»Beni« 20 minut celo svetovni prvak

Slovenski kanuist Benjamin Savšek na SP do srebra, potem ko se je že veselil zlate lovorike.

Objavljeno
21. september 2014 01.32
tlo kajak/kanu
Tanja Volarič, Delo
Tanja Volarič, Delo

McHenry – Dobrih 20 minut se je Benjamin Savšek včeraj veselil naslova kanuističnega svetovnega prvaka v slalomu na divjih vodah, s katerim bi postal šele drugi Slovenec s tem laskavim nazivom. A »pritožbeni senat« je nato odločil, da gre zlato v roke francoskega Američana Fabiena Lefevra, Ljubljančan pa je kljub prvemu šoku znal prepoznati vso vrednost srebrnega odličja. Sploh prvega slovenskega s SP v tej kategoriji, popoldne pa mu je dodal še moštveni bron.

Vodji tiskovnega središča Dawn gre vsekakor priznanje za sedmi čut, saj je še pred finalom kanuistov slovenske novinarje poučila o protokolu podelitve kolajn, ker je bila prepričana, da se enemu ta ne bo izmaknila. Preboj Luke Božiča in Savška v deseterico je bil namreč zanesljiv in tudi realen odsev sezone, v kateri so imeli Slovenci na štirih od šestih tekem v finalu vsaj dva kanuista. Savškove delnice so pri tem kajpak kotirale bolje, saj se je v minulih dveh letih okitil z odličjem tako na EP kot na SP. Njegov včerajšnji nastop naj bi bil celo eden od najboljših v karieri, je ocenil, ko se je prah okoli njega nekoliko polegel. Najbrž pa bi se tudi le nasmehnil, če bi slišal, da je oče Matjaž, eden od sodnikov ob progi, dopoldne v šali zagrozil, da ga bo dal čez kolena, če ne bo priveslal na zmagovalni oder.

Savšek je sicer dolgo čakal na končni razplet, saj je bilo za njim na štartu še sedem tekmecev, zanimivo pa med njimi ni bilo skupnega zmagovalca letošnjega svetovnega pokala, Slovaka Michala Martikana, s katerim sta se kosala od pomladi in ki je potegnil daljšo v svetovni seriji. Božiču nastop nekoliko pozneje ni uspel najbolje in se je s kazenskima pribitkoma na koncu znašel na 8. mestu, prava drama pa se je pravzaprav začela šele po koncu, ko so tudi ameriški novinarji Savška že stisnili v primež kamer in fotografskih bliskavic. Američani so namreč odločno zatrjevali, da se Fabien Lefevre, ki se je pod njihovo zastavo zatekel lani (pred tem je za Francijo osvojil dva posamična naslova svetovnega prvaka med kajakaši, olimpijsko srebro in bron), v resnici ni dotaknil količka, sodniki so pritožbi ugodili in Savšek je zdrsnil za eno mesto.

Tudi v slovenski reprezentanci so pozneje športno priznali, da Lefevre res ni naredil napake, vseeno pa je direktor reprezentance Andrej Jelenc predsedniku slalomskega odbora pri mednarodni zvezi Jean Michelu Pronoju povedal nekaj krepkih, saj so v zadnjih dneh pritožbe obravnavali sila različno, tudi nekaj slovenskih pred tem. Kar je sadove obrodilo že popoldne, saj so Slovencem v moštvenem nastopu po vnovični preučitvi njihovega nastopa odbili en pribitek in jih s 6. mesta poslali do brona.

»Ni slabo biti drugi, četudi je nekaj grenkega priokusa, pa toliko izjav sem že podelil v prvih 20 minutah,« je obžaloval Savšek, ko je izvedel za nenadni preobrat po posamičnem nastopu, a je domala v isti sapi hitro dal težo tudi srebru, ki bi ga pred SP sprejel z obema rokama in ki je le nadgradnja njegove odlične sezone, v kateri je dosegel zmago v Tacnu, 3. mesto v Pragi in še dve 4. mesti.

»Vesel sem, da mi je uspel tako dober finalni nastop, da sem zdržal do konca brez dotikov. Zdaj imam res lep spomin na to progo, ki mi sicer ni bila najbolj pri srcu zaradi svoje težavnosti. A nalogo sem zmogel opraviti, škoda sicer, ker kolajna ni zlata, a je druga s SP in to ima veliko težo,« je še dodal, medtem ko je vase vlival vodo, da bi ga čim hitreje stisnilo v mehurju, saj ga je že čakal spremljevalec za kontrolo dopinga.

Pravega časa za pripravo na moštveni nastop, ki se je začel dve uri pozneje, niti ni imel, a z Božičem in Anžetom Berčičem, ki si je s tem nalepil lep obliž na rano iz posamičnega nastopa (izpadel v kvalifikacijah), so vseeno nalogo opravili dovolj dobro, da so zbirki slovenskih odličij dodali še eno. »Zadovoljen sem. Enako kot s posamičnim finalom, ki je bil moj prvi cilj, četudi sem imel izjemno priložnost, da bi dosegel še kaj več kot 8. mesto. Očitno še nisem na ravni Savška in podobnih, vendarle je to šele moja druga sezona v tej kategoriji,« je pozneje razmišljal Božič, ki bo danes s Sašom Taljatom poskušal podvig ponoviti tudi med dvojci. Na junijskem EP mu je to že uspelo. Slovenski kajakaši so v moštveni tekmi zasedli 6. mesto.