Bo Bertoncelj dočakal spremembo pravil?

Predsednik Mednarodne gimnastične zveze (FIG) Bruno Grandi se bo v prihodnosti zavzemal za več artistike v gimnastiki.

Objavljeno
16. oktober 2014 18.48
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Nanning - Po končanem prvenstvu v športni gimnastiki, na katerem je Sašo Bertoncelj v finalu na konju z ročaji le za nekaj tisočink zaostal za kolajno, je predsednik krovne mednarodne zveze FIG Bruno Grandi izpostavil, da močno pogreša artistiko.

Grandi je bil sicer eden od pobudnikov, da ocenjevanje v športni gimnastiki ni več omejeno z oceno 10,0 točke, temveč da ocena za težavnost ni omejena navzgor. Države zdaj bolj stremijo k temu, da se telovadci izkažejo s čim težjimi sestavami, s čim višjimi izhodiščnimi ocenami, pri tem pa močno šepa izvedba sestav in s tem njihova artistična vrednost. Izvedbo se ocenjuje z odbitki od 10,0 točke navzdol, končna ocena je seštevek ocene za težavnost in izvedbe.

»Gimnastika je v svoji definiciji artistična gimnastika in te ne bi rad izgubil,« je po koncu SP v Nanningu dejal Grandi in dodal, da je na Kitajskem v sestavah telovadcev in telovadk videl »vse preveč akrobatike in ne prav veliko artistike.«

Trenutni ocenjevalni pravilnik je bil že večkrat tarča kritik, češ da telovadci v sestavah le nalagajo eno težino za drugo, pri tem pa pozabljajo na lepo izvedbo. Takšnemu sistemu tudi gledalci težko sledijo in ga razumejo, saj nekdo lahko pade z orodja, pa se na račun težavnosti še vseeno prebije visoko.

»V tem trenutku smo opazili, da se je težavnost sestav preveč povišala. Zelo preveč. Izvedba telovadcev pa močno zaostaja za razvojem težavnosti. Treba je spremeniti miselnost in več poudarka dati izvedbi,« je še dejal Grandi. O tem se sicer govori že vrsto let, tudi sodnike se opozarja, da morajo biti bolj pozorni na izvedbo sestav, a v praksi ni kakšnega večjega učinka.

Tudi zato zdaj Grandi razmišlja o bolj drastičnih ukrepih, kot je ta, da bi oceno za težavnost enostavno prepolovil in s tem dal večjo težo izvedbi. »To matematično rešitev bomo vsekakor preizkusili,« je zatrdil 80-letni Italijan, ki je na čelu FIG že vse od leta 1996, in dodal: »Ob tem pa bi še povišali odbitke za izvedbene napake. To spremembo bom vsekakor predlagal na naslednjem zasedanju izvršnega odbora FIG in naložil tehničnemu komiteju, da sestavi nov ocenjevalni pravilnik za naslednji olimpijski cikel, ki se bo začel januarja 2017.«

Za slovenske telovadce, ki so zelo natančni in elegantni v sami izvedbi prvin, bi bile nove spremembe dobrodošle. Zlasti Mitja Petkovšek na bradlji slovi kot zelo eleganten telovadec in večkrat je zmagoval prav na račun brezhibne izvedbe. A glede na to, da bo do sprememb, če sploh, prišlo šele v naslednjem olimpijskem ciklu za igre v Tokiu leta 2020, Petkovšku ne bodo v prid. Morda pa jih bo dočakal Bertoncelj.

»Nam bi to vsekakor ustrezalo, sploh v trenutnih razmerah, ki jih imamo za vadbo. A bomo videli, če bo sploh prišlo do sprememb, saj s tem Grandi posredno potrjuje, da je sedanji sistem ocenjevanja slab, ker ima preveč poudarka na težavnosti,« je o tem dejal selektor slovenske reprezentance Sebastijan Piletič.