Božič in Taljat na poslovilki gladko v polfinale

Napredovanje na EP v slalomu na divjih vodah si je z 8. časom kvalifikacij zagotovil tudi srebrni olimpijec Peter Kauzer.

Objavljeno
01. junij 2017 17.42
J. P.
J. P.

Tacen - Slovenska kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta si že s prvim kvalifikacijskim nastopom zagotovila napredovanje v sobotni polfinale na domačem evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu. Med polfinaliste, ki jih pojutrišnjem nov izziv pod Šmarno goro čaka ob 13.05, se je sicer prebilo petnajst najboljših čolnov.

Nekdanja svetovna prvaka izpred treh let iz ameriškega Deep Creeka sta se sicer po koncu lanske sezone odločila, da se tej disciplini, ki se je po lanskem Riu de Janeiru poslovila od olimpijskega koledarja, v prihodnje ne bosta več posvečala, tacensko preizkušnjo pa sta izbrala za poslovilno. Božič bo namreč odslej tekmoval med kanuisti posamezniki, medtem ko se bo Taljat preizkusil v povsem novi vlogi - v trenerskem poklicu.

»Nekaj občutka nama je od lanske sezone očitno še ostalo, zadovoljna sva z opravljenim. Z izjemo napake v petih vratih je bila celotna vožnja takšna, kot sva si jo zastavila na ogledu. Pripravljala sva se sicer individualno, v dvojcu pa opravila tri treninge in se še malo loviva. A se je bilo lepo vrniti, pričakoval sem, da bo težje. Manjka nama sicer nekaj usklajenosti, a jo počasi dobivava z vožnjami. Greva postopoma in po stopničkah, upam, da se nama posreči tudi v finale, tam pa bi naju čakala borba,« je po šestem mestu kvalifikacij za STA povedal Taljat. 

V polfinale se je že s prvo kvalifikacijsko vožnjo prebil tudi olimpijski junak iz Ria, srebrni kajakaš Peter Kauzer, ki je vpisal osmi čas. »Naloga je opravljena, kar je edino pametno v mojem današnjem nastopu. Proga ima veliko štartov, ob slabi vodi čoln težko steče, da bi lahko vmes malo zadihal. Proge sem se lotil nekoliko preveč z gotovostjo, vsa protitočna vratca sem v izogib dotikov prevozil zelo okrog količkov, da bi se že s prvo vožnjo prebil naprej. Na koncu se mi je še voda nekoliko 'gor postavila', tako da sem bil zelo utrujen,« je za STA pojasnil izkušeni Zasavčan. 

V sobotnem polfinalu se bo še enkrat meril tudi Martin Srabotnik, ki je med trideseterico napredoval v drugi vožnji, medtem ko je bil zgolj za mesto prekratek članski novinec Žan Jakše. Praznih rok je ostala tudi kanuistka Lea Novak, medtem ko sta bili v drugem nastopu uspešnejši Nina Bizjak in Alja Kozorog. Kvalifikacije jutri čakajo še kanuiste na čelu z Benjaminom Savškom in kajakašice z Uršo Kragelj. Prve komplete odličij v ekipni konkurenci bodo slovenski prireditelji podelili že jutri popoldne, tekmovanje pa se bo s finalno preizkušnjo kanuistov končalo v nedeljo ob 16. uri.