Bosta Mazejeva in Prevc nadaljevala niz?

Športnik leta: nocoj znani najboljši v 2015. po izboru društva športnih novinarjev.

Objavljeno
07. december 2015 18.57
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Bo Tina Maze poslej sama na 1. mestu lestvice športnic z največ lovorikami za najboljšo v samostojni Sloveniji po izboru športnih novinarjev in ali se bo najuspešnejšemu športniku Primožu Kozmusu na vrhu pridružil Peter Prevc? To je eno glavnih vprašanj pred nocojšnjo (20.) razglasitvijo najboljših za leto 2015, torej leto brez olimpijskih iger.

Potem ko lani prav velikih neznank ob izboru ni bilo, saj so Slovenci blesteli na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju – za najboljšo športnico je bila izbrana dvakratna prvakinja Tina Maze, za športnika srebrni in bronasti iz Rusije Peter Prevc, za ekipo pa moška hokejska reprezentanca, ki je presenetila z olimpijskim četrtfinalom –, je letošnje leto po tej plati drugačno. Ko ni ne zimskih ne letnih OI, pridejo v ospredje svetovna in evropska prvenstva ter svetovni pokali, primerjave med njimi so pogosto sila nehvaležne, dejstvo pa je, da so v konkurenci posameznikov spet najbolj navduševali zimski športniki.

Pri ženskah je tako znova izstopala Tina Maze, ki je vmes sicer za eno sezono prekinila kariero, lahko pa da jo je tudi končala, a v začetku leta je na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku uprizorila veliko bitko z največjo tekmico Anno Fenninger, Vail sta zapustili z identičnim izkupičkom. Mazejeva je osvojila naslov prvakinje v smuku in superkombinaciji (Avstrijka v superveleslalomu in veleslalomu) ter srebrno kolajno v superveleslalomu (Fenningerjeva v smuku). In seveda, podobno je bilo tudi v svetovnem pokalu, v katerem se je dolgo časa zdelo, da bo Korošici pripadel še drugi veliki kristalni globus, a so se v finišu razmerja moči zasukala in Fenningerjeva je zmagala s prednostjo pičlih 22 točk.

Zdi se, da bi Mazejevi težko katera preprečila pobrati še šesto lovoriko za najboljšo v Sloveniji. Ali pač? Ne gre namreč prezreti, da je Tina Trstenjak letos v Astani kot prva slovenska judoistka osvojila naslov svetovne prvakinje (v kategoriji do 63 kg), v neolimpijskih panogah pa je bila odlična športna plezalka Mina Markovič, skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, hkrati pa tudi evropska prvakinja v tej disciplini.

Pri moških je bil letošnji zimski pridih še veliko bolj izrazit, bo pa vsekakor zanimivo videti, kaj je pretehtalo. Morda delitev 1. mesta v skupni razvrstitvi svetovnega pokala (ne pa tudi osvojitev globusa) Petra Prevca? Naslov svetovnega prvaka v tekmi s skupinskim štartom biatlonca Jakova Faka, ki je bil skupno v svetovnem pokalu na 3. mestu? Kar trije globusi deskarja Žana Koširja, tudi svetovnega podprvaka v paralelnem slalomu? Ali je morda dovolj odskočil kateri od odbojkarjev, ki se zdijo z naslovom evropskih podprvakov najresnejši kandidati za naslednike hokejske reprezentance, ki letos ni blestela tako kot lani in je na SP izpadla iz elitne skupine.

Vse neznanke bodo razkrite do 21. ure, bo pa letošnja razglasitev, ki bo spet v Cankarjevem domu, nekaj posebnega po podeljevalski plati. Lovorike bodo namreč najboljšim podeljevali letos upokojeni asi, Primož Kozmus, Mitja Petkovšek, Tomaž Razingar, Dejan Zavec, Mateja Pintar in Lucija Mlinarič.