Blaža tudi letos pred Tanjo na DP

Gorska kolesarka Blaža Klemenčič pred Tanjo Žakelj na državnem prvenstvu v olimpijskem krosu v dolini Završnice.

Objavljeno
21. junij 2014 16.37
Tanja Žakelj
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Žirovnica - Glede na to, da sta se za državni naslov v olimpijskem krosu udarili kar evropska prvakinja in podprvakinja, bi lahko bila Slovenija prava velesila v gorskem kolesarstvu. Toda Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj sta bili na DP v dolini Završnice brez konkurence, medsebojni dvoboj pa je tokrat dobila izkušenejša.

V idilični dolini ob akumulacijskem jezeru pri Zabreznici je bilo pričakovati nov napet boj: tako kot pred dvema tednoma na EP v St. Wendlu, ko sta slovenski kolesarki pisali zgodovino z zlato in srebrno kolajno. Domači navijači, zlasti številčni so bili znova tisti z Ledin nad Idrijo, so tokrat lahko videli revanšo, ki jo je kar nekoliko presenetljivo suvereno dobila Klemenčičeva. Na zelo ravninski in tehnično zelo nezahtevni progi z le enim vzponom je dobro skovala taktiko in odlično prebrala nasprotnico. Na štartu je potegnila, izkoristila tudi napako Žakljeve, nato pa le večala svojo prednost, ki je po devetem krogu v cilju znašala približno minuto.

»Progo sem dobro naštudirala, med tednom sem bila dvakrat tu, kolikor sem slišala, pa je Tanja šele na dan dirke preizkusila teren. Vedela sem, da je to lahko moja prednost. Moj načrt je bil, da že od začetka pohodim plin. Tako sem že v prvem krogu lahko ušla,« je povedala 34-letnica, ki je svojo kariero na gorskem kolesu začela prav v kolesarskem klubu Završnica. Z lepimi spomini je bila zmaga toliko slajša. Morda še bolj kot lanska, ko je v Kočevju presenetila Žakljevo, tedaj po dveh zmagah v svetovnem pokalu in na EP na vrhuncu moči. »Lani je bilo presenečenje, letos pa se je že na EP videlo, da sem bila močna, da sem vlekla naprej, medtem ko je Tanja zadaj lahko hranila moči. Tukaj sva šli vsaka svojo dirko. Vrnila sem ji za EP, čeprav je ona imela načrt, da se mi oddolži za lanski ukradeni naslov,« je še povedala članica ekipe Feenstra.

Za zmago ji je 25-letna tekmica kajpak športno čestitala, seveda pa je bila precej manj nasmejana kot ob njunem zadnjem dvoboju. »V prvem krogu sem naredila napako, stopiti sem morala s kolesa, ker sem s preveliko hitrostjo prišla v ovinek. Tudi sicer sem delala napake v gozdu, videlo se je, da je bila proga na novo trasirana. Nisem bila sproščena, to pa je Blaža s pridom izkoristila in ustvarila razliko, jaz pa nisem imela moči, da bi jo ulovila,« je pojasnila Žakljeva, ki po virozi prejšnji teden še ni bila čisto prava.

Časa za počitek bo zdaj dovolj, pred avgustovskim nadaljevanjem tekem svetovnega pokala bo sledilo nekaj aktivnega oddiha, nato pa zaključni preizkušnji čez lužo in SP.