mlajše plavalce, kako navijajo, me je to kar poneslo naprej. Vesel sem, zdaj pa bomo videli. Mislim, da bom dobil posebno povabilo na olimpijske igre, a upam, da bom maja prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Londonu plaval še hitreje in normo celo izpolnil,« je povedal Mariborčan.

Klinarjeva z normo PZS

Olimpijsko normo PZS na 200 m mešano je potrdila Anja Klinar. Plavalka Gorenjske banke je odplavala s časom 2:15,06 (norma 2:15,33) in prav tako potrdila dobro formo iz Netanye. Klinarjeva je nastopila tudi na 50 m prosto (26,95), kjer pa je morala priznati premoč mlajšima kolegicama Neži Klančar (26,73) in Anemari Košak (26,82).

»Sem zadovoljna, saj sem še v dobri formi, potem ko sem se pripravljala za EP. Tudi s plavanjem na 50 m sem zadovoljna, ker še nikoli v karieri nisem plavala tako hitro, saj po navadi ne plavam teh krajših disciplin. A sem vseeno za skoraj pol sekunde popravila osebni rekord. Na evropskem prvenstvu sem bila bolna in nisem mogla pokazati vsega, kar zmorem, zato skušam to narediti tukaj. Jutri me čaka še nastop na 50 m delfin in ena od mojih paradnih disciplin 200 m delfin. Upam, da nanizam rezultate kot danes, ko sem zelo dobro plavala, in upam, da bom jutri tudi,« je pojasnila Radovljičanka.

Prepričljivo je zmagala tudi Korošica Tjaša Oder, ki je bila s časom 8:35,54 najhitrejša na 800 m prosto (olimpijska norma 8:33,97, norma PZS 8:40,17), drugo mesto je s časom 8:43,14 zasedla Špela Bohinc.

Na 50 m prsno pri moških je v odsotnosti obolelega evropskega prvaka Dugonjića zmagal nekdanji slovenski reprezentant Matjaž Markič s časom 29,49. Neposredno uvrstitev na olimpijske igre si je s časom 2:11,27 na 200 m prsno priplaval Ukrajinec Dmitro Oseledec. Miting se bo v Mariboru zaključil z nedeljskimi finali ob 17. uri.