Beni ponovil podvig trenerja

Kajakaštvo: Savšek na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah osvojil kolajno v C-1 za Slovenijo po dolgih 30 letih.

Objavljeno
15. september 2013 10.58
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Praga – Sončni žarki so nad Vltavo pregnali oblake in dež prvih dveh dni 35. svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah, na tribunah in ob vodi je bilo premalo prostora za vse radovedneže, ki so uživali ob mojstrih brzic, prav lep dan pa je zaokrožil še naš kanuist Benjamin Savšek z bronasto kolajno med posamezniki.

Po prvem polčasu v slovenskem taboru prav posebnega veselja še ni bilo, povrhu je udarni adut Peter Kauzer kot branilec lovorike med kajakaši tu ostal brez uvrstitve v finale. A tolažbo ob zanj dejansko črnem petku trinajstega sta prinesla kanuista, Savšek in Anže Berčič. Berčič se je sploh prvič doslej uvrstil v finale največjega tekmovanja, Savšek pa se je na progi, na kateri je lani zmagal na prireditvi svetovnega pokala, spogledoval s kolajno. A pot do te, njegove prve na svetovnih prvenstvih, je bila dolga, poleg telesnih naporov in poskusa izjemne zbranosti pa je postavila na preizkušnjo še živce, saj je priveslal v cilj kot tretji, a nato še čakal na razplet preostalih treh nastopajočih, sicer najboljših treh iz polfinalne tekme. Zmago je na Otok odnesel David Florence.

»Resda ob prihodu v cilj nisem bil povsem zadovoljen, saj sem razmišljal o pretirani porabi časa pri zadnjih proti toku postavljenih vratih, a očitno so tudi tekmeci tam izgubljali dragocene sekunde,« se je najprej ozrl na svojo predstavo slovenski junak, ki je po natanko 30 letih naši izbrani vrsti spet priboril kolajno v posamični konkurenci kanuistov. Nazadnje je bil na odru v Meranu leta 1983 njegov sedanji trener Jože Vidmar. Včeraj ni skrival ponosa ob podvigu svojega tekmovalca in mu je prav z veseljem odnesel čoln, ko se je 26-letni Ljubljančan med gnečo desettisočglave množice ustavil v družbi slovenskih poročevalcev.

»Vem, imam že kolajno z evropskega prvenstva, a ta je vendarle posebna in za vekomaj nepozabna,« je bil nasmejan in omenil izjemno pomembnost zbranosti za nastop: »Zdaj mi je prav všeč, da si polfinalni in finalni nastop nista sledila v enem dnevu, temveč je bilo dovolj časa za počitek. Te proge se moraš lotiti zelo premišljeno in raje tudi zadržano pred posameznimi vrati,« je omenil kot eden od treh v finalu deseterice, ki si niso privoščili dotika količkov.

Anže Berčič, drugi Slovenec v včerajšnjem finalu, je bil deveti. Njegov nastop ni bil brezhiben, želel si je več, a ko bo ob prihodu domov potegnil črto pod sezono, bo zagotovo zelo zadovoljen – za njim sta dve zmagi v svetovnem pokalu in prvi finale doslej na prvenstvih.

V športni Pragi je bilo včeraj nadvse veselo. Češki teniški igralci so se uvrstili v finale Davisovega pokala, ob Vltavi so se navzoči veselili zmage Vavrinca Hradilka in drugega mesta Jirija Prskavca med kajakaši. Sosedje Slovaki so bili najboljši v moštveni tekmi kanuistov, v kateri je bila slovenska trojka Savšek-Božič-Berčič četrta. Živahni dan so med našimi sklenili še kajakaši Peter Kauzer, Martin Albreht in Simon Brus s šestim mestom.