Božič v Mirni Peči do naslova državnega prvaka

Na državnem kolesarskem prvenstvu v Mirni Peči si je v ciljnem šprintu naslov zagotovil kolesar Astane, Borut Božič.

Objavljeno
24. junij 2012 21.20
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Mirna Peč - Borut Božič (Astana) si je na državnem kolesarskem prvenstvu v Mirni Peči danes zagotovil naslov prvaka v cestni vožnji. Na zahtevni, 166 km dolgi progi je v sprintu 12 kolesarjev drugo mesto osvojil Marko Kump (Adria Mobil), tretji je bil Luka Pibernik (Radenska Ljubljana), ki je s tem osvojil naslov med mlajšimi člani. Pri ženskah je bila najboljša Polona Batagelj (Garmin Polet), poroča STA.

Dirka se je začela se je po pričakovanjih z begom mlajših, še neuveljavljenih kolesarjev, med katerimi pa je Luka Pibernik (Radenska) na koncu celo krojil vrstni red povsem pri vrhu kategorije elite, dobil pa je dirko v kategoriji do 23 let. Pibernik je že v prvem krogu pobegnil skupaj s članoma kranjske Save Timom Mikljem in Žigo Maroltom.

Na krožni progi (11,9 km) na relaciji Jordankal-Dečja vas-Ponikva-Vrhpeč-Biška vas pa se je glavnina prebudila v osmem krogu od 14. Prednost je začela občutno padati, domača Adria je bila večji del lova na čelu. Tri kroge pred koncem so ubežnika ujeli, skupina na čelu je bila vse bolj okrnjena, ves čas pa so bili zraven trije predstavniki Adrie Mobila.

Tudi zadnjič na Vrhpeč je skupina prišla skupaj, tudi zaključni spust ni zmedel nikogar in jasno je bilo, da bo odločal zaključni sprint celotne skupine, v kateri je bil slab ducat kolesarjev. Že v zaključni zavoj v desno je prvi zavil Borut Božič, Marko Kump je poskušal spremeniti potek na zadnjih 100 metrih, ampak Božič je bil enostavno hitrejši.

»Nisem si mislil, da jih bomo sploh ujeli, ko smo si nabrali že skoraj 12 minut zaostanka in nismo imeli prave složnosti v ozadju. Na srečo se je Adria odločila, da bo lovila, za nameček pa so se ubežniki tudi dosti hitro izpeli. V zaključku je bil cel kup napadov, na katere sva odgovarjala skupno z Janijem, ki je opravil zares veliko delo. Pri meni so se stvari vrnile v normalno razpoloženje in očitno mi ta proga odgovarja. Čeprav bi rad poudaril, da sem se je pred prvim prvenstvom tu resnično bal,« je povedal Božič.

Izidi, DP:

Moški:

1. Borut Božič (Astana) 4:44:18

2. Marko Kump (Adria Mobil) + 0:01

3. Luka Pibernik (Radenska)

4. Grega Bole (Lampre)

5. Luka Mezgec (Sava Kranj)

6. Jaka Bostner (Radenska)

7. Robert Vrečer (Team Vorarlberg)

8. Matej Mugerli (Adria Mobil)

9. Janez Brajkovič (Astana)

10. Kristijan Koren (Liquigas) vsi isti čas

...

Ženske:

1. Polona Batagelj (Polet Garmin)

2. Petra Zrimšek (Bepink)

3. Urša Pintar (Polet Garmin)

...

Mlajši člani:

1. Luka Pibernik (Radenska) 4:44:19

2. Jaka Bostner (Radenska)

3. Jan Polanc (Radenska) vsi isti čas