Bertoncelj (spet) rešil čast

V moškem delu evropskega prvenstva v športni gimnastiki Slovenija z enim finalom.

Objavljeno
20. april 2017 02.05
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – O petih finalih je na evropskem prvenstvu sanjal selektor slovenske moške reprezentance Sebastijan Piletič, a jasno je bilo, da so takšne želje neuresničljive. V kvalifikacijah EP v Cluju je bil od četverice naših telovadcev, ki so se predstavili na petih orodjih, spet uspešen le Sašo Bertoncelj na konju z ročaji.

Slovenski nastopi v Romuniji se niso začeli dobro, saj je Alen Dimic padel tako z bradlje kot z droga, tudi nadaljevali se niso spodbudno, saj je bilo kaj hitro jasno, da bosta brez finala na parterju ostala Rok Klavora in Žiga Šilc. Končalo pa se je vendarle po željah naše odprave, saj je Sašo Bertoncelj prvič letos na tekmi sestavo izvedel brez napake. Ko je proti koncu druge rotacije od skupno treh z oceno 14,733 prevzel vodstvo, je bilo že povsem jasno, da mu finale ne more uiti.

»Z izjemo tega, da nisem padel in da sem se uvrstil v finale, mi nastop sploh ni bil všeč. Preveč je bil bojazljiv, nisem se upal pognati na vso moč, da ne bi spet storil kakšne neumnosti,« je ocenil Bertoncelj, ki se mu je pač v podzavest zažrlo dogajanje na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala, ko je končal že v kvalifikacijah. »Z vsako napako je težje. Po padcu na prvi tekmi sem si še mislil, da se pač zgodi. Ko se je to ponovilo, je bilo že precej huje in začneš se spraševati, ali se ti lahko pripeti to trikrat zapored. Samozavest je bila seveda omajana, sploh ker sem se na obeh tekmah, na katerih sem padel s konja, dobro počutil. Res sta me spravili v slabo voljo, ker nisem bil slabo pripravljen,« je pojasnil naš najboljši telovadec zadnjih let, ki je ta status upravičil tudi v Cluju.

In ob tem, da so ga begali neuspešni nastopi v Bakuju in Dohi, se je pritisk nanj včeraj še povečeval od orodja do orodja, saj je skupina s slovenskimi telovadci končala prav na konju. Jasno je bilo, da bo moral Bertoncelj spet reševati čast naše moške gimnastike. »Moraš se osredotočiti le nase, seveda pa sem pred nastopom vedel, da so vsi reprezentančni kolegi že končali EP. Veliko lažje je, če ni odvisno od tebe, ali bo prvenstvo polom ali ne, v takšnem položaju ni najbolj prijetno poprijeti za konja. Sem pa skušal to kar najbolj odmisliti, preveč svojih težav sem imel v zadnjem času,« je dodal Bertoncelj ter priznal, da se mu je ob uspešnem nastopu – na koncu je bil tretji – s pleč odvalilo ogromno breme.

Veliko manj zadovoljen je bil drugi resni slovenski kandidat za finale Rok Klavora. Njegovi doskoki na parterju so bili daleč od idealnih (pa tako se je veselil strožjega sodniškega kriterija, ki nagrajuje eleganco in natančnost), zato je tudi brez velike napake prejel zgolj oceno 13,633 in tako zaostal celo za Žigo Šilcem (13,700). »Nikakor ne morem biti zadovoljen. Moji doskoki so bili katastrofalni, slabši od diagonale do diagonale. Ne vem, kaj se je zgodilo, saj sem zelo dobro pripravljen, morda mi je zmanjkala kakšna pripravljalna tekma ... Res sem razočaran, moja izvedba že dolgo ni bila tako slaba,« je zmajeval z glavo Klavora, ki mu tokrat za razliko od lani ni bilo treba do zadnjega čakati, ali bo v finalu ali ne.