Brajkovič na Giro, razpet med Tourom in Vuelto

Na dirkah WorldToura bo kar štirinajst slovenskih kolesarjev, Radenska in Sava sta se osredotočili na mlajše člane.

Objavljeno
05. december 2012 15.05
V. D., šport
V. D., šport
Ljubljana – Še nikdar v elitni konkurenci ni tekmovalo toliko slovenskih kolesarjev, kot jih bo letos. V WorldTouru jih bo 14 – v klubih od Hongkonga do ZDA. Kot kaže, bodo nastopili na vseh velikih predstavah, od pomladanskih in jesenskih klasik do Gira, Toura in Vuelte, pa seveda na SP v Firencah.

V središču pozornosti bo prekaljena peterka Jani Brajkovič, Borut Božič, Grega Bole, Kristjan Koren in Simon Špilak. Medtem ko bodo Božič, Bole, Koren in Špilak iskali priložnosti za osebne cilje in vrhunske dosežke na pomladanskih klasikah (nekateri tudi na Touru), bo najboljši v minuli sezoni Brajkovič gotovo dirkal na Giru. Pomočnik bo Vincenzu Nibaliju, od rezultatov pomladanskih dirk (Ruta del Sol, Liege-Bastogne-Liege, Valonska puščica in Romandija) pa bo odvisno, kako bo nadaljeval. Izbiral bo med Tourom in Vuelto. Za francosko pentljo se zelo ogreva Danec Jakob Fuglsang, dejstvo pa je, da je Vuelta po težavnosti veliko bolj primerna za Brajkovičev tip kolesarja.

Če bo vse šlo po načrtih, bo v ekipah s ProTour licenco rekordno število Slovencev. Peterki zadnjih let naj bi se pridružili novinci Jure Kocjan, Luka Mezgec, Robert Vrečer, Jan Polanc (preselil se bo v Lampre) in povratnik Marko Kump. Odločitev bo znana 10. t. m. Še najbolj zanimiv je prestop Gregorja Gazvode iz moštva Ag2R v hongkonško ekipo Prokontinental Champion System. Blaž Jarc bo nosilec slovenske kakovosti v ekipah Prokontinental. S pripravami je začel že novembra, da bi se pripravil za enodnevne dirke na severu.

Evropski prvak Jan Tratnik je dolgo čakal na ponudbo iz WorldToura. Lahko bi se vrnil Belgijo, v kontinentalno moštvo Quick Stepa, a se je raje pridružil Juretu Golčerju v Tyrolii. V Avstriji bo še naprej kolesaril tudi Matej Marin (Wels). Drugokategorniki bodo imeli seveda bistveno več maneverskega prostora, saj bodo kolesarili na dirkah pokala UCI. Dober program pa si obetajo v edinem slovenskem profesionalnem moštvu Adrie Mobila. Izgubili so sicer Kumpa, v minuli sezoni enega najboljših v evrotouru, in Hrvata Kristijana Djuraseka, a se okrepili z Klemenom Štimulakom, nekdanjim skakalcem na smučeh Primožem Rogličem in nadarjenim, 18-letnim Hrvatom Brunom Maltarjem. Nosilca v 10-članski ekipi Milana Eržena in Boštjana Mervarja bosta Tomaž Nose in Matej Mugerli.

Preostali dve slovenski ekipi, Radenska in Sava, sta se osredotočili na mlajše člane. V Kranju, kjer so ostali brez dolgoletnega kapetana Vladimirja Kerkeza in letos najboljšega Mezgca, bodo v poldrugem letu naredili vse, da omogočijo razvoj mladinskemu svetovnemu prvaku Mateju Mohoriču. Trener Matej Stare veliko pričakuje tudi od Tima Miklja, Jureta Bitenca in Marka Džamastagiča. V Radenski se držijo programa. V drugem delu sezone se bo Polanc preselil v Italijo, prvo ime ekipe bo odkritje svetovnega prvenstva Luka Pibernik. Zelo dejavni so tudi na Ptuju, a le z mladinci. Stari maček Rene Glavnik in trener Miran Kelner vzgajata mlade v pričakovanju vrnitve s članskim moštvom.

Čeprav se bo reprezentančna sezona začela šele sredi leta, selektor Martin Hvastija ni križem rok. Te dni na Fakulteti za šport testirajo domala vse slovenske kolesarje. Pri uglednem zdravniku dr. Radoju Miliču se bo zvrstilo kar 75 cestnih in gorskih kolesarjev – od mladincev do mlajših članov in članov. Spodbudna poteza kolesarske zveze.