Bertoncelj z drugim rezultatom v finale Osijeka

Gimnastičarja Sašo Bertoncelj (konj z ročaji) in Rok Klavora (parter) bosta nastopila v finalu VN Osijeka.

Objavljeno
13. september 2013 21.10
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA
Osijek - Zadnjo tekmo gimnastičnega svetovnega pokala pred bližnjim svetovnim prvenstvom, veliko nagrado v Osijeku, sta v slovenskem taboru za pripravo na SP najbolje izkoristila Sašo Bertoncelj, ki je drugi (15,100 točke) v kvalifikacijah na konju z ročaji, in Rok Klavora, ki ima peto oceno (14,675) na parterju. Oba v soboto čakata finalna nastopa.

Bertoncelj, ki zaradi težav z zdravjem še v četrtek ni bil prepričan, ali bo na tekmo sploh odpotoval ali ne, je v današnjih kvalifikacijah uspešno prikazal sestavo na konju z ročaji in se gladko, z drugo oceno prebil v sobotni finale. »Glede na počutja je bilo na koncu koncev vse super, resda sem med vajo naredil nekaj manjših napak, a bolje danes enostavno ni šlo. Super, nisem si mislil, da mi bo tako dobro uspelo odtelovaditi,« je dejal Škofjeločan, ki za sobotni finale ne želi ničesar napovedovati.

»V finalu bom izvajal še tri desetinke točke težjo sestavo kot danes, ker jo enostavno moram preizkusiti za bližnje svetovno prvenstvo. Četudi se ne bom najbolje počutil, ne bom nič taktiziral. Tako in tako nimam česa izgubiti, saj sem svetovni pokal že osvojil, tako da je trening za svetovno prvenstvo trenutno edino, kar me zanima,« je dejal  Bertoncelj, ki je ne glede na razplet jutrišnjega finala že osvojil skupno zmago v svetovnem pokalu, svojo drugo zapored:

»Super! A na to res nisem računal, saj nastopi v svetovnem pokalu to sezono niso bili v prvem planu. Glavni cilj ostaja svetovno prvenstvo.«

Klavora s petim rezultatom v finale

Med finalisti bo tudi Klavora, ki je za današnji nastop prejel peto oceno kvalifikacij. Ker ima še možnosti, da se v skupnem seštevku svetovnega pokala prebije med najboljše tri ob koncu sezone, bo v finalu taktiziral:

»Danes sem prikazal sestavo z izhodiščem 16,200 točke, saj sem želel iti 'na ziher', brez tveganja. Še vedno sem v igri za 'top 3' ob koncu sezone, tako da bom videl, za kakšno sestavo se bom odločil.«

Povsem blizu finala na parterju je bil tudi Žiga Šilc, ki je za prikazano prejel 14,525 točke in z deveto oceno zgolj za mesto zgrešil finalni nastop. Podobno se je pripetilo Alenu Dimicu na drogu. Skupaj s še štirimi telovadci si je v kvalifikacijah delil šesti dosežek, a ker je imel višje izhodišče (16,100) kot tekmeci in je prikazal težjo sestavo, je ostal zunaj finala na devetem mestu.

Mitja Petkovšek pa je imel danes premalo časa za ustrezno pripravo bradlje, med nastopom ni bil dovolj zbran in je po štirih elementih prekinil sestavo. Ker ni želel tvegati s poškodbo, vaje enostavno ni nadaljeval. »Počutje je bilo dobro, a koncentracija ni bila prava. V izogib poškodbi sestave po štirih elementih, treh točih in petersu, nisem več nadaljeval,« je dejal Petkovšek.

V Osijeku, kjer se ta konec tedna na zadnji tekmi sezone meri 170 telovadcev iz 34 držav, je danes nastopila tudi Teja Belak, a po besedah trenerja Andreja Mavriča neuspešno. Na preskoku je oba skoka padla, na gredi pa je sestavo dobro izpeljala, a ji sodnice nekaj elementov niso štele, tako da je ostala zunaj finala.