Bolgarsko maščevanje Nemcem

Na EP v odbojki so se favoriti sprehodili skozi četrtfinale.

Objavljeno
26. september 2013 01.00
J. P., šport
J. P., šport

Gdansk – Niti ena od reprezentanc, ki so se v četrtfinale odbojkarskega evropskega prvenstva na Danskem in Poljskem prebile naravnost iz prvega dela, sinoči ni vpisala zmage, v vseh štirih dvobojih so bile boljše izbrane vrste, ki so morale dan prej še v repešaž. Sobotna polfinalna para sta torej Srbija – Rusija in Italija – Bolgarija.

Vsi glavni favoriti – z izjemo bronaste s prejšnjega EP Poljske – so torej po taktiziranju v uvodnem delu preklopili v višjo prestavo, medtem ko Belgijcem, Fincem, Nemcem in Francozom ostaja odlična ocena za umetniški vtis pred izločilnimi boji.

Branilci naslova Srbi, ki so jim edini poraz doslej prizadejali Slovenci, so na krilih v napadu kar dvotretjinsko uspešnega Aleksandra Atanasijevića odpravili Belgijo, pri kateri sta bila korektorja Bram van den Dries in Gert van Walle odrezana od sveta. Srbi so si sicer privoščili kar 22 napak pri servisu, zato pa ni bil v napadu niti en igralec manj kot polovično učinkovit.

Italijani so po slabšem prvem nizu strli odpor Fincev, selektor Mauro Berruto pa na parket sploh ni poslal še lani udarne sprejemalske naveze Cristiana Savanija in Simoneja Parodija. Podobno kot pri Srbih tudi nihče od Italijanov ni imel manj kot polovičnega napadalnega učinka, izstopal je Thomas Beretta z za blokerja izjemnimi 14 točkami.

Še učinkovitejši bloker je bil Rus Dmitrij Muserski z 18 točkami, medtem ko so Francozi pogrešali učinek korektorja Antoina Rouzierja. Obračun Bolgarov in Nemcev je veljal za derbi, saj so bili v rednem delu s 3:2 boljši izbranci Vitala Heyneena, tokrat pa jim je Bolgarija, ki je vpisala kar 13 asov in 14 blokov, vrnila milo za drago na krilih znova neustavljivega Cvetana Sokolova (29 točk).