Boks: največ, kar lahko zdaj ponudi težka kategorija

Ruski boksar Aleksandr Povjetkin verjame, da bo nocoj ugnal Vladimirja Klička in si uresničil sanje.

Objavljeno
04. oktober 2013 21.01
BOX-HEAVYWEIGHT-KLITSCHKO-POVETKIN
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Ljubljana – V moskovski Olimpijski dvorani bo nocoj (s prenosom na nemški TV-postaji RTL od 20.15 naprej) na sporedu dvoboj, kakršnega v težki kategoriji – vsaj kar zadeva zaslužek boksarjev – že dolgo ni bilo. Vladimir Kličko, ki bo branil naslove svetovnega prvaka po različicah IBF, WBA in WBO, ima zagotovljenih 12,88 milijona evrov, Aleksandr Povjetkin pa bo na svoj bančni račun prejel 4,3 milijona €.

Ukrajinski šampion, ki je doslej v svojo korist odločil že 60 obračunov, od teh kar 51 z nokavtom, doživel pa le tri poraze (zadnjega aprila '04 proti Lamonu Brewsterju), je kajpak tudi tokrat velik favorit. Toda 34-letnega Rusa vseeno ne gre podcenjevati; konec koncev je po vseh svojih dosedanjih 26 profesionalnih dvobojih ring zapustil dvignjenih rok. Da ima v svojih pesteh dovolj »dinamita« za t. i. srečni udarec, s katerim bi lahko po mnenju najboljšega slovenskega boksarja Dejana Zavca lahko presenetil Klička, pa dokazuje njegovih 18 predčasnih zmag.

Čeprav poznavalci ne verjamejo, da lahko Povjetkin na »dolgi rok« (beri: v dvanajstih rundah) nadomesti razliko v višini (s 188 cm je za 10 cm nižji od tri leta starejšega Ukrajinca), sam ne dvomi, da bo ostal neporažen. »Že od nekdaj sem sanjal o tem, da bi postal številka 1 v težki kategoriji. Zdaj imam najlepšo priložnost, da si uresničim ta sen,« je omenil »ruski vitez«, kot mu tudi pravijo. Ker ga bodo ob ringu spodbujali številni vplivni rojaki s predsednikom države Vladimirjem Putinom na čelu, bo pod hudim pritiskom. Mimogrede: za vstopnice v prvih vrstah je bilo treba odšteti celo do 5900 evrov.

»Zavedam se, da s tem dvobojem prevzemam nase veliko odgovornost. Branil bom namreč čast ruskega naroda. A brez skrbi: znam se spopasti tudi s pritiskom,« je dal Povjetkin jasno vedeti, da je stoodstotno osredotočen na spopad s Kličkom. Zanimivo, da se je v zadnjih tednih – kolikor se je le dalo – izogibal soočenjem s favoriziranim tekmecem. »Nočem se pogovarjati z njim. Zakaj tudi bi se, ko pa se bova tako ali tako o vsem pogovorila v ringu – s pestmi,« je ruski as še napovedal obračun olimpijskih prvakov iz Atlante '96 (Kličko) in Aten '04 (Povjetkin).

V domovinah obeh boksarjev so nekateri (zlasti politiki) dvoboj še dodatno napihnili in ga napovedovali celo kot spopad Rusije in Ukrajine, o čemer pa Kličko ni hotel ničesar slišati. »Rus proti Ukrajincu – to ima slab političen prizvok. Gre vendarle za dva naroda, ki imata veliko skupnega, čeprav stopata po različnih političnih poteh,« je poudaril mlajši od bratov Kličko, ki se zaveda, da bo večina gledalcev v dvorani na Povjetkinovi strani. A si zaradi tega ne beli glave; prav nasprotno. »Najmočnejšega se počutim takrat, ko so mnogi proti meni. To me le še dodatno spodbudi. Je pa dejstvo, da bo to najboljši dvoboj, ki ga lahko ta čas ponudi težka kategorija in že zato prejkone tudi moj najtežji,« je še presodil ukrajinski zvezdnik, ki kljub vsemu trdno verjame, da bo slavil novo predčasno zmago ...