Boksarski svet žaluje: umrl Ken Norton

Nekdanji svetovni prvak v težki kategoriji Ken Norton je bil leta 1973 drugi boksar, ki je na kolena spravil Mohameda Alija.

Objavljeno
19. september 2013 11.16
Obit Norton Boxing
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

San Diego - Boksarski svet žaluje. V 71. letu starosti je namreč v bolnišnici v Arizoni preminil nekdanji svetovni prvak v težki kategoriji Ken Norton, ki je leta 1973 na kolena spravil tudi slovitega Mohameda Alija. Njegov sin Ken ml. je za časnik Los Angeles Times potrdil, da ga je izdalo srce.

Američan, ki je kariero končal z 42 zmagami, od tega jih je 33 dosegel z nokavtom, sedmimi porazi in enim neodločenim izidom, je bil skupaj z Alijem, Georgeom Foremanom, Joejem Frazierjem, Leonom Spinksom in Jimmyjem Youngom pripadnik zlatega obdobja boksarske težke kategorije. Z boksom se je začel kot marinec ukvarjati med služenjem vojaškega roka, profesionalec je postal leta 1967, ko so ga izpustili iz vojske.

Leta 1973 je v obračunu v San Diegu zrežiral prijetno presenečenje z zmago nad Mohamedom Alijem (tedaj je postal šele drugi boksar po Frazierju, ki se mu je posrečil Alijev skalp), ki ga je odpravil po 12 rundah in sodniški odločitvi, obenem je tekmecu tudi zlomil čeljust. V naslednjih dveh medsebojnih dvobojih se je še dvakrat pomeril z njim, a obakrat potegnil kratko.

»Kakšna izguba! Med vsemi iz zlate generacije 'težkokategornikov' je bil Norton najbolj pošten,« se ga spominja Foreman, še en nekdanji uspešen boksar Larry Holmes pa je pristavil: »Srce me je zapeklo, ko sem izvedel za novico. Bil je dober fant.« Poklonil se mu je tudi Mike Tyson: »Boksarskega velikana in velikega človeka ni več. Vedno je bil prijazen do mene, tudi tedaj, ko sem bil še amater. Vselej me je tretiral kot nekoga. Čudovita, navdihujoča oseba je bil.« Nekdanji menedžer Mohameda Alija Gene Kilroy pa je dodal: »Prepričan sem, da je Norton že v nebesih z vsemi ostalimi velikimi borci.«