Bertoncelj na konju z ročaji bronast v Cottbusu

Telovadec Sašo Bertoncelj je v današnjem finalu svetovnega pokala v Cottbusu na konju z ročaji osvojil bronasto odličje. Bertoncelj je sestavo iz kvalifikacij, kjer je bil drugi, še otežil na 16,5 točke, a je imel nekaj težav z izvedbo in je s 15,050 zasedel tretje mesto. V finalu parterja pa je nastopil tudi Rok Klavora in končal kot osmi.

Objavljeno
12. marec 2011 15.11
Posodobljeno
12. marec 2011 15.11
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Cottbus - Na konju z ročaji je prepričljivo zmago slavil svetovni prvak iz Londona 2009 Kitajec Zhang Hongtao (16,100 točke). Bertonclju so pri izvedbi današnje sestave dvakrat ušle noge in med vajo se je tudi dotaknil konja, tako da je precej izgubil pri izvedbi, a kljub temu na uvodni tekmi gimnastičnega svetovnega pokala v sezoni 2011 končal na stopničkah.

»Glede na to, kako slabo sem se danes počutil in kako še na ogrevanju nisem bil sposoben telovaditi, je bilo odlično. To, kar je bilo videti v dvorani, je bilo največ, kar sem danes lahko naredil. Zato sem povsem zadovoljen,« je po nastopu za STA povedal Bertoncelj, ki je izpolnil svoj cilj po kvalifikacijah in sestavo otežil za pol točke. A nato v vaji naredil več izvedbenih napak.

»Nisem popustil nog med vajo, temveč sem z vso silo butnil v konja in sem moral sprostiti noge, da sem se lahko zadržal na orodju. V bistvu sem se povsem ustavil med sestavo in po nastopu sem trenerju v šali dejal, da sem se ustavil zato, da so me fotografi lažje slikali,« je v smehu napake med vajo pojasnil 26-letnik in dodal: »Nato sem praktično z mesta naredil še rusa med ročaje. Malo sem šel narobe v element, pa me je povsem zaustavilo.«

»S svojim začetkom svetovnega pokala sem zelo zadovoljen, šel sem težjo vajo in zavedal sem se, da je večja verjetnost za napake. Velike napake nisem naredil, kar je že uspeh. Vesel sem tudi, da sem se po manjši napaki pri rusu znal zbrati in da sem do konca lepo odtelovadil. Manjkal je le še težji seskok, ki pa mi na treningih tu v Nemčiji ni šel, zato raje nisem niti poizkusil,« je iz Cottbusa še sporočil Bertoncelj, ki se mu je precej popravilo tudi zdravstveno stanje. To je dobra novica, saj ga že naslednji teden čaka nastop na svetovnem pokalu A-kategorije v Parizu, kamor je povabljenih le po 12 najboljših telovadcev sveta na orodje.

Klavora, ki se je prek kvalifikacij v Cottbusu na parterju zanesljivo s peto oceno prebil v današnji finale, je nastop med elitno osmerico opravil dobro, a padel v zadnji diagonali in z oceno 13,875 točke zasedel osmo mesto. Zmago je slavil svetovni prvak Grk Elefterios Kosmidis (15,525).

Klavora je v današnjem finalu še povišal težavnost sestave na parterju na 16 točk, telovadil zelo dobro, a povsem na koncu pri zadnji diagonali pristal na zadnji plati. Zadnji padec ga je stal celo točko, sicer bi se lahko v dvorani Lausitz Arena boril tudi za kolajne. »Sam sem s prvim svetovnim pokalom sezone kar zadovoljen. Škoda je le padca na koncu vaje, ki sploh ni bil potreben, saj sem se pred zadnjo diagonalo dobro počutil. Žal sem se pri dvojnem twistu prehitro odprl,« je svoj nastop v Nemčiji za STA ocenil Klavora.

»Sicer sem vesel, saj sem prikazal težjo vajo z izhodiščno oceno 16 točk, vse drugo v vaji razen zadnje diagonale sem naredil zelo dobro, tega sem se tudi zavedal, a kljub temu sem s prvo veliko tekmo zelo zadovoljen. Pred tekmo si glede na to, da je v Cottbusu samo na parterju nastopilo prek 50 telovadcev, si sploh nisem mislil, da bi se lahko s tako nizko izhodiščno oceno (Klavora je v kvalifikacijah prikazal vajo z izhodiščem 15,7 točke, op. STA) prebil med elitno osmerico finalistov, a očitno me je 'rešila' res lepa izvedba,« je še povedal 22-letni telovadec Sokola Bežigrada, ki velja za enega bolj elegantnih telovadcev na parterju.

V nedeljo bo na sporedu preostalih pet finalov (trije moški in dva ženska), med finalisti na bradlji bo tudi Mitja Petkovšek, ki si je finalni nastop pritelovadil s prvo oceno kvalifikacij (15,575 točke).