Bomo v prihodnje na OI spremljali tudi mešane štafete?

Mednarodna atletska zveza in olimpijski komite vse bolj resno razmišljata o tem, da bi uvedli tudi tekmovanje mešanih štafet.

Objavljeno
04. maj 2017 19.52
ATHLETICS-WORLD/
N. Gr.
N. Gr.
Doha - Izvršni direktor Mednarodne atletske zveze (IAAF) Olivier Gers je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da razmišljajo o tem, da bi na olimpijskih igrah v prihodnje izvedli tudi mešane tekaške štafete.

»Vedno razmišljamo o drugačnih oblikah. Zagotovo je mešana štafeta nekaj, o čemer bi se morala posvetovati IAAF in Mednarodni olimpijski komite. O tem sicer govorimo že nekaj časa,« je pojasnil Gers. Ideja o mešanih štafetah se je pojavljala že pred olimpijskimi igrami v Pekingu, a so takrat pogovori hitro zamrli.

Mešane štafete so preizkusili na aprilskem tekmovanju v Nassauu. Na 4 x 400 metrov so bili v vsaki ekipi po dva tekmovalca in dve tekmovalki, vrstni red tekmovalcev pa ni bil določen. Zmagala je domača ekipa. »Bilo je neverjetno. Občinstvo je bil izjemno, še vedno dobim kurjo polt, ko pomislim na tisto tekmo,« je v Dohi pred petkovim začetkom diamantne lige še povedal Gers.

Vprašanje je, kako bi tekmovanje mešanih štafet umestili v program. V kolikor bi bilo le dopolnitev obstoječih disciplin, se poraja dvom, koliko najboljših atletov bi mešana štafeta sploh pritegnila. Črtanje moških in ženskih štafet, ki bi jih nadomestila mešana, pa najbrž ne pride v poštev. Do naslednjih poletnih OI imata IAAF in MOK še več kot tri leta časa, da se dogovorita o morebitni umestitivi discipline v olimpijski program.