Bodo OI 2020 v Madridu, Tokiu ali Istanbulu?

Jutri bo Mednarodni olimpijski komite na kongresu v Buenos Airesu izbral prireditelja poletnih olimpijskih iger 2020.

Objavljeno
06. september 2013 12.51
OLYMPICS-2020/GAMES
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Buenos Aires - Kje bodo poletne olimpijske igre 2020? V Madridu, Tokiu ali Istanbulu? Odgovor bo jutri na zasedanju v Buenos Airesu sporočil Mednarodni olimpijski komite (MOK).

Mnenja o tem, katero mesto je v prednosti, pa so si zelo različna. Nekateri kot zmagovalca vidijo španski Madrid, nekateri Tokio, medtem ko tretjemu kandidatu, turškemu Istanbulu, pripisujejo nekaj manj možnosti, da bi dobil igre.

Senco meče Fukušima

Svoje kvote za zmagovalno mesto so v teh dneh predstavile tudi številne stavnice, ki v ospredje znova postavljajo japonsko prestolnico, a so še živi spomini, ko so se uštele. Tokio je bil namreč favorit tudi leta 2012 in 2016, ko sta organizacijo dobila London in Rio de Janeiro, ki bo igre gostil čez tri leta. Čeprav Tokio ostaja velik favorit, saj prednjačita predvsem odlična infrastruktura in brezhibne prometne povezave, pa so težave z jedrsko elektrarno Fukušima v zadnjem času vse preveč odmevale in omadeževale sicer dokaj prepričljivo japonsko kandidaturo.

Tokio je že gostil igre, in sicer leta 1964, tudi z uspehi slovenskega tekmovalca Mira Cerarja (zlato in bron), doslej se je za igre potegoval petkrat (1940, 1960, 1964, 2016 in 2020). Igre je Tokio dobil tudi leta 1940, a so jim jih zaradi 2. svetovne vojne odvzeli ter jih dodelili Helsinkom, vendar jih nato povsem odpovedali.

Japonsko delegacijo bo v Buenos Airesu vodil predsednik japonskega olimpijskega komiteja Cunekazu Takeda, pomagali mu bodo guverner Tokia Naoki Inose, izvršni direktor Tokio 2020 Masato Mizuno in premier Šinzo Abe.

Madrid še tretjič v boj

Madrid pestijo številne težave španskega gospodarstva, vendar pa zagovorniki iger ne dajejo dosti na to. Njihova prednost je predvsem zgrajena infrastruktura, saj se je tudi španska prestolnica že potegovala za igre 2012 in 2016. Glavna prednost so zato relativno nizki stroški iger, tudi zato je bila predstavitev Madrida predstavnikom MOK julija v Lozani velik uspeh, nekateri so jim namreč že takrat napovedali zagotovo zmago.

Olimpijskih iger Madrid še ni gostil, jih je pa Barcelona leta 1992. Predvideni proračun iger je 2,35 milijarde evrov, celoten strošek organizacije vključno s še potrebno gradnjo infrastrukture pa 3,93 milijarde evrov. Na sobotnem glasovanju bodo Madrid predstavljali princ Felipe, premier Mariano Rajoy, županja Ana Botella in predsednik španskega olimpijskega komiteja Alejandro Blanco.

Igre na dveh celinah?

Čeprav mu je zdaj v zadnjih tednih nekako posredno pripadla vloga stranskega igralca, se tudi mesto ob Bosporski ožini ne predaja. Kandidaturo že od vsega začetka vodi karizmatični poslovnež Hasan Arat, ki kot prednost izpostavlja dejstvo, da bi tekmovanja potekala na dveh celinah, tako v Aziji kot tudi v Evropi, kar je po njegovem mnenju edinstvena priložnost za MoOK. V prid Istanbulu ne govorijo nemiri na domačih tleh in vojna v sosednji Siriji.

Predviden proračun iger je 22,1 milijarde ameriških dolarjev, vključno s 16,6 milijarde za športno in prometno infrastrukturo. Delegacijo bodo v Buenos Airesu v soboto vodili nekdanji župan in zdaj premier Recep Tayyip Erdogan, gospodarski minister Ali Babacan, športni minister Suat Kilic in zdajšnji župan Kadir Topbas.