Bečan in Vidmarjeva obstala v polfinalu SP

Slovenska športna plezalca Klemen Bečan in Maja Vidmar se nista uvrstila med finaliste svetovnega prvenstva v Parizu.

Objavljeno
14. september 2012 16.25
bsa*PLEZANJE
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si
Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Parizu so bile danes na sporedu prve polfinalne preizkušnje. Klemen Bečan in Maja Vidmar sta nastopa končala v polfinalu in se nista prebila v finale. Bečan je v polfinalu balvanov zasedel končno 13. mesto. Maja Vidmar pa se je s prvenstva poslovila s 17. mestom v težavnosti.

Pariz - Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Parizu so bile danes na sporedu prve polfinalne preizkušnje. Klemen Bečan in Maja Vidmar sta nastopa končala v polfinalu in se nista prebila v finale. Bečan je v polfinalu balvanov zasedel končno 13. mesto. Maja Vidmar pa se je s prvenstva poslovila s 17. mestom v težavnosti.

Vidmarjeva je bila v kvalifikacijah težavnosti 13., 13. je bil tudi Bečan v kvalifikacijah balvanov. Vidmarjeva se je sicer že na dveh svetovnih prvenstvih povzpela na stopničke. Leta 2007 in 2009 je osvojila bron, lani na SP v Arcu je bila 11., tokratno tekmovanje pa je končala na 17. mestu, čeprav je bila med favoritinjami za stopničke, daleč pod osmerico najboljših, ki se bodo merile v sobotnem finalu, piše STA:

»Smer zanesljivo ni bila lahka. V steni sem se počutila zelo dobro, do mesta, kjer sem padla na sredini stene sem šla zelo dobro in nisem imela večjih težav. Na tem mestu pa sem šla enostavno prehitro, verjela sem, da bom naredila gib, a ga nato nisem, napačno sem se tudi odločila za težjo varianto, ker sem mislila, da bo šlo. Prehitro se je končalo vse skupaj. Pričakovala sem, da bi lahko dosegla več in vem, da bi lahko dosegla več. Konec prihodnjega tedna bo tekma za svetovni pokal v Puursu v Belgiji, tako da moram ta ponesrečeni nastop čim prej pozabiti in se s pravo glavo odpraviti naprej na ostale tekme za svetovni pokal,« je bila po polfinalu razočarana 26-letna Škofjeločanka Vidmarjeva, nekdanja skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti, ki trenira skupaj s fantom Anžetom Štremfljem.

Bečan: Balvani so bili enostavno pretežki

Nastop v polfinalu v balvanih je tako kot lani v Arcu končal 30-letni Tržičan Bečan, najstarejši član slovenske odprave v Parizu: »Za vstop v finale bi moral splezati dva bolderja v treh poskusih, načeloma bi to šlo, ampak danes mi je dosti zmanjkalo. Balvani so mi bili enostavno pretežki. Prvi mi je bil čuden, nikakor ga nisem mogel preštudirati. Drugi je bil kr' neki in sem se samo čudil, kaj tam delam, tretji je bil zanimiv s skokom. Najprej sem mislil, da bo šlo zlahka, a sem se uštel, saj na koncu nisem mogel držati 'krimpa'. Naredil sem, kar sem lahko, ampak ni šlo. Zadnjega sem zlezel v drugo in s tem sem bil zadovoljen. Vse skupaj je odvisno tudi od sreče, ali ti postavitev ustreza ali ne. Zdaj me čaka še nastop v hitrosti, ki jo noben ne mara, nato pa bom šel v hotel in se skušal čim bolj naspati ter pripraviti za polfinale težavnosti, kjer upam, da bom še kaj izboljšal rezultat. V težavnosti je lažje, saj jih gre osem naprej v finale,« je bil po polfinalnem nastopu zgovoren Bečan.

Slovenija ima v dvorani Bercy še tri polfinaliste. Medtem ko v balvanih v ženski konkurenci ni slovenske predstavnice, so si v četrtkovih kvalifikacijah polfinale v težavnosti v moški konkurenci priborili Bečan, Urban Primožič in Domen Škofic. Bečan sicer tekmuje v vseh treh disciplinah, balvanih, težavnosti in hitrosti, zaradi razvrstitve v kombinaciji.

Trije slovenski predstavniki so prvenstvo končali že v kvalifikacijah. Tina Šušteršič je v težavnosti zasedla končno 29. mesto, Jernej Kruder je bil 31. v balvanih, Jure Raztresen pa je 31. mesto zasedel v težavnosti.