Bertoncelj bo prespal v vodstvu

Sašo Bertoncelj: Če bi kdo gledal, kaj sem te dni počel na treningu, in potem današnji nastop, ne bi mogel verjeti.

Objavljeno
03. oktober 2014 19.06
Gimnastika
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Nanning - Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je z odliko opravil kvalifikacijski nastop na konju z ročaji na svetovnem prvenstvu na Kitajskem. Za zelo lepo prikazano sestavo z izhodiščno vrednostjo 16,500 točke si je namreč prislužil oceno kar 15,558, s čimer si je domala že zagotovil finale čez teden dni, saj - razen teoretično - ne more več izpasti iz elitne osmerice. Po prvem dnevu kvalifikacij bo namreč prespal na prvem mestu, ta faza tekmovanja se bo sicer končala šele jutri popoldne.

»Res ne vem, kako se mi je to posrečilo. Če bi kdo gledal, kaj sem te dni počel na treningu, in potem današnji nastop, ne bi mogel verjeti. A na tekmi mi je šlo super. Takšne predstave na treningih niti ne morem prikazati, ker se le stežka tako zberem, na tekmi pa stisnem do zadnjega atoma in s pomočjo adrenalina očitno gre. Težko je, a sem se zadnje čase nekako navadil dobro prenašati pritiske velikih tekmovanj,« je bil Retečan navdušen nad opravljenim.

Danes sta se predstavila še dva debitanta na svetovnih prvenstvih, bolje je šlo Žigi Šilcu, ki je na parterju prejel 14,300 točke in na preskoku 13,133, medtem ko je Peter Lampret s padcem zbral 12,366 točke na bradlji, na krogih pa 13,866. Oba sta zaostala za pričakovanji vodstva reprezentance, sta pa nabrala dragocene izkušnje za prihodnost.

Nastopilo pa je tudi še nekaj kandidatov za odličja na konju z ročaji: ob Bertonclju sta se z drugim in tretjim mestom izkazala še Hrvata Filip Ude (15,533) in Robert Seligman (15,466), pa tudi Belorus Anton Lihovicki (15,333). Eden glavnih favoritov za zmago, Britanec Max Whitlock, ki ima s 17,200 celo najvišjo težavnost sestave na konju na svetu, se je le s težavo obdržal na orodju in si zagotovil zgolj skromno šesto oceno prvega dne kvalifikacij (15,233), torej je le malo verjetno, da bi se lahko prebil v najboljšo osmerico in s tem v finale.