Belakova želi na SP narediti dva dobra skoka

Telovadka Teja Belak bo kot edina Slovenka nastopila na svetovnem prvenstvu v Antwerpnu.

Objavljeno
28. september 2013 11.20
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - V ponedeljek se bo v Antwerpnu začelo gimnastično svetovno prvenstvo, na katerem bo v ženski konkurenci nastopila le ena Slovenka, Teja Belak.

Belakova je lansko leto postala prva slovenska skupna zmagovalka sezone svetovnega pokala na preskoku, na letošnjem evropskem prvenstvu v Moskvi pa prva ženska finalistka po orodjih v zgodovini. Kljub dobrim uspehom pa pred začetkom svetovnega prvenstva nima visokih ciljev, saj trenutno ni v optimalni formi:

»Z izjemo evropskega prvenstva, kjer se mi je prvič letos posrečilo, da sem naredila oba skoka tako, kot moram, ta sezona ni zame najbolj posrečena. Ves čas imam težave s poškodbo. Za svetovno prvenstvo si želim spet prikazati oba skoka tako, kot znam. S trenerjem sva za vrhunec sezone pripravila nov skok, ki sem ga na tekmi preizkusila na edinem jesenskem svetovnem pokalu v Osijeku, a sem padla. Razlog je bil v tem, da sem imela enostavno za seboj premalo ponovitev, ker sem se zaradi poškodbe začela prepozno pripravljati. Poškodbo smo začasno sanirali z blokado, zadnji teden pred odhodom na SP pa sem trenirala v Švici skupaj z evropsko prvakinjo Giulio Steingruber. Oba skoka sta mi šla zelo dobro, tako da si za SP želim le, da ju dobro izvedem. O rezultatskih ciljih pa ne razmišljam,« je povedala telovadka Zelene jame.

Mavrič: Upam na uvrstitev med najboljših 16

Trener ženske reprezentance Andrej Mavrič upa, da bo Belakova na tekmi uspela skočiti tako, kot ji uspeva na treningih, zadovoljil pa bi se z uvrstitvijo med najboljših šestnajst gimnastičark na svetu:

»Teja dobro trenira, tudi pripravljena je dokaj dobro, a glede na to, da je spomladansko sezono zelo pozno končala, se je bilo težko tako hitro pripraviti na SP. V planu sva imela pripravo težjega skoka, na treningih ga dobro skače, na tekmi pa ji še ni uspel. Upava, da bo na SP skočila tako, kot je treba. Pred petimi leti bi zagotovo napovedal Tejin finale na SP 2013. Na letošnjem EP je za nas dosegla fenomenalen rezultat, bomo videli, kako bo na SP. Upam, da sodi med 16 najboljših na svetu, in upam, da ji bo uspela takšna uvrstitev. O finalu sicer sanjam, a v tem trenutku si ga ne bi upal napovedati,« je pred odhodom dejal Mavrič.

Belakova bo na svetovnem prvenstvu nastopila na treh orodjih - preskoku, dvovišinski bradlji in gredi, kvalifikacije jo čakajo prihodnjo sredo.