Sašo Bertoncelj le za las izgubil kolajno

Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je na SP v Nanningu v finalu na konju z ročaji osvojil 4. mesto.

Objavljeno
11. oktober 2014 08.01
Posodobljeno
11. oktober 2014 08.01
Sašo Bertoncelj je na svetovnem pokalu na konju z ročaji zasedel prvo mesto. Ljubljana 27. april 2013.
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Nanning - Telovadec Sašo Bertoncelj je močno razočaran končal nastope na svetovnem prvenstvu v Nanningu na Kitajskem. V finalu tekme na konju z ročaji je namreč z oceno 15,533 točke osvojil boleče in najbolj nehvaležno četrto mesto ter tako za las izgubil kolajno.

Bron, ki ga je osvojil Francoz Cyril Tommason (15,600), je namreč zgrešil le za 67 tisočink točke. Zmagal je olimpijski prvak Madžar Krisztian Berki (16,033), srebro je šlo v roke Hrvatu Filipu Udeju (15,783).

Bertoncelj je v kvalifikacijah dosegel tretji izid, v finalu pa uspešno izvedel težjo sestavo na konju z izhodiščem 16,700 točke. A po manjši napaki pri seskoku, ko je za hip zastal, je bila kolajna izgubljena.

Boj za odličja je bil sicer izjemno napet, prav nihče od finalistov ni padel s konja, kar je za velika tekmovanja že prava redkost. Telovadci so tako iz nastopa v nastop višali letvico in ko je olimpijski prvak Berki prikazal odlično predstavo, je bilo jasno, da Bertoncelj, ki je šel na orodje zadnji po vrsti, osmi, ne bo imel nobenega prostora za taktiziranje, na kar je upal pred finalom.

Kljub majceni napaki je slovenski telovadec upal, da bo dovolj, da bi se slovenska gimnastika prvič po letu 2007 in SP v Stuttgartu, ko je Mitja Petkovšek na bradlji zmagal, Aljaž Pegan pa je bil na drogu srebrn, spet veselila kolajne s SP.

»Vse do zadnjega sem upal, da se bo izšlo, želel sem si, da bi se tehtnica prevesila na mojo stran, a se žal ni. Škoda, res škoda,« je povsem mirno nekaj minut po opravljenem nastopu za STA dejal Bertoncelj in dejal, da 4. mesto res ni slaba uvrstitev, a žal najbolj grenka. »Tokrat žal res ni šlo. Nimam si česa očitati. Dejansko sem skušal 'iz pete' potegniti dober nastop, kar mi je tudi uspelo. Vaja je bila zagotovo najlepša v zadnjem času in po vseh zdravstvenih težavah, ki sem jih imel, sem lahko zadovoljen.«

Kljub temu je 30-letni telovadec Narodnega doma po ponesrečenih dveh finalih na SP 2010 in 2011 dosegel največji uspeh doslej. Toliko beč je njegov dosežek vreden, ker se je vso sezono boril s poškodbo komolca. »Da se lahko v takšnem zdravstvenem stanju, kot sem, borim z najboljšimi za kolajne, je nekaj neverjetnega. Žal mi je, vsake take tekme je škoda, a nimam si česa očitati, lahko si le čestitam,« je še dejal Bertoncelj.

Z njim je bil zadovoljen tudi selektor Sebastijan Piletič: »Finale je bil zelo težak, konkurenca je bila močna, vsi fantje so naredili vaje po najboljših močeh in ni bilo prostora za taktiziranje. Tekma je bila dobra, na koncu nam je malenkost zmanjkalo do medalje, a prepričan sem, da tudi če bi bila tretje in četrto mesto zamenjana in bi bil Sašo tretji, ne bi bilo nič narobe. A ne smemo tako gledati, moramo biti zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Žal samo prvi trije dobijo medaljo, a četrto mesto je fantastično in dobra podlaga za SP v Glasgowu 2015 in kvalifikacije za olimpijske igre v Riu.«


Konj z ročaji:

1. Krisztian Berki (Mad) 16,033

2. Filip Ude (Hrv) 15,783

3. Cyril Tommasone (Fra) 15,600

4. Sašo Bertoncelj (Slo) 15,533

5. Robert Seligman (Hrv) 15,400

6. Alexander Naddour (ZDA) 15,300

7. Andrej Lihovickij (Blr) 15,200

8. Daniel Keatings (VBr) 15,133