Benjamin Savšek bronast na SP

Kanuist Benjamin Savšek se je s finalnim nastopom brez kazenskih sekund veselil bronastega odličja na SP v Pragi.

Objavljeno
14. september 2013 16.03
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Praga - Slovenski kanuist Benjamin Savšek je odlično nastopil na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Pragi. V finalu je brez napake opravil z zahrbtno progo Troja, zasedel tretje mesto in osvojil bronasto odličje, premoč je moral priznati edinole Britancu Davidu Florenceu in Slovaku Alexandru Slafkovskemu. Drugi slovenski finalist Anže Berčič je s šestimi kazenskimi sekundami in težavami na valovih končal na devetem mestu

Savšek je začel hitro in natančno in imel po polovici proge več kot dve sekundi zaloge pred zasledovalci, spodnji del pa mu je povzročal nekaj več preglavic, predvsem se je lomil na protitočnih vratih. V cilju je imel dobre tri sekunde zaostanka za zmagovalcem, ki je z brezhibno vožnjo spodaj ugnal srebrnega Slovaka za 83 stotink. Savšek se je zadnjega izzivalca Siderisa Tasiadisa otresel za vsega 68 stotink, potem ko se je Nemec po vmesnem času dotaknil vrat in si prislužil dvosekundi pribitek.

»Boril sem se do konca, proga je bila res težka, v spodnjem delu mi je primanjkovalo moči, potem me je še odneslo nekoliko prenizko. Ko sem prišel v cilj, sem imel nekaj grenkega priokusa, a sem potem videl, da so se tudi ostali spopadali s težavami v spodnjem delu. Res sem vesel, da sem si prigaral to kolajno in da se mi je v finalu posrečilo odpeljati brezhibno,« je po bronu poudaril Savšek.

»Poskusil sem peljati čim bolj natančno, vzel sem si dovolj časa za vrata, imel sem čoln pod nadzorom, vse z namenom, da ne bi bilo dotikov. Zaradi zahtevnosti proge pa je težko odpeljati brez napake. Prav mi je prišlo, da je bil polfinale včeraj. Tako sem si odpočil in se danes osredotočil na finale. Izkoristil sem tudi dober štartni položaj, saj nerad štartam kot zadnji, torej z najboljšim časom polfinala,« je pristavil Savšek.

Za šestindvajsetletnega Ljubljančana, ki se je izkazal že v polfinalu s četrtim mestom in predvsem v kvalifikacijah, ko je bil z brezhibnim nastopom celo najboljši, to ni prva kolajna z največjih tekmovanj. Lani je namreč vknjižil bron na evropskem prvenstvu v Augsburgu, letos je bil tretji tudi v ekipni preizkušnji v Krakovu. Ravno v Pragi se je veselil doslej edinih stopničk na tekmah svetovnega pokala: lani je namreč na tem prizorišču zmagal, leta 2010 pa je bil drugi.

»Finale se mi ni iztekel po načrtih. Na desetih vratih sem naredil napako, kar me je malo vrglo iz tira. Potem sem v nadaljevanju, namesto da bi šel naravnost, obrnil vzvratno, napravil po progi še nekaj dotikov, a za prvi finale na SP sem zadovoljen, sploh glede na to, da mi ta proga ne ustreza. Uvrstitev je odlična pika na 'i' sezoni, zelo pa sem vesel tudi za Benjamina, da se mu je izšlo. Letos si sam zase nisem predstavljal, da bom tako napredoval, osvojil sem precej kolajn, pred začetkom sezone bi z veseljem podpisal tak razplet,« pa je strnil vtise Berčič.