Bo Isinbajeva potegnila ruski voz iz blata?

Ruski minister za šport kot potencialni sodelavki vidi tudi atletinji Jeleno Isinbajevo in Tatjano Lebedjevo.

Objavljeno
15. november 2015 13.23
Russia Athletics
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Moskva - Ruska atletika si je z dopinškim škandalom izjemnega obsega od Mednarodne atletske zveze (IAAF) pričakovano prislužila rdeč karton in začasni suspenz, pristojni minister za šport Vitalij Murko pa je prepričan, da bi lahko voz iz blata potegnila večkratna olimpijska zmagovalka in svetovna prvakinja ter svetovna rekorderka v skoku s palico Jelena Isinbajeva. »Vsekakor je kandidatka za eno od vodilnih funkcij,« zagotavlja Mutko, postavlja pa se vprašanje, ali bo 33-letna šampionka zmogla dvojno vlogo. Po porodu se namreč pripravlja na vrnitev v tekmovalni pogon, zato ji verjetno prav veliko časa za spopad z razvejano dopinško problematiko in potrebnimi reformami ne bo ostalo.

Isinbajeva si želi nastopiti na olimpijskih igrah prihodnje leto v Riu, njen trener Jevgenij Trofimov pa je prepričan, da bi kljub suspenzu ruski atleti lahko tekmovali na vrhuncu sezone pod zastavo Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). »Ta možnost obstaja. Jelena je vselej pripravljena dokazati, da se ni nikdar posluževala dopinga,« pojasnjuje Trofimova.

Seveda pa bo imela zadnjo besedo IAAF, katere predsednik Sebastian Coe ima, zanimivo, tudi že izkušnje z nastopanjem pod olimpijsko zastovo, pod katero je tekmoval na igrah leta 1980 v Moskvi ob bojkotu zahodne atletike. Minister Mutko je sicer še napovedal, da bi na ruski atletski zvezi po dopinškem škandalu utegnili zamenjati kar 99 odstotkov kadrov: »Prišli bodo novi, neobremenjeni obrazi.« Kot eno od možnih sodelavk pri izhodu iz krize je izpostavil tudi skakalko v daljino Tatjano Lebedjevo.