Bečan in Vidmarjeva že priplezala v polfinale na SP

V Parizu se je začelo SP v športnem plezanju. Skozi kvalifikacije sta se uspešno prebila Klemen Bečan in Maja Vidmar.

Objavljeno
12. september 2012 15.44
Posodobljeno
12. september 2012 15.44
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pariz - V dvorani Bercy v Parizu se je danes s kvalifikacijami začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju.S prvimi kvalifikacijskimi nastopi so že opravili tudi slovenski plezalci. V balvanskem plezanju se je v polfinale že uvrstil Klemen Bečan, v težavnosti pa Maja Vidmar. Jernej Kruder in debitantka Tina Šušteršič sta svetovno prvenstvo končala v kvalifikacijah.

Prvi so smeri preizkusili tekmovalci v balvanih, med njimi Klemen Bečan in Jernej Kruder. Bečan je v svoji kvalifikacijski skupini osvojil sedmo mesto ter se s skupno 13. dosežkom kvalifikacij uvrstil v polfinale, ki bo na sporedu v petek. Kruder je v svoji kvalifikacijski skupini osvojil 16. mesto, tekmo pa je končal na 31. mestu, kar ni zadostovalo za polfinale, kamor je napredovalo po deset tekmovalcev iz vsake od kvalifikacijskih skupin.

Bečan je preplezal štiri balvanske smeri od skupno petih, Kruder pa je ostal pri treh preplezanih vrhovih balvanskih smeri. Moške kvalifikacije je dobil domačin Francoz Guillaume Glairon Mondet, ki si je prvo mesto delil z Rusom Dimitrijem Šarafudinovom.

»Z obema nastopoma sem zadovoljen, oba sta res pokazala dobro plezanje, Jerneju se dvakrat ni izšlo, Klemen pa ni rešil enega balvanskega problema. Ne glede na to sem zadovoljen z njunim pristopom od jutranjega ogrevanja v coni in nato na tekmi,« je po obeh slovenskih nastopih povedal selektor članske reprezentance Simon Margon.

V ženskih kvalifikacijah težavnosti sta slovenske barve branili Maja Vidmar, ki je na svetovnih prvenstvih že dvakrat bila tretja (2007 in 2009), in Tina Šušteršič, ki je svoj premierni nastop na svetovnih prvenstvih končala na 15. mestu v svoji kvalifikacijski skupini. V polfinale težavnosti napreduje po 13 najboljših iz vsake od skupin. Tudi ženski polfinale v težavnosti bo na sporedu v petek.

V dvorani Bercy bodo v četrtek na sporedu kvalifikacije moških v težavnosti, na startu bodo štirje Slovenci Bečan, Jure Raztresen, Urban Primožič in Domen Škofic, ter kvalifikacije žensk v balvanih, na katerih pa ne bo Slovenk.

V Pariz je sicer slovenska reprezentanca pripotovala brez glavne adutinje, vodilne tekmovalke v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti Mine Markovič, ki je tik pred odhodom v Francijo odpovedala nastop zaradi poškodbe palca na desni roki.