Končnica lige NBA se bo nadaljevala, prestavljene četrtkove tekme

V bojkotu ameriških športnikov so poleg treh tekem v NBA prekinili teniški turnir v New Yorku ter začasno zaustavili tudi druge poklicne lige.

Objavljeno
27. avgust 2020 09.01
Posodobljeno
27. avgust 2020 19.37
Tudi košarkarski zvezdnik LeBron James je pozval k bojkotu. FOTO: Kevin C. Cox/Afp
STA, A. I.
STA, A. I.
Ameriški mediji poročajo, da sta ekipi Los Angeles Lakers s prvim zvezdnikom svetovne košarke LeBronom Jamesom in Los Angeles Clippers, ki se v prvem krogu končnice lige NBA merijo z Dallas Mavericks Luke Dončića, glasovali za predčasen konec sezone. Razlog je protest proti rasizmu in policijskemu nasilju nad temnopoltimi v ZDA.

Obe moštvi, velika tekmeca in favorita za naslov prvaka lige NBA, sta izrazili željo, da se sezona, ki zaradi koronavirusne pandemije poteka v mehurčku na Floridi, v znak protesta predčasno konča, poročajo ameriški ESPN, The Athletic in Yahoo Sports. Omenjeni še pišejo, da je preostalih enajst ekip glasovalo za dokončanje sezone. Do sredinega izrednega sestanka vseh klubov in vodstva lige NBA je prišlo po bojkotu Mulwaukee Bucks, ki so napovedali, da ne bodo odigrali tekme proti Orlando Magic.

Razprave o tem, kaj storiti, so nadaljevali na sestanku upravnega odbora vodstva lige in lastnikov franšiz, kjer so »skušali odgovoriti na pomisleke igralcev«. Po srečanju so se strinjali, da bodo nadaljevali končnico, poroča portal cbssport.com. Četrtkove tekme bodo prestavljene, kdaj se bodo nadaljevale, še ni znano. 

image
Sirena je označila začetek obračuna med Milwaukee Bucks in Orlando Magic, na košarkarskem igrišču v Orlandu pa ni bilo nikogar. FOTO: Kevin C. Cox/Afp


Zgodovinski bojkot zaradi policijskega nasilja prekinil šport v ZDA


Vodstvo lige NBA je včeraj preložilo tri tekme končnice severnoameriške košarkarske lige, potem ko košarkarji Milwaukee Bucks v znak protesta zaradi policijskega nasilja nad temnopoltimi Američani niso želeli igrati.

Sirena je označila začetek obračuna med Milwaukee Bucks in Orlando Magic, košarkarsko igrišče v Orlandu pa je ostalo prazno. To je rezultat bojkota ekipe Milwaukeeja v mehurčku severnoameriške košarkarske lige NBA v znak protesta proti rasni nestrpnosti ter v podporo temnopoltemu Jacobu Blaku, ki sta ga policista v nedeljo v Wisconsinu s sedmimi streli ustrelila v hrbet, ko je vstopal v svoje osebno vozilo. Posledično je ostal hrom. Blake naj bi se upiral aretaciji, česar pa iz viralnega videoposnetka, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, ni mogoče potrditi. Bil je tudi neoborožen.

Košarkarji Milwaukeeja, sicer najboljšega moštva rednega dela lige NBA, so se odločili, da bodo zaradi policijskega nasilja, ki je botrovalo hudim poškodbam še enega temnopoltega prebivalca ZDA, bojkotirali obračun. Štiri minute pred predvidenim začetkom dvoboja so v garderobo odšli tudi košarkarji Orlanda.

Preberite več: Košarkarji Milwaukeeja v znak protesta bojkotirali tekmo 

image
Teniška igralka Naomi Osaka je odpovedala nadaljevanje turnirja WTA v New Yorku. FOTO: Al Bello/Afp


Kasneje so v ligi NBA odpovedali tudi preostali tekmi končnice tega večera Oklahoma City Thunder - Houston Rockets ter Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers. Superzvezdnik Los Angeles Lakers LeBron James je v tvitu kmalu po bojkotu Bucks izrazil solidarnost z odločitvijo: »Zahtevamo spremembe. Dovolj nam je tega.« Protest je podprlo tudi združenje igralcev lige NBA. Združenje trenerjev lige NBA se je pridružilo protestu z izjavo. »Nesmiselna ustrelitev Jacoba Blaka in drugih črnih moških in žensk pomeni potrebo po ukrepanju. Ne po končnici, ne nekoč v prihodnosti, ampak takoj,« so sporočili trenerji.

Milwaukee Bucks prav tako zahtevajo, da se sestane državni kongres Wisconsina in nemudoma ukrepa proti policijski surovosti in sprejme reforme kazenskega sistema. Guverner Wisconsina Tony Evers je odgovoril, da se popolnoma strinja s tem in se košarkarjem zahvalil za pobudo.

Za zdaj še ni jasno, kdaj se bo končnica lige NBA nadaljevala. V petkovih jutranjih urah po srednjeevropskem času je predvidena tudi tekma Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks, za katere igra slovenski zvezdnik Luka Dončić.

image
Losangeleska baseball ekipa Dodgers med zapuščanjem igrišča, potem ko so prestavili dvoboj z ekipo San Francisco Giants. FOTO: Lachlan Cunningham/Afp


Bojkot ameriških športnikov se širi


Bojkot športnikov v ZDA se je po tem novem incidentu razširil tudi na druge poklicne lige. Odpovedani oziroma preloženi sta bili tekmi v baseballski ligi MLB, potem ko so se igralci odločili, da ne bodo igrali, pet tekem nogometne lige MLS pa so prestavili. Prekinili so tudi poklicno žensko košarkarsko ligo WNBA. Bojkotu se je pridružila tudi japonsko-ameriška teniška igralka Naomi Osaka, ki je v četrtek odpovedala nadaljevanje turnirja WTA v New Yorku.



Tvitnila je, da ne bo več igrala v polfinalu mastersa, ki je bil zaradi novega koronavirusa prestavljen iz Cincinnatija v New York. Zapisala je, da se »kot črnka počuti, da obstajajo pomembnejše zadeve, ki potrebujejo takojšnjo pozornost, kot to, da jo gledajo, kako igra tenis.« Organizatorji turnirja so kasneje sporočili, da bodo začasno prekinili oba turnirja, ženskega WTA in moškega ATP.

A si je Osaka kasneje premislila. Za to so zaslužni organizatorji turnirja, ki so s skupno izjavo prav tako podprli boj proti diskriminaciji, prav tako pa prekinili tekmovanje, dvoboje pa prestavili. »Bila sem pripravljena brez boja izgubiti dvoboj proti Elise Mertens. Po pogovorih z WTA in organizatorji pa sem se premislila. Predvsem za to, ker so me razumeli in podprli. Zato se jim iskreno zahvaljujem. V petek bom na igrišču,« je dejala nekoč prva, zdaj pa deseta igralka sveta.