Bertoncelj v že znani vlogi aduta

Kitajska bo gostila svetovno prvenstvo v športni gimnastiki, Slovenija s Sašem Bertoncljem obeta visoko uvrstitev.

Objavljeno
24. september 2014 20.36
Sašo BertonceljLjubljana 19.4.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Slovenska gimnastična reprezentanca za svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnji teden gostil Nanning, se je glede na prvotne načrte močno spremenila. Namesto z ekipo se bo Slovenija predstavila zgolj s tremi telovadci, ženska vrsta pa bo SP sploh izpustila. Kljub temu si lahko s Sašem Bertoncljem obeta visoko uvrstitev.

Potem ko sta nastop zaradi poškodbe odpovedala mnogobojca Rok Klavora in Alen Dimic (Mitja Petkovšek pa se je že po spomladanskem delu sezone odločil, da bo izpustil jesenskega), je postalo jasno, da Slovenija ekipe ne bo mogla sestaviti, saj je baza pač preozka. Tako je ostala možnost, da nastopijo trije telovadci, pri čemer bo Bertoncelj na konju z ročaji seveda glavni adut, saj bosta preostala dva, Žiga Šilc (parter in preskok) in Peter Lampret (krogi, bradlja), na tovrstnih tekmovanjih novinca.

»Želje segajo zelo visoko, cilji pa malce manj. Sašo je bil že dvakrat na svetovnem prvenstvu v finalu, v Tokiu je iz rok izpustil tudi priložnost za kolajno. Svetovni vrh na tem orodju večinoma sestavljajo Evropejci in ker je letos na prvenstvu stare celine osvojil odličje … Uvrstitev med najboljšo trojico nikakor ni nemogoča, seveda pa je prvi cilj še vedno finale. Od Žige na parterju pričakujemo, da bo zasedel mesto med 20 in 30, od Petra pa na krogih med 30 in 40. S tem bi bil zelo zadovoljen,« je razkril selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič, prav tako zadovoljen s prikazanim trojice na nedavni tekmi v Szombathelyju.

Bertoncelj se je v zadnjih nekaj letih – ko je Aljaž Pegan nehal tekmovati in se je krivulja Mitje Petkovška obrnila navzdol – že navadil, da je postal glavni slovenski adut, s kolajno z EP v Sofiji je njegova sezona že zdavnaj »rešena«. V Nanning bo tako potoval precej neobremenjeno, toliko bolj, ker težave s komolcem, ki ga pestijo že vse leto, še vedno niso izginile. »Kljub temu še vedno vem, da lahko posežem visoko. Če ne bi bil prepričan, da se lahko uvrstim v finale, v katerem je vedno znova vse mogoče, ne bi potoval tako daleč. Moj cilj sta dve lepi sestavi, pri čemer se bom v kvalifikacijah prestavil z lažjo, upam, da bo to dovolj za finale, tu pa … Vse je možno, lahko bo 'divja' tekma, lahko pa, da bo za kolajno dovolj že 'pionirska' vaja,« razmišlja Bertoncelj, čigar maksimum ta čas je sestava z izhodiščno oceno 16,800. Škofjeločan se je sicer v finale SP prvič prebil leta 2010 v Rotterdamu, nato še 2011 v Tokiu, medtem ko je lani v Antwerpnu Slovenija prvič po Gentu 2001 ostala brez finala …

Ženski del reprezentance se je odločil svetovno prvenstvo izpustiti, potem ko sta se najboljši telovadki, Saša Golob in Teja Belak, odločili za manjši operativni poseg. Golobova je sicer že začela spet trenirati, a še ne s polno obremenitvijo, bo pa nared za zadnjo tekmo svetovnega pokala v začetku novembra, medtem ko se Belakova ta čas še bolj posveča telesni pripravljenosti in bo znova začela tekmovati prihodnjo sezono. Ta bo veliko pomembnejša, saj prinaša tudi kvalifikacijsko SP za OI 2016, pri čemer bo SP v Glasgowu za večino edina priložnost za pot v Rio de Janeiro.

Prvenstvo na Kitajskem se bo s kvalifikacijami začelo prihodnji petek, finale na konju z ročaji pa je na sporedu v soboto, 11. oktobra.